Valg av kleldning / utvendig panel

Startet av swande, oktober 30, 2011, 11:06:00

swande

I hytteprosjektet vårt (se bloggen vår http://gamatun.blogspot.com) står vi nå overfor mange valg.

Ett av de er valg av utvendig kledning. Valget går både på estetikk og kvalitet. Hvilken profil? Hvilken behanding?

Profil: Vi skal ha stående kledning og står mellom to typer kledning. Den ene er Buerkledning og den andre er såkalt låvekledning.

Buerkledning har fals og et spor på 10 mm montert på vegg, mens låvepanel monteres som rettkledning kant i kant og blir helt slett på veggen. Denne finnes også i en variant med fals i bakkant slik at den blir helt tett. På forsiden ser den imidlertid helt lik ut som vanlig låvekledning.

Vi er skeptiske til kledning som ikke er helt tett med tanke på at dette er på fjellet. Blir det låvekledning, blir det varianten som har fals i bakkant og er tett mot vindtetting.

Men hva er penest??

Behandling:
Vi står overfor følgende valg: Royalimprignert, trykkimprignert, grunnet eller hvit kledning.

Royalimprignert er praktisk og vedlikeholdsfritt, men fargeutvalget er svært begrenset. Denne er derfor ikke så aktuelll. Den blir også relativt dyr.

Trykkimprignert er en god løsning, men er det nødvendig på fjellet?

Grunnet hvit kledning er ikke en veldig mye dårligere løsning, men skal en ha annet en hvit grunning, blir dette også forholdsvis dyrt.

Vanlig hvit kledning gir ingen beskyttelse og krever at bygget relativt raskt etter oppsetting beises. Rimeligste løsning, men er det lurt så lenge prisdifferansen til både trykkimprignert og grunnet kledning ikke er så stor?

Noen synspunkter??
Bygger hytte på Gautefall i Telemark. Følg bloggen vår http://gamatun.blogspot.com

Bidda

Selv hadde jeg nok for en fjellhytte valgt grunnet og med 2 toppstrøk og flekket over spikerhullene/kappesnittene selv.

Vet du hvor den malte re produsert?

swande

Bergene Holm og Møre Tre er de leverandørene av både Buerkledning og låvepanel. Møre Tre har spesialisert seg på Royalimprignert.
Bygger hytte på Gautefall i Telemark. Følg bloggen vår http://gamatun.blogspot.com

jan63

Klimamessig kan man ikke regne Gamatun for "fjellet"
Man har et klima der som i den varme årstiden er fuktigere enn ved kysten.
Varm fuktig luft fra havet, som kun ligger noen få mil unna, gir ettermiddagsbyger om sommeren.
Bygger selv på naboheia. Har vært en fuktig opplevelse i sommer...
Forøvrig tror jeg riktig utførelse på konstruksjonen er like viktig som valg av etterbehandling. Selv har jeg brukt impregnert villmarkskledning.
Velger du ubehandlet kledning så sett den ihverfall inn med et strøk beis med en gang.

swande

Om "fjellet" er 600-700 moh eller 900-1000 moh vil det nok være ulike synspunkter på. Men jo høyere jo tørrere som regel - det har du rett i. Ser du på værstatistikkene (http://retro.met.no/met/klima_norge) vil du se at Gautefall og de fleste områder øst for vannskillet over 500 moh har et tørrer klima en kysten uansett årstid.

Jeg er også enig i at montering er like viktig som behandling. Det som forundere meg der, er at så og si alle nye boliger og de som skifter kledning på eldre 70-talls hus nå bruker låvekledning - mange av dem montert kant i kant uten fals. Dette gir god lufting, men det er jo helt åpent inn på vindsperra. Skal bli interessant å se hvordan det går med lekter og vindsperre etter noen tiår.
Bygger hytte på Gautefall i Telemark. Følg bloggen vår http://gamatun.blogspot.com

jan63

joda, ulike synspunkter her. Har brukt "Heia" siden jeg lærte å gå. Mye ligger på 5-600 moh. Rosstjønn ligger vel på under 500.
Uansett er det flott der oppe.
Vedr. kledning hadde jeg nok gått for Buer. Impregnert er jo sikkert iforhold til råte i uoverskuelig fremtid men ikke noe must. Rett utførelse og behandling av gran vil holde seg i svært mange år.
Av totalproduksjon går det svært lite låvekledning. Mulig det kan være geografiske forskjeller... En kledning som det har vært økt etterspøsel etter i det siste er dobbeltfals med rett kant, høvlet med skygge på noen få millimeter.Denne vil ta seg ut som en låvekledning på veggen. Kan utføres som tett, eller med tynnere falser slik at luften trekker imellom falsene.
Uansett hva du velger så velg den ferdig grunnet. Viktig at tre blir behandlet med en gang etter at den er satt opp på veggen, og får du den ferdig grunnet har du god tid på deg til å gjøre andre og mer spennende ting for å få hytten ferdig.

swande

 Valget falt på såkalt "låvekledning", eller dobbelfals tett, som noen også kaller denne. Den blir rett på veggen, kun med noen millimetre åpning mellom kledningsbordene.

MEN; skal vi velge samme bredde, eller blande bredder??

Det er en del som velger å blande 5`m 4`og 6`på samme vegg. Det koster litt mer å få levert på denne måten, men gir et fint spill på veggen.

På den andre siden er det også ganske klassisk med samme bredde slik som bilde under viser.

Gode innspill på dette med ulik eller lik bredde??
Bygger hytte på Gautefall i Telemark. Følg bloggen vår http://gamatun.blogspot.com

Bidda

Med varierende bredder vil du få et mer rustikt utseende og ikke så stramt som med smale like bredder, selv ville jeg ha valgt ulike bredder om resten av hytta er litt røff i uttrykket.

jan63

Ville valgt varierende bredder. Ikke tenk system når du montere dem.
Gjør ikke noe om du får noen like bredder ved siden av hverandre.
Gjorde dette selv engang, riktignok innvendig med faspanel.3-7`bredde.
Blir et helt annet uttrykk enn med like bord.

Nilsk

Ville ha valgt 22x198 Dobbelfals tett med 2-3 mm spalte.
Dette er en utrolig flott panel på vegg :)
Kjøpte hyttetomt-09 Ferdig Utv 2010
Skal være ferdig inne, til påsken 2012.

4bikes

Vi har valgt å gå for såkalt rett skygge (altså ganske lik Buen-panel, men med rette kanter istedet for skrå.) Vi synes det gir litt mer markering enn "låvepanel".


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod