Prosjekt Øde Øy

Startet av Vasefis, august 15, 2018, 11:21:01

Vasefis

Hver sommer har jeg en tendens til å blåse av feriepengene (og litt til) på diverse praktiske prosjekter.  Denne gang ble prosjektet å få strøm på ei hytte som ligger på ei øy i et relativt øde område. Som alltid viste det seg å bli ca 10 ganger mer arbeid enn jeg forutså, men sånn er det å være amatør.

Jeg har nok relativt gode grunnkunnskaper både innen strøm, konstruksjon og IT men har blitt utfordret på en del i dette prosjektet.  Derfor tenkte jeg å dele litt om hva jeg har gjort.
Kanskje kan det fungere som inspirasjon for noen, kanskje kan jeg lære litt av å bli utfordret på noen av mine valg og kanskje kan det være noen som sitter på vesentlig kunnskap innenfor de områdene der jeg er litt blank og kan gi meg god hjelp.

Det ble litt feil å kanskje gi inntrykk av at det aldri har vært noen form for energi på hytta. For det har stått et 80W panel der, koblet mot en PWM lader og et par gamle 115Ah batterier.
Dette ga litt lys og var vel i det hele det. Solcellepanelet, som jeg kalte skyggepanelet, var montert på pipa og hadde vel direkte sollys ca 2 timer om dagen midt på sommeren. Det ble kjørt mange timer med et gammelt Hyundai HY2000Si aggregat der om vinteren for å si det sånn.

Dette prosjektet startet vel når jeg kom på hytta en gang i januar/februar 2017 og alt var dødt. Batteriene hadde endret funksjon fra batteri til å bli to store kjøleelementer. Det medførte et påfølgende impulskjøp av et Sunwind AGM 260At batteri også vokste det bare derfra.

Jeg er mye på hytta og ville ha litt mer komfort og mulighet til å ringe med mobiltelefon utendørs (ikke dekning i dag). Systemet måtte håndtere - TV, Surround, AppleTV, 4G Internett, Utendørs WiFi, Kjøleskap, 220V- over noen dager selv om det var overskyet uten å måtte forstyrre nærområdet med duringen av et skranglete aggregat. Så i fjor høst begynte jeg så smått å planlegge og kjøpe inn diverse komponenter.

Noen av kriteriene jeg satte meg:

-   Jeg ville ha en batteribank som hadde nok energi til at jeg ikke fikk ladeangst i løpet av ei helg der midt på vinteren

-   Batteriene skulle i all hovedsak leve et godt og bedagelig liv med lav DoD (Depth of Discharge)

-   Jeg ville ha nok solcellekraft til at jeg kunne kjøre et lite kjøleskap med fryseboks over en lengre periode der på sommeren. Helst klare å lade opp nattens forbruk gjennom neste dag.

-   Solcellene skulle stå et sted de fikk sol

-   Parallelt 12/220V opplegg i hele hytta slik at jeg kan kjøre lys, TV, lading av telefon/pad og andre mindre energikrevende enheter på 12V uten å måtte ha inverter påslått

-   Kabeldimensjon mellom solcelle/hytte < 2% spenningsfall ved full kapasitet

-   Kabeldimensjon mellom fordelingsskap/stikkontakter 12V < 3% spenningsfall ved 120W.

-   Kabeldimensjon 220V – nok til 16A kurser= 2,5mm2

-   Anlegget skulle være godt jordet og ha jordfeilautomater

-   Anlegget skulle være mulig å fjernovervåke

-   Relativ enkel betjening slik at andre klarer å bruke hytta ved å lese en enkel brukermanual på noen linjer

Da anlegget fremdeles ikke er 100% ferdig, kan jeg ikke garantere at enhetene jeg har valgt vil oppfylle de kriteriene jeg har satt meg. Men testkjøring så langt virker lovende.


Hovedkomponentene i det nye anlegget (etter beste hukommelse)
-   Batteri – 4X Sunwind AGM 260 Ah – Koblet i parallell
-   Inverter/lader - Victron Multiplus Compact 12/2000/80-30 (Firmare 430)
-   Solcelle laderegulator - Victron BlueSolar MPPT 150/70  (Firmware 1.30)
-   Batterimonitor – Victron BMV-702 med temperatursensor (Firmware 3.08)
-   Systemovervåking – Victron Colour Control GX (Firmware 2.16)
-   Eksternt konsoll for inverter – Victron Digital Multi Control 200/200GX
-   Batterivakt - Victron Battery Protect BP200i, satt til 11,5V av/ 13,8V på
-   Diverse kabler for konfigurering og sammenkobling av Victron enheter
-   Solceller 3x255W (koblet i serie)
-   Kabel Hytte/Solcelle – ca 35-40M – 10mm2
-   Kabel Fordelingsskap/Stikkontakter – 10mm2
-   50meter 25mm2 kobber jordingskabel + 3 stykk jordspyd
-   12V og 220V automatsikringer (Jorfeilautomater for 220V)
-   Diverse bokser med DIN skinne for montering av sikringer
-   2 x 250A Busbar for sammenkobling av batterier
-   2 x 100A Busbar for fordeling av 12V
-   Hovedsikring ANL 200A
-   Hovedstrømbryter 250A
-   Jordskinne
-   Gammelt skranglete Hyundai HY2000Si aggregat (ren sinus)
-   2x 11dBi retningsbestemte 4G antenner
-   Huawei 4G modem
-   Utendørs WiFi aksesspunkt
-   En masse dippedingser, småkomponenter og verktøy fra Ebay m.m
-   Alle pærer er 12V LED

Vasefis

«Teknisk rom»

Det er ikke mye ledig plass inne i hytta, så det «tekniske rommet» ble til slutt et gammelt klesskap på gjesterommet. Ikke akkurat mye plass å montere på, men etter å ha spilt en del Tetris i gamle dager ble det plass til alt.

Før jeg får en bråte med kommentarer på at jeg ikke burde plassert all elektronikken direkte over batteriene, så har dere helt rett. Beslutningen ble tatt og det ene og alene fordi det ikke var noe plass andre steder.
Batteriene oppgis med «ingen gassing», jeg skal sette inn ei hylleplate som jeg tetter med silikon over batteriene og installere flere 120mm vifter for inn og utlufting av batterirom og øvre del av skapet.

Videre ser det på bildet ut til at batteriene er satt direkte oppå hverandre. Det er ikke tilfelle. Det ligger noen lekter imellom slik at det er luft og ingen klem på kabler.

-   Batterikabler 95mm2, lik lengde, termineres mot en busbar

-   Kabelsko presset på med hydraulisk tang

-   På + siden går koblingen fra batteri busbar -> sikring –> batterivakt->(Victron CCGX + Hovedstrømbryter) -> (Victron Inverter + 12V busbar)

-   På – siden går  det fra batteri busbar -> BMV 702 Shunt -> (Victron Inverter og – 12V busbar)

-   Victron MPPT er sikret med automatsikring fra solcellepanel og med automatsikring mot batteri. Her opplevde jeg at 80A automatsikringen som sto mellom lader og batteri slo ut gjentatte ganger på relativt lave strømstyrker (25-35A). Leverandøren opplyser at denne sikringen har en svakhet for å så ut ved konstante strømstyrker selv om de er lave og det er en såkalt DC sikring. Så her sitter nå en midlertidig 200A sikring til jeg finner noe bedre.

-   MPPT er koblet til -12V busbar og + 12V batteri busbar ( i dag 2x10mm2, blir 1x25mm2 når jeg får tak i kabelsko)

-   I taket på skapet sitter ei lampe som gir godt lys og en brannvarsler

-   Det er to separate temp følere i skapet som kan leses av på utsiden. Den ene ligger i bunnen sammen med batteriene og den andre er montert over Victron inverter

-   Gjenstående arbeid er å tildekke busbar’er og andre åpne kontaktpunkt

Jeg kommer til å bytte ut nåværende hovedstrømbryter til en fjernstyrt slik at alt kan betjenes på utsiden av skapet.

Kabling i hytta
12V – Stamnett til stikkontakter = 10mm2, Lys= 2,5mm2
220V – 2,5mm2 til stikkontakter, Sikret med 16A
I tillegg har jeg satt inn hovedsikring for kursene og egen sikring til generator, tror disse var på 32A. Kabling er her dimensjonert tilsvarende.


Vasefis

Dette endte opp med å bli et eget sideprosjekt. Igjen vesentlig mer arbeidskrevende enn beregnet, men når jeg først har fått en ide så blir den som regel gjennomført.

Det ble fort klart at plassering måtte flyttes fra pipe til et sted der det faktisk var sol. Det stedet fant jeg lengst sør på øya. Ca 30 meter fra hytteveggen og totalt ca 40 meter kabelstrekk fra panel og til lader.
Pga strekklengde og kostnad på tykk kabel bestemte jeg meg derfor tidlig med at solcellepanelene måtte seriekobles for å få opp spenning istedenfor strømstyrke. Beregninger tilsa at 10mm2 kabel burde holde.

Første utfordring var hvordan kabelen skulle trekkes da det kun er noen cm med jord/lyng over grunnfjell. Løsningen ble å kjøpe grønn vanningsslange på Biltema. Suge gjennom en tynn sterk tråd i slagen ved hjelp av en skumgummibit og støvsuger, smøre inn kabelen med grønnsåpe og hale å dra, dytte og banne og til slutt få den gjennom. Den ble gravd ned der det er mulig og ligger åpent i dagen i korte strekk enkelte steder der det ikke var noe over grunnfjellet.

Vasefis

Utfordring nummer to ble stativ.
Panelene måler (164x99)x3 og det blir jo et pent lite seil for vindene å få tak i. Så det måtte være solid fundamentert og samtidig så høyt at nederste del ikke snødde ned i løpet av vinteren.

Jeg fikk tak i en stålbjelke på 10x10 (6mm) x 270cm og ei 30x30(8mm) stålplate. Borret 8x13mm hull i platen og sveiset den i bunn av bjelken.

Det var relativt ulendt der det skulle stå, så jeg måtte støpe et fundament. X antall hull ble borret i grunnfjell, x antall armeringsjern stukket ned og bøyd før jeg laget en forskaling og støpte. Etter at støpen hadde herdet noen uker borret jeg 8x 12mm hull gjennom støp og ned i grunnfjell og slo ned 250x12mm ekspansjonsbolter.

Før jeg monterte stolpen så ble den lakkert og behandlet med understellsmasse innvendig, under plate og nederst utvendig. Jeg la på et par skiver på hver ekspansjonsbolt før jeg monterte fast stolpe. Da vil den ha litt luft under.

Vasefis

Utfordring nummer tre ble ramme.

Tre eller stål? Fornuften sa stål, men budsjett og verktøykasse sa tre. Jeg kan delvis å sveise, men har ikke nødvendig verktøy til å konstruere noe av et slikt format. Tilgang på materialer er også utfordrende. Og det var uaktuelt å sette det bort.

Så da ble valget impregnert 4x4 og 2x4, bra med utendørs trelim, solide utendørs skruer, forsterkinger i hjørner m.m.  Resultatet ble til slutt solid og .....enormt tungt.

Det ble for lett å lage et fast stativ, så selvfølgelig skal det kunne følge solen fra den står opp til den går ned og automatisk justeres etter hvor høyt solen står på himmelen. Dette betyr at rammen må kunne beveges både N/S og Ø/V i forhold til stolpen den festes på.

Lønningen jeg kom opp med var å lage en senterbjelke som festes på stolpen. Denne kan beveges N/S. Selve ytterrammen er igjen festet kun i senter på denne bjelken. Det gir bevegelse Ø/V.

OBS! Her gjorde jeg en liten tabbe som jeg håper andre kan unngå om de starter på et lignende prosjekt. Panelelene som skal ligge på toppen av rammen må ha klaring til senterbjelke når de beveges Ø/V. Jeg var ikke smart nok til å tenke på det, så jeg endte opp med å måtte skjære av en 45graders kant på begge sider av senterbjelke + forhøye ytterramme. Dette kunne enkelt vært unngått om jeg bare hadde valgt å ikke borre hull for bolt mellom senterbjelke/ytterramme i senter av ytterramme, men heller ha forskjøvet hullet nærmere bunn av ramma.

Vasefis

Utfordring fire var montering av denne elefanten på toppen av en 2,7m høy stolpe i ulendt terreng.

Det skal sies at jeg har gjort alt i dette prosjektet alene, men akkurat når det kom til å få løftet på plass og feste ramma måtte jeg melde pass. Etter et mislykket forsøk sammen med en kompis måtte vi begge innse at vi ikke trolig ikke har blitt sterkere av å sitte rolig med kontorjobb dagen lang. Så jeg bygget et stilas og fikk hjelp til å løfte ramma opp dit. Men så var jeg alene igjen.
Løsningen ble en liten garasjejekk, en liten sylinderjekk, små løft, midlertidige støtteben og til slutt var senterbolten på plass.

Utfordring fem var montering av solcellepanelene på ramma. Tre lever og her blir det spennende å se hvorvidt panelene vil tåle de spenningene. Jeg endte hvertfall opp med å kle ytterkant av ramma med impregnerte bord som stakk opp tilsvarende høyden på solcellepanelene. Boret deretter hull gjennom bordene og ramme for solcellepanel (3-4mm større hull enn bolt) og boltet de fast.
Sprekkene mellom panelene er fuget med en tynn stripe silikon.

Hele ramma er beiset mørk for å stikke seg minst mulig ut i omgivelsene.
Videre skal jeg bestille blikk av en blikkenslager som vil dekke fra kanten på solcelleramma og over kanten på bordet de er boltet fast i.

Vasefis

Her har jeg mange tanker men ingen er fremdeles realisert. Slik jeg ser har jeg valget mellom å finne et system som baserer seg på sensorer og posisjonerer panelene etter det, eller å finne et system som baserer seg på at solens posisjon i forhold til dato og tidspunkt alltid er konstant.

For de av dere som har giddet å lese så langt og har erfaring eller kunnskap om dette tar jeg gjerne imot tips.

Videre vurderer jeg å koble til en vindsensor som kan styre opp panelene i horisontal stilling om vinden kommer over en terskelverdi.

Til å drive dette tenker jeg å gjenbruke det gamle solcellepanelet på 80W, finne en rimelig MPPT kontroller og kjøpe et lite batteri.

Vil tro jeg også ender opp med å bardunere stativet i en fast stilling når jeg ikke er der og kun la panelet få fritt spillerom når jeg er der.

Vasefis

Så hva gjenstår ellers...
Vel, alt virker men det er en million parametere å stille på. Tror jeg har klart å grov innstille det meste slik at hvert fall batereiene ikke har det vondt. Men selv om jeg har lest manualene gjentatte ganger og Googlet meg i søvn er det mange ubesvarte spørsmål på hva som er de mest optimale innstillingene i forhold til de produktene jeg har valg. Her håper jeg kanskje dere med god innsikt kan bidra etter hvert som jeg kommer videre.

Bla så har jeg klødd meg en del i hodet og ikke funnet ut av hvorfor Victron Inverter ikke lar meg sette en høyere spenning enn 9V på «Lov Voltage Disconnect». Her vil jo batterivakten min slå inn lenge før, men jeg ønsket optimalt å stille inverter til å slå ut rundt 11,7V. Men den nekter plent å godta andre verdier enn default 9V.

Knerten

Flott prosjekt, og ikke minst et flott innlegg ;D
Takk for at du deler dine erfaringer.
Masse solkraft og litt bensinkraft.
En hytte med masse duppeditter ;-)

Ygnastølen

Hei

Ja dette var et flott innlegg:-)
Victron MultiPlus 5000W/120A 24V
Victron MPPT 250/100
Victron Cerbo GX
2040W solcelle paneler
20kwt lithium 16p7s, Rec Q BMS
Cami diesel/parafin ovn

Jgytterdal@gmail.com

Kjempefint innlegg!

Her har du tenkt gjennom veldig mange ting før du startet prosjektet , og det kommer du til å ha igjen for i positiv betydning!


Victron Smartsolar 250/100 +150/35<br />MP 24/5000/120/100<br Inmesol 12kw gen set<br />6x350w + 3x270w <br />20kwt lithium 16p7s, Rec Q, Venus GX<br />Wallas 40CC, El stekeovn, <br />a++ kjøleskap,

jkirkebo

Personlig hadde jeg nok valgt 48V batterioppsett ut av dette, med tilhørende 48V utgave av inverter. Du kunne da brukt mye tynnere kabler og en mye billigere laderegulator (15A hadde vært nok). 12V laster kjøres da via en liten DC-DC til en drøy tusenlapp eller så.

Ulempen med 48V og Victron er at man da må opp på inverterstørrelse, og at de ikke har noen små laderegulatorer som klarer 150V inn. Så 24V hadde kanskje vært enklere om kostnaden må holdes nede.

12V med mange batterier i parallell og stor inverter har jeg hatt selv tidligere og det skaper dessverre en del utfordringer mhp. spenningsfall og ubalanse. F.eks koblet kjøleskapet (som gikk rett på 12V) ut hver gang vi dro mye strøm fra inverteren.

Vasefis

Jeg vurderte mye frem og tilbake vedrørende 12/24/48. Til slutt måtte jeg ta et valg og endte på 12V med vell viten om at jeg en gang kan komme til å angre.
Tykke kabler var jeg ikke så redd. Fant alle komponentene jeg trengte til det relativt rimelig på Ebay. Var så klart noe skeptisk til kvalitet når jeg bestilte, men meget imponert over det som til slutt kom frem i posten.

Spenningsfall ved stor last kan helt klart bli et problem, men per nå vil den enheten som trekker mest være et 220V kjøleskap. Har lest at det kan trekke en del startstrøm når kompressoren fyrer, så her blir det sikkert litt tuning av innstillinger på inverter.

Tv kjøres direkte på 12V og bruker fint lite strøm, 30-40W
Surround er et gammelt Logitech 5.1 system som per nå kjører via 220V, drar ca 50W. Vurderer å bygge det om til 12V da jeg er sikker på jeg kommer til å finne den spenningen et sted om jeg gidder å ta jobben med å åpne den innebygde strømforsyningen. Men det får bli et annet prosjekt.

Så kan det vel være at jeg en eller annen gang tar med diverse elektriske sager opp dit ifbm nye prosjekter, men da har jeg jo et gammelt aggregat som sikkert starter etter mye banning om valget på 12V viste seg å være ugunstig for å levere strøm til den type bruk.

Andre strømforbrukere vil være lading av batteridrevet elektroverktøy, lading av batteridrevet støvsuger, telefon, pad etc. Så per nå er jeg ikke så urolig, men tiden vil vise om det fremdeles er 12V der om et par år eller om det kommer en rimelig 12/2000 inverter til salgs på Markedsplassen.

ivarw

Utrolig velkomponert opplegg. Gjennomtenkt og awesomme resultat. Kudos! For en drømmesommer det må ha vært. :D
3x200W IBC Monosol
16x300Ah Winston 300AH LiFePO4@48V
REC Q BMS
Victron Cerbo GX
Victron BMV712
Victron MPPT SmartSolar 250/85
Victron Multiplus-II 48/5000/70-50
Honda EU70iS FS
Wallas 40

Terjefa

Sitat fra: Vasefis på august 15, 2018, 11:21:01
Hovedkomponentene i det nye anlegget (etter beste hukommelse)
-   Batteri – 4X Sunwind AGM 260 Ah – Koblet i parallell
-   Inverter/lader - Victron Multiplus Compact 12/2000/80-30 (Firmare 430)
-   Solcelle laderegulator - Victron BlueSolar MPPT 150/70  (Firmware 1.30)
-   Batterimonitor – Victron BMV-702 med temperatursensor (Firmware 3.08)
-   Systemovervåking – Victron Colour Control GX (Firmware 2.16)
-   Eksternt konsoll for inverter – Victron Digital Multi Control 200/200GX
-   Batterivakt - Victron Battery Protect BP200i, satt til 11,5V av/ 13,8V på
-   Diverse kabler for konfigurering og sammenkobling av Victron enheter
-   Solceller 3x255W (koblet i serie)
-   Kabel Hytte/Solcelle – ca 35-40M – 10mm2
-   Kabel Fordelingsskap/Stikkontakter – 10mm2
-   50meter 25mm2 kobber jordingskabel + 3 stykk jordspyd
-   12V og 220V automatsikringer (Jorfeilautomater for 220V)
-   Diverse bokser med DIN skinne for montering av sikringer
-   2 x 250A Busbar for sammenkobling av batterier
-   2 x 100A Busbar for fordeling av 12V
-   Hovedsikring ANL 200A
-   Hovedstrømbryter 250A
-   Jordskinne
-   Gammelt skranglete Hyundai HY2000Si aggregat (ren sinus)
-   2x 11dBi retningsbestemte 4G antenner
-   Huawei 4G modem
-   Utendørs WiFi aksesspunkt
-   En masse dippedingser, småkomponenter og verktøy fra Ebay m.m
-   Alle pærer er 12V LED

Lekkert opplegg!! Er spent på om jeg kan ha mine egne solcellepaneler på bakken eller om de må opp i høyden (veggstativ med paneler over møne => redd for vindfang). Tiden og solstudier vil vise.

Et par spørsmål:
Er det behov for Victron batterimonitor (har en slik i båten selv) når du har Victron Color Control? Viser ikke Color Control resterende kapasitet, batterspenning, Ah ut og inn etc? Hvis ikke, hva gjør Color Control egentlig (cost/benefit)?

Er det et poeng med ren sinus fra aggregat? Såvidt jeg har klart å lese meg til så krever ikke Multiplus'en ren sinus, og så lenge alle 230v forbrukere går via inverter så får man jo ren sinus fra Multiplus inverter, gjør man ikke?

Vasefis

Vet ikke hvor du har hytte, men husk at vi også har vinter med en del snø i Norge før du bestemmer høyde og plassering.
Jeg innså, etter at alt var ferdig montert,  at stativet mitt trolig burde vært snudd 90 grader. Ville blitt noe lavere og enklere å fjerne snø til vinteren, men fremdeles hatt nok klaring til 1,5+ meter snø på bakken.

Jeg valgte CCGX ene og alene fordi jeg ville ha systemet online på en enkel måte, + at med VRM er datalogging også fiks ferdig. I fremtid vil CCGX kanskje være nøkkelen til start/stopp av nytt aggregat.
Tror CCGX alene kan gi deg mye data på forbruk og restverdi av energi på batteri, men det er nok ikke like nøyaktig som BMV.
Med BMV går all strøm ut/inn gjennom en shunt som registrerer. CCGX alene tror jeg mer «gjetter» og beregner.
Når systemet BMV+CCGX settes opp vil CCGX alltid velge BMV som prefferert datakilde foran seg selv eller andre enheter.
Måtte jeg velge noe vekk blir det CCGX, mye luksus og lite value per i dag.

Ren sinus aggregat fordi det ble kjøpt for mange år før jeg ante hva en Victron Inverter var og jeg trengte ren 220V til å drive diverse pc, tv ++ på hytta.

Terjefa

Ok, så det er ingen shunt med når man velger CCGX.
Da blir det nok ikke det (type dyr!).

Ja, det er hytte på fjellet og snø så det holder, så det må opp fra bakken uansett. Men hytta ligger litt lite solrikt til, særlig på vintertid, så usikker på om jeg MÅ ha det over møne eller om jeg kan lage bakkestativ (har søkt råd i tråden om "Motentering av solcelle på stolpe over tak"). Alternativt så vurderer jeg å bygge en ny bod på en mer solrik del av tomta (selv om dette ikke var pri 1) og taket der kan jo brukes. 1 meter høyde holder i forhold til snø, måkes 1-2 ganger i løpet av vinteren. Men det blir kabel-strekk da. Legger ikke noe mer enn 16mm2 helst.

etsvends

Sitat fra: Terjefa på august 22, 2018, 20:41:20
Sitat fra: Vasefis på august 15, 2018, 11:21:01
Hovedkomponentene i det nye anlegget (etter beste hukommelse)
-   Batteri – 4X Sunwind AGM 260 Ah – Koblet i parallell
-   Inverter/lader - Victron Multiplus Compact 12/2000/80-30 (Firmare 430)
-   Solcelle laderegulator - Victron BlueSolar MPPT 150/70  (Firmware 1.30)
-   Batterimonitor – Victron BMV-702 med temperatursensor (Firmware 3.08)
-   Systemovervåking – Victron Colour Control GX (Firmware 2.16)
-   Eksternt konsoll for inverter – Victron Digital Multi Control 200/200GX
-   Batterivakt - Victron Battery Protect BP200i, satt til 11,5V av/ 13,8V på
-   Diverse kabler for konfigurering og sammenkobling av Victron enheter
-   Solceller 3x255W (koblet i serie)
-   Kabel Hytte/Solcelle – ca 35-40M – 10mm2
-   Kabel Fordelingsskap/Stikkontakter – 10mm2
-   50meter 25mm2 kobber jordingskabel + 3 stykk jordspyd
-   12V og 220V automatsikringer (Jorfeilautomater for 220V)
-   Diverse bokser med DIN skinne for montering av sikringer
-   2 x 250A Busbar for sammenkobling av batterier
-   2 x 100A Busbar for fordeling av 12V
-   Hovedsikring ANL 200A
-   Hovedstrømbryter 250A
-   Jordskinne
-   Gammelt skranglete Hyundai HY2000Si aggregat (ren sinus)
-   2x 11dBi retningsbestemte 4G antenner
-   Huawei 4G modem
-   Utendørs WiFi aksesspunkt
-   En masse dippedingser, småkomponenter og verktøy fra Ebay m.m
-   Alle pærer er 12V LED

Lekkert opplegg!! Er spent på om jeg kan ha mine egne solcellepaneler på bakken eller om de må opp i høyden (veggstativ med paneler over møne => redd for vindfang). Tiden og solstudier vil vise.

Et par spørsmål:
Er det behov for Victron batterimonitor (har en slik i båten selv) når du har Victron Color Control? Viser ikke Color Control resterende kapasitet, batterspenning, Ah ut og inn etc? Hvis ikke, hva gjør Color Control egentlig (cost/benefit)?

Er det et poeng med ren sinus fra aggregat? Såvidt jeg har klart å lese meg til så krever ikke Multiplus'en ren sinus, og så lenge alle 230v forbrukere går via inverter så får man jo ren sinus fra Multiplus inverter, gjør man ikke?

Multiplus slipper igjennom strømmen fra aggregat slik at evt dårlig strøm kommer ut på kursene dine når aggregat går.
2x350ah AGM
355w panel
Victron smart solar mppt 100/50
Bmv-712
Victron multiplus 12/2000-80
Briggs & stratton 1,7kw aggregat

jkirkebo

Sitat fra: etsvends på august 23, 2018, 10:30:16
Multiplus slipper igjennom strømmen fra aggregat slik at evt dårlig strøm kommer ut på kursene dine når aggregat går.

Det samme gjør Outback. I starten, når vi hadde 12V anlegg og et gammelt 2kW "Norgesaggregatet" ville ikke ventilatoren på kjøkkenet virke når aggregatet gikk. Den bare sto og brummet.

Eggedal

Hvilken vinkel har du på panelene dine (om vinteren)? Jeg skal opp med 3 paneler, litt større enn dine.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod