Feil i prosjektering hos hytteleverandører

Startet av satren, januar 19, 2013, 14:48:44

satren

Jeg så at det var en hyttprodusent som ble veldig godt omtalt i dette diskusjonsforumet. Jeg kjøpte hytta mi av denne produsenten for en tid tilbake og gjorde meg noen oppdagelser som kan være verdt å dele med andre. Budskapet er at til tross for at en leverandør oppleves som meget kundevennlig og serviceinnstilt, så betyr ikke dette at produktet de leverer holder mål.

Jeg ønsker ikke å gå ut med navnet til produsenten da jeg opplevde at de var serviceinnstilte og tok selvkritikk og la seg langt på vei flate for feilen som ble gjort.  Tilfellet var av slik karakter at leverandøren endte med å måtte gi en rabatt på over 40 % av avtalt pris. De uttrykte også at de kom til å rette opp i feilen som ikke bare gjaldt for min hytte, men som var en systematisk feil på alle deres leveranser. Jeg konkluderte med at dette var en seriøs aktør som innså feilen og ville rette på dette.

Da jeg nå, et par år senere sjekket byggbeskrivelsen på hyttene deres, så ser jeg med forskrekkelse at de ikke har endret sin utførelse.

Problemet med denne hytteleverandøren er at de feilprosjekterer ytterveggene på hyttene sine.
Deres utførelse er som følger:
Vindsperre monteres direkte på stenderverket. Vinduken festes så ved å bruke 11x36 mm sløyfer som spikres på alle stendere, samt på bunnsvill og på toppsvill. Bordkledning monterer de så deretter utenpå sløyfene. Mellom hver stender blir det så et tett hulrom som ikke er ventilert og drenert slik som regelverket krever. Med kun 11 mm sløyfer så vil også vindsperren legge seg inn til ytterkledningen og trekke opp fuktighet. Denne måten å utføre yttervegger på gir fuktskader og kan få alvorlige konsekvenser. En takstmann på min hytte sa at han aldri hadde opplevd maken og syntes det var utrolig at noen profesjonelle aktører kan gjøre noe slikt i dag. Hytten er satt opp på vestlandet der dette med lufting er veldig viktig. Det er nesten som jeg lurer på om det er slik at østlendingene ikke bryr seg med dette i de t hele tatt.
Så alle kjøpere av elementhytter i østlandsområdet, sjekk luftingen på ytterkledningen deres. Ytterveggene kan være utført på en slik måte at de er stikk i strid med regelverket.
Problemet er som følger:
For å unngå at fuktighet samler seg opp bak kledningen og trekker inn i konstruksjoner så må yttervegger utføres med såkalt to trinns tetting med et ventilert og drenert hulrom mellom vindsperre og regnskjerm (ytterkledning). Hulrommet bør være minimum 23 mm slik at man ikke risikerer at vindduken legger seg inntil baksiden av ytterkledningen og dermed suger opp fuktighet som da trekkes inn i veggen. En forutsetning for at fuktighet ikke skal samle seg opp er at hulrommet bak kledningen er ventilert og drenert. Ved å ha spalter nederst mellom bordkledningen og vindsperren,  samt oppe ved gesimsen, så sikrer man at luften får strømme fritt på baksiden av kledningen og dermed sikre at fuktighet ikke samler seg opp.
Denne utførelsen er meget godt beskrevet i Byggforskserien, og de fleste seriøse aktører har en utførelse som harmonerer med Byggforskserien. Min hytteleverandør henviste i sitt kvalitetssystem også til relevante datablader i Byggforskserien, men utførelsen var til min overraskelse stikk i strid med denne.
I min sak satte jeg byggesaksavdelingen i kommunen på å vurdere hvorvidt prosjekteringen var tilfredsstillende, men til min store overraskelse så oppdaget jeg at kommunens byggesaksbehandler ikke klarte å fange opp dette. Dette endte opp med at jeg måtte skrive et brev til hytteleverandøren hvor jeg tok utgangspunkt i Byggteknisk forskrift, og gjennom bruk av bildebeviser og utførlig dokumentering av hvordan utførelsen var stikk i strid med Byggforskseriens beskrivelser (som også leverandøren henviste til), så innså leverandøren sin feil og vi ble enige om et prisavslag.
Budskapet mitt er. Man kan aldri være for kritisk, sjekk referanser og sørg for at fagkyndige hjelper deg med å vurdere at bygget er konstruert slik at det tilfredsstiller Byggteknisk forskrift.




jijoh

Det er otrolig at det blir gjort så store feil på hytter og sikkert hus i disse dager hvor det er så stor fokus på isolering/utlufting etc. At fagfolk som skal ha slike ting som dette i "ryggmargen" ikke oppdager dette når de bygger det er også skremmende. For meg kan det høres ut som at det er arbeidskraft fra et annet land hvor de ikke har samme måte å bygge på som har satt dette sammen. Her i Norge har vel aldri yttervegger blitt lektet ut med mindre enn 23mm og svillene har aldri blitt lektet mellom kledning og reisverk. Vil ikke svartmale utenlands arbeidskaraft da det finnes mange som er dyktige, men dette er vel kanskje noe av det som skjer når ulike "kulturer" møtes?
Godt at leverandøren la seg flat for feilen.
Lykke til med utbedringene!!

Kenneth S

Utlufting av kledning er faktisk et noenlunde nytt fenomen.
Har selv et Horten Hus fra 2000 hvor utvendig kledning ligger kloss inntil asfaltplater.
Har renovert mange hytter og hus fra 50-90 tallet og har faktisk aldri vært borti luftet kledning. Men med dagens kompetanse og testing så er fasiten klar: Mer luft-lengre levetid. Vil også påstå at med utluftet kledning så holder bygningen lettere på varmen. Det er inntrykket mitt ihvertfall, da jeg har hus med 15 cm isolasjon og null lufting og hytte med 15 cm isolasjon og 23mm lufting.
Firmaet jeg jobber i bruker nå minimum 36mm lufting.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

jijoh

Er det forskjell på hvordan dette gjøres på østlandet kontra andre deler av landet? Tror ikke dette har vært praksis med å ikke ha lufting bak kledningen på vestlandet som jeg vet. Det eldste huset jeg har vært med å restaurert er fra 50-tallet. Der var det lufting bak kledning. 

Kenneth S

Det kan nok hende at det har vært geografiske forskjeller opp igjennom årene. Men nå har vi fått mer vestlandsvær på Østlandet...
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

4bikes

Det finnes ihvertfall noen som gjør det skikkelig. Vår leverandør bygger med 23+48mm utlufting mellom asfaltplater og stående kledning.

Kenneth S

Heller litt salt i såret:

Horisontal skjøt har ikke klemlekt.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

4bikes

Ja, det stemmer. Men er det et problem for levetiden på kledningen?

Kenneth S

Tja, i verste fall kan det slippe ut varm luft på kledningens bakside dermed kondensering og på sikt råte.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

4bikes

Lekkasje av varmluft fra en vegg med 5 + 15 cm isolasjon med diffusjonssperre i?
Ja selvfølgelig, det er alltid noe utslipp, men jeg føler meg ganske trygg på at en 68mm luftespalte klarer å ventilere dette. Rommet innenfor er dessuten en bod som aldri varmes opp til mer enn ca 7 grader.

jijoh

Enig med 4bikes her. For å være 100% sikker på at de ikke råtner så er det bare å bruke de (horisontale lektene) som er skråskjært slik at viss det kommer vann på de så renner det bort  ;)

Kenneth S

Som jeg skrev," i verste fall".

Setter man på klemlekt så elimineres faren, og alle vindtettingsskjøter skal klemmes/forsegles.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

satren

Her er det brukt platematerialer. Alle horisontale skjøter skal være understøttet med spikerslag. I områder med mer enn 400 mm slagregn per år, kan horisontale skjøter sikres med en ekstra remse av duk eller et Z-profil og bruke horisontale, gjerne skråskjærte lekter. Best er det å bruke rulleprodukt utenpå platene over hele veggen før klemlektene monteres på skjøtene.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod