Bjørkenever på torvstokker

Startet av Anders-Jan, juni 12, 2015, 20:29:59

Anders-Jan

Skal legge torvtak på ny hytte. Spurte torvfirmaet som skal gjøre det om de kunne ha bjørkenever på torvstokkene, men det brukte de ikke å gjøre, men de sa jeg kunne gjøre det selv i så fall. Torvstokkene er 2x6 tom. Hvordan gjør en dette? spikres det fast? Hva er ideell lengde på neverstykkene? Ser ikke ut som de er så mange som bruker never lenger, men jeg synes det ser fint ut, og det må nå være god beskyttelse for den impregnerte stokken som er det svakeste punktet på torvtaket ang fare for råtning. Er det noen ulemper med å bruke never? Er der noen som har erfaringer eller vet noe om dette?

torn

Det har blitt mindre vanlig med never på torvholdstokken. Det vanlige er over forkantbord mot trerenner. Altså festet i taktro under torvholdkroker.
Ikke noe problem å bruke det. Du bare spikrer det fast på innsiden av torvholden med pappspiker. Pass på at det krøller seg riktig vei. Du kan også bruke det opp mot vindski.
Det går mye never på den måten, men mange synes det er fint. Personlig synes jeg det er bedre å kutte ut hele neveren og bruke kobbertakrenner og nedløp som holder skikkelig tett kontra trerenner.
Torvholdstokken vil bli  stående fuktig uansett never eller ikke på innsiden. Neveren vil ikke gjøre noen forskjell sånn sett. Det jeg tror har mest å si her er at en ikke overflatebehandler stokken med tett maling eller beis. Stokken må få puste. Tror den har best av å være ubehandlet. En imp 2x6 råtner ikke på mange pr selv om den står mot jord.

Kenneth S

Neveren vil selvfølgelig beskytte torvstokken. Never ble tidligere brukt som tettesjikt under torva. På Maihaugen blir fremdeles dennne metoden brukt. I tillegg til å beskytte så er det også dekorativt.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

Rypesteggen

Jeg mener at never holder på fuktigheten i torvstokken, og kan med fordel sløyfes.
(Hesjestaur og gjerdepåler av bjørk MÅ avbarkes, ellers råtner de på noen mnd.)
Anbefaler å klippe en remse med vorteplast, og feste den med knottesiden inn mot baksiden av torvstokken. Dette vil gjøre at den (nesten alltid) våte torva ikke er i kontakt med torvstokken.
Enda bedre hvis den også kan brettes over kanten, og et stykke nedover toppen på torvstokken. Kommer an på hvor mye som syns de første årene. Torva vil uansett skjule dette etter hvert.
Til syvende og sist, smak og behag, og levetid på torvstokken :-)

Kenneth S

Bjørkenever er 100% vanntett. Naturlig at hesjestaur av bjørk blir avbarket da kjerneveden suger vann og kommer ikke ut gjennom neveren. Bjørk er uansett uegnet som både hesjestaur og skigardstaur. Ask og rogn er mest vanlig som hesjestaur, mens gran er foretrukket som skigardstaur.
Jobber i Gausa AS
Leverandør av Byggmann Hus & hytter.
www.gausa.no

Rypesteggen

Bjørk er faktisk brukt mye som god hesjestaur, forutsatt hel/delvis avbarking.
Som gjerdepåle, er den derimot mindre egnet som du skriver.
For øvrig er einer det aller beste. Vet om gjerdepåler av einer som har stått i over 80 år!
Selje er en god nr. 2.
Feit furu er også bra.

Men nå sporer vi helt av;
Poenget mitt i forrige innlegg var at hvis man klarer å holde torvstokken mest mulig tørr, så vil den vare vesentlig lengre.
Vorteplast på baksiden og evt. bøyd over toppsiden (vorter inn/ned) en god metode for å holde torvstokken tørr. :)

larry

Hei!  Er sikkert for seint å komme med råd her, men sidan eg la torvtak tilbake i 2006 og no legg eg det på uthuset på den samme måten, har eg fått litt erfaring med dette. ;D
Eg la runde ubarka einestokkar som torvålar utan never, men på sidene oppetter raftekanten krølla eg bjørkenever over vindskeia for å skjule vorteplasten som stakk ut. Denne la eg under torvanår eg la denn på taket, selfølgeleg uten å spikre for å unngå hol i plasten.
Ligg enno på taket etter 10 vintrar. Kun eit par plassar eg har måtta lappa på neveren.
Men eit veldig godt resultat.
Einestokkane til torvålar står seg nesten evig, i følge min gamle far :)

Sæters

Vi har hatt torvtak på hovedhytta i rundt 25 år. Da vi la dette ville jeg ikke legge torvhallstokk i impregnert utgave (den gang var det arsen i impregneringen) da vi hadde planer om å bruke takvannet som vann i husholdningen (alt utenom drikkevann). La derfor stokkene i hvitt virke 2"x6", med vorteplast på innsiden, men ikke oppå.

Det jeg vet idag er at vannet som siver gjennom torva aldri blir fri for humus og vi har derfor aldri brukt vann fra dette taket i husholdningen, men får dette fra anneks med skiferkledning. Uansett, angrer selvsagt derfor på at jeg ikke la trykkimpregnert den gangen, men stokkene har holdt greit frem til nå. I sommer så vi for første gang tegn til råte og jeg regner med at de blir skiftet innen 1-2, kanskje 3 år. De er ikke gjennområtne, men kosmetisk ikke så pene lengre.

Vil tro at bjørkenever bak og over kanten vil gjøre at stokkene får 30+ år med varighet, enda lenger med trykkimpregnert, selv om dagens er en mildere utgave.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod