oktober 04, 2023, 04:24:45


Nyeste innlegg

Sider 1 ... 5 6 7 8 9 10
91
Elektro & Belysning / Solis hybridinverter, en utfor...
Siste innlegg av Hyttesol - mai 28, 2023, 19:10:30
Jeg har et lite hobbyprosjekt i planleggingsfasen hvor jeg ser på forskjellige produkter og priser. Jeg ser da at Sparelys har en noen hybridinvertere fra "Solis" med støtte for batterilagring og UPS-funksjonalitet. Jeg vet ikke om de har hatt de i sortimentet lenge, for jeg trodde alle Solis-inverterne kun var "Grid tie".

https://www.sparelys.no/solis-1-fase-hybrid-3600-for-batterilagring-s5-eh13p-6k-l-1f-maler

Dette er i hovedsak også egentlig en grid-tie inverter myntet på å være tilkoblet strømnettet fast for å selge solstrøm samt lade egen batteribank for å være selvforsynt. Men om den settes UPS-modus vil den fungere mer som en Multiplus i off-grid modus. Av det jeg klarer å google meg frem til så bruker den rundt 30W i standby. Tar vi med summen av tomgangsforbruk for alle victron-enheter så tror jeg ikke de kommer ut så ulikt. De lover også ganske gode specs og tall på effektivitet og slikt "på papiret".


Prisen er ikke så ille heller. 22950kr for en 3.3kW inverter, lader, og ca 3kW MPPT-kontroller som kan ta 2 separate inputs med solcellepanel. Den kan også ta CAN-bus for å kommunisere med BMS. Skal man ha et ytelsesmessig sammenlignbart system fra Victron, så må vi opp på en EasySolar-II 5000 GX til 43000kr. Selv da, så har ikke multiplus muligheten til å selge strøm tilbake på nettet om man en gang skulle finne et nytt bruksområde til den, så her får man ekstra features på kjøpet til nesten bare halve prisen.


Er det noen som har erfaring med disse Solis-inverterne? Er det grei kvalitet, og holder de specsene som lovet? Selv om jeg er "Victron fan" så vurderer jeg å gi Solis en sjans om det blir noe av dette prosjektet.
92
Bad, Våtrom og Rørlegger / Tømming av snurredassen
Siste innlegg av glamsland - mai 16, 2023, 10:28:46
Hei folkens!

Har snurredass med4 faste kammer. Fungerer helt greit.  Mitt spørsmål til dere snurredassbrukere; 

Hva gjør dere med avfallet som spas ut? Føler det er noe tidlig å legge det rett i blomsterbedet.. 😁, så jegharfrem tilnåbare gravd et hull å dumpet det der. Men etter 10 år ++ så begynner det å bli lite med slik egnet plass å grave ned. Hva med videre kompostering? Kan det legges i en haug sammen med annet avfall, eller må det evt blandes inn ny jord?

Hva gjør dere?

Runar
93
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Arild68 - mai 14, 2023, 23:42:13
Jeg tenker å stort sett beholde det eksisterende 12V anlegget som er i dag, først og fremst for å kutte kostnader ift. elektriker.
I tillegg ser det ut til at forbrenningstoalettet (Cinderella gass) og komfyr krever 12V.

Utfra tilbakemeldingene jeg har fått, så blir det 48V batteribank. Grunnen til at jeg velger 4 stk. 12V batterier istedenfor 1 stk. 48V batteri, er en kombinasjon av vekt og plass. Jeg har ikke sjans å håndtere et 70kg batteri og plassen batteriene skal inn i passer akkurat de batterier jeg har sett for meg. Databladet sier at de kan seriekobles, men at det krever en ekstern battery-balancer - noe jeg kan leve med.

Takker for alle svar, det har vært informativt og veldig nyttig!
94
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Hyttesol - mai 14, 2023, 19:32:46
Det blir egentlig det samme uansett hvordan du kobler batteriene dine. Du kan maks dra 1800W fra hvert batteri.

Kobler du 4 i serie får du maks 150A, men totalt 48V. 150A * 48V = 7200W.
Kobler du de i 2s2p så får du 2 strenger hvor du i teorien kan trekke 150A fra hver, altså 300A totalt. Men spenningen er da bare 24V.
Men du får: 300A * 24V = 7200W som da er akkurat det samme. (må bare være obs på skjev fordeling, man kan ikke garantere at strømmen blir lik fra begge sider)

Men kablingen mellom batterier, inverter og lader må være tykkere, for som du ser så dobler strømmen seg ved 24V. Med samme kabelstørrelse vil du få 4x så mye effekttap i kablene på 24V, som det du får ved 48V.

Jeg vil si at 48V er å foretrekke hvis du skal ha et såpass stort anlegg som du har. Den eneste fordelen med 24V er egentlig at noe utstyr kan kjøres direkte på 12-24V uten omformer, mens med 48V er det sjelden det går. Men hvis det du har kun fungerer på 12V så faller den fordelen bort.

Kan jeg spørre hva du planlegger å kjøre på 12V? (kanskje det finnes andre løsninger?)

Vær også obs på at ikke alle litiumbatterier tåler å seriekobles uten videre, der må du sjekke databladet om de er godkjent for det, og evt hvor mange. Det har å gjøre med at hvis BMSen må kutte strømmen på et av batteriene, så kan de resterende 36V fra de andre batteriene legge seg over det ene batteriet som har kuttet, og ødelegge BMSen.
Jeg er ikke superkjent med litium, men jeg tror at litiumfolket foretrekker å heller kjøpe batterier som er 48V i utgangspunktet, og så parallellkoble flere av disse. Men der kan nok andre svare bedre enn meg. Noen batterier har BMSer som snakker sammen osv.
95
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Arild68 - mai 14, 2023, 18:32:02
Jeg visste det var noe viktig informasjon jeg hadde utelatt.

I valget mellom 24V og 48V ligger det en bekymring på maks. effekt uttak. Hvis jeg kobler alle batteriene i én serie, kan jeg da bruke mer enn 1800W (150A * 12V)? I en 2S2P løsning skjønner jeg at maks effekt er 3600W, men jeg er usikker på hvordan dette fungerer med seriekobling.
Kanskje blir maks. effekten 150A * 48V (7200W)?
96
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av StefanPal - mai 14, 2023, 16:42:05
Det er vel å rekommandere 48V, hvis man skal bytte alt eller starte på ny. Gir mindre tap og lavere A i kablene.
Ja, et normalt panel gir ca 40V, så du må da ha 2 i serie for å starte lading på et 48V system.

Jeg hadde rekommandert så mange paneler som mulig for å raskere lade opp batteriene. Basert på ditt forbruk så har du har mindre enn 2 dagers drift uten sol.
Med 2 paneler på tilsammen eks. 700W vil du basert på min erfaring maksimalt få ut 2,8kwh fra dem på en bra dag og i snitt kanskje halvparten.
Hvis du bare skal bruke hytten i normale helger så vil det presis gå og med greit vær vil batteriene presis være ladet til neste helg.

Hvis du skal bruke hytten i lengre perioder og hyppigere så hadde jeg nok dimensjonert med flere paneler og ev. mer batteri, ellers blir det å kjøre aggregat.

Kan være lurt å kjøpe en MPPT lader som takler ev. fremtidig utvidgning med flere paneler og gå for en av samme  merke  som de andre delene i systemet.
97
Elektro & Belysning / 24V eller 48V og antall solcel...
Siste innlegg av Arild68 - mai 14, 2023, 16:13:12

Vi skal oppgradere det elektriske anlegget på hytta i sommer, og jeg håper det er noen kloke hoder her som kan gi meg svaret på noen spørsmål.

Slik det ligger an nå, kommer jeg til å kjøpe 4 stk. 200Ah lithium batterier, men jeg er usikker på hvordan de bør kobles sammen.
Bør jeg gå for 24V (2S2P) eller 48V (4S)?
Batteriene har en BMS med maks 150A kontinuerlig forbruk.

Neste spørsmål er solcellepanelene. Såvidt jeg har skjønt trenger jeg minimum 2 paneler med 48V batteri, men bare ett panel med 24V. Stemmer dette?
Har i utgangspunktet ikke plass til flere enn 2 paneler, men kan kanskje få plassert et stativ på bakken hvis det er absolutt nødvendig.

Anlegget vil være en kombinasjon 12V og 230V, så det blir nødvendig med inverter og DC konverter. Kommer til å bruke Victron Multiplus II og en av deres Orion konvertere.
Jeg vil også trenge en MPPT lader, hvis noen kunne gi et tips om hvilken modell jeg trenger hadde det vært supert!

Strømforbruket er beregnet til 2500W peak effekt og 5,4 kWh døgnforbruk.

mvh, Arild
98
Jeg hadde samme utfordring når jeg hadde med stooor henger full av løs torv til hyttetaket. Fikset dette med å bygge "jernbane" fra henger til tak. "vogna" besto av plate med 4 hjul/trinser som ble trukket via kasteblokk/talje/trinse øverst på "jernbanen". "Skinnene" ble laget av 2 stk 2x8" bjelker skrudd sammen med lasker, så de passet til bredden på vogna og det ble skrudd fast planker på hver side av 2x8", så vogna holdt seg i "sporet".

Vi fylte torv i store murerbakker, måtte derfor bygge vogna høyere bak enn foran for at ikke torva skulle renne ut, dette slipper man nok med sekker, da en enkel planke som stopper bakerst vil være nok. Fant det enklere at personen nede trakk opp dunken, derfor kasteblokk/talje/trinse øverst. Jeg sto på hengeren og fylte dunkene, trakk deretter vogna opp med tau via kasteblokken, og kona sto på taket og tømte ut dunkene. Enkelt, raskt og smertefritt.

Kasteblokker kan være veldig kostbare, men jeg fant en på Biltema eller Jula, som jeg tror var beregnet på å skru fast på henger for å trekke opp små båter (ikke vinsj, kun blokka), men finner ikke denne igjen noe sted. Den var fin, for den hadde "ramme" med festehull og var passe kraftig. Ellers finnes nok andre hos f.eks Biltema eller Jula som er sterke nok og som ikke koster skjorta. Fant denne på Jula, burde holde.

https://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/garasje/lofteinnretning/loftetaljer/kasteblokk-334062/
99
Energi & Varme / Sv: Kutte strøm til 220V omfor...
Siste innlegg av Automatiker - mai 08, 2023, 07:26:49
Dette kan du ordne relativt enkelt. Du bruker ekstern styreinngang på victron omformeren.(tror alle har det) Da kan du sette en bryter på en mere tilgjengelig plass. Du kan også sette på et 12v styrerele i serie med bryteren. (Spolen på 12v og kontakten i serie med bryteren) Da vil da vil du kunne slå omformer av og på med ekstern bryter hvis 12v står på.
100
Før i tida så stod det ein metalldunk med Antiparasitt i dei fleste uthus på Vestlandet for dette formålet. Antiparasitt i orginal form har gått ut av handel, men eg ser at det blir seld andre produkt under same navn.
Eg har brukt Effecta TEC 121 på ein 50 år gamal garasje med brukbart resultat. Dei fleste plassene klarte det seg med ein behandling, men nokre stader måtte eg ta to rundar.
Sider 1 ... 5 6 7 8 9 10

Powered by SMFPacks Ads Manager Mod