Hytte i Sande (Vestfold)

Startet av Einar_S, september 21, 2015, 22:54:08

Einar_S

Jeg får vel prøve å bidra litt til aktiviteten på forumet.
Etter å ha lest gjennom Biddas inlegg blir man jo litt matt!
Men det motiverer jo til egen innsats.
At fremdriften ikke har samme tempo får jeg unnskylde med ... skitt au! Han har bare bedre batterier.  ;D

Hytta ble bygd rundt 1970 av min far. Jeg må bare innrømme at jeg ikke stilte opp i den grad jeg burde den gangen. Bortsett fra å kjøre vår gamle "LynOpel". Nå er det payback time, og min jobb å holde den i hevd.

I vinter fant jeg ut at taket ikke var tett! Heldigvis oppdaget før skadene var for omfattende. Det ble gjort midlertidig tetting og etpar Meaco avfuktere ble kjørt ned på hytta for å tørke opp. De er ikke av de rimeligste, men drar ut fukt også ved lave temperaturer. Så etter kort tid var skadebegrensningen på plass.

Denne sommeren har jeg stort sett tilbrakt på hytta for å legge nytt tak. Det har i store trekk bestått i å bytte deler av sperrer som var fra råtne til fuktpåvirket. Og nytt undertak mot vest og selvfølgelig nytt takbelegg (shingel). Jeg har antagelig tatt litt mye "Møllers tran" og byttet alt som viste fuktverdier over 15%. men jeg har ikke lyst til å gå på et slikt prosjekt igjen, så det har nok blitt byttet ut endel god vare.

Nå vet jeg ikke hvor mye plunder det er å legg inn bilde her, så jeg prøver med et utsiktsbilde. Det er rått fra kamera.

Det ble for stort. Tenkeboksen neste. Fra kamera er de rundt 10Megabyte...
Prøver igjen..
Og igjen med litt bedre oppløsning. Her ville hytta til Bidda synes i venstre bildekant om det ikke var for trær i denne og andre enden.¨

Bidda

Velkommen med egen blogg, skal selvsagt følge med. Fin plassering og utsikt fra hytta  8)
Vi så faktisk på en tomt rett rundt hjørne for deg før vi havnet der vi er.
Noen bilder av jobben du gjorde i sommer?

Einar_S

Ja, mange. Først og fremst for å hjelpe på hukommelsen.  ;)
Det er ikke så lett i ettertid å huske hva som var galt hvor, og hva som ble gjort med det.

Det har nok vært lekkasje over noe tid, da en av sperrene var det råte i. Og maur hadde oppdaget det og slått seg til i den. Lekkasjepunktet synes godt etter at jeg fikk av shingel og papp. Øverst i venstre hjørne av det første bildet synes et takbord som ikke var skjøtet på sperre og hadde gitt seg. På bildet har jeg skåret ut et hull i takbordene med elektrisk rotterumpe for å få full tilgang.

I tillegg har det vært en mindre lekkasje ved pipa. Der var fuktnivået i sperre ganske høyt, men ikke råttent. Jeg byttet uansett da det ville være umulig i ettertid. Fuktmåleren ble flittig brukt overalt, selv der det ikke var indikasjoner på fukt. Og jeg byttet der det var avvik. Antagelig mer enn strengt tatt nødvendig. Men bedre sikker enn sur.

På bildet der øvre del av sperren er kuttet kan det se ut som om jeg skal skjøte den. Det er ikke tilfellet. Den er kuttet så jeg kan bytte nedre (horisontal) del. Senere ble ny øvre del lagt inn fra mønet og ned.

Nedre del av sperrene er i de fleste tilfeller skjøtet over innvendig vegg. Slik var det originalt, og jeg har så byttet inn til denne skjøten. På bildet fra loftet ser du ny sperre i bakgrunnen. Den i forgrunnen var skjøtet midt over stuetaket til venstre i bildet. Jeg valgte å legge ny skjøt over vegg. Det er det som er i ferd med å skje der stemjernet ligger. Skaftet hviler på drager over skillevegg stue/inngangsparti.

Skjøtene var gjort etter "Tømrerenes Håndbok" fra nittenhundreogsteinøks. Og med samme verktøy som der beskrevet. Jeg gjorde det også med øks og stemjern. Jeg har tro på at skjøtene skal passe godt før de boltes sammen.

Det var også en utfordring at stuetaket (panelbord) var spikret i sperrene som skulle fjernes. Men stort sett fikk jeg enten ut spiker nedenfra ved å presse bordene ned og slippe dem opp igjen. For så å dra ut spiker som da ble stikkende ut med hovtang. Der det ikke gikk ble de slått gjennom bordene med dor og ble med de gamle sperrene på dynga. Det var også en utfordring å unngå å trå gjennom taket og havne nede i stua. Men jeg stemplet opp fra undersiden, så det gikk også bra.

De gamle sperrene er 3"x7", en umulig dimensjon i dag. Jeg la inn 2"x8". Begge deler bør være godt dimensjonert for dagens og fremtidens snølast ved Oslofjorden.

På noen bilder synes det som jeg legger takbordene rimelig glissent! Men det er bare som underlag for presenninger.

Einar_S

Når været var for usikkert til å ta av presenningene fordrev jeg tiden med å bytte panel mot vest. Sola hadde fart ille med det gamle. Mange bord hadde krummet seg såpass at jeg fant det best å bytte alle. Da gikk jeg også opp i tykkelse for unngå at det skal bli slik igjen. Det gamle var 15mm, de nye er 19mm.

Da jeg bygde garasjen tok jeg vare på den delen av Malthusstagene som brekkes av etter å ha revet forskalingen. Disse har jeg så sveiset fast på firkantrør og laget tørkestativ for 30 stk. nymalte bord. Så jeg kapper bordene, grunner og beiser dem før jeg skrur dem på plass. Jeg tror ikke jeg har bilder av stativet, men det har vært mye brukt.Einar_S

Når så bordtaket var lagt ble det lagt Isokraft "papp". Den skal iflg. produsenten kunne ligge i 2 år før shingel blir lagt. Men planen var å få det gjort i år. Det var utrolig kjekt med stillaset jeg fikk låne av naboen her hjemme.

Etter at pappen var ferdig lagt på vest begynte jobben på øst. Vannslangen ligger der for å kjøle shingel før jeg rev den av. Da slipper den lettere. Jeg valgte å vippe ut pappstiftene og fjerne shingel plate for plate. Jeg prøvde med barkespade, men den buttet bare i pappstift og det ble bare bøss og en himla jobb med å rydde en million små biter. Den tiden jeg brukte på dette sparte jeg glatt inn på at jobben med å rydde og bære søpla ned på hengeren gikk glatt unna. Jeg hadde nok vurdert det anderledes om jeg kunne hevet det rett ned i en container.

Den shingelen jeg rev av ble ikke lempet ned fra taket med det samme. Den brukte jeg til å holde presenningene nede så de ikke skulle blåse av. 5x9m presenning er rene spinnakeren!

Det var ikke like varmt hele tiden. En dag måtte jeg fyre i peisen for å få varmen i meg igjen. En kveld oppdaget jeg en litt merkelig sky. Kan du se mannen som står og surfer på ryggen av en fisk?

En liten Oopps! når jeg fjernet trekantlekten der strøminntaket er! For endel år siden ble inntaket byttet fra 3 separate ledninger til en kabel. Og da ble det skrudd inn en ny festekrok som traff mellom takbord og trekantlekt. Så når jeg fjernet den ble det hele hengende i vindskibordet. Men Skagerak Nett var der etter 2 arbeidsdager og fikset det.

Før nytt panel ble skrudd opp ble gammel papp revet av og erstattet med Tyvek. Hytta blir lite brukt om vinteren, men når den først er isolert kan det jo være greit at det er skikkelig vindtett.
Einar_S

På øst byttet jeg ikke takbord. De er solide, og det har ikke vært fukt i eller under dem. Men det var endel skjøter utenfor sperrer. Og med det som hadde skjedd på andre siden sikret jeg dem ved å legge et bord på tvers under skjøten. Dette bordet ble skrudd fra oversiden og limt på plass. Så dette "støttebordet" er festet i de skjøtede bordene og bordene på begge sider. Det ble ialfall fast og fint uansett hvor jeg satte foten.

Så var det opp med nye takrenner og beslag. Selvfølgelig snorrette, bokstavelig talt. Dette er viktig for ikke å få problemer når shingel skal opp.

Pipebeslaget ble laget av TAblikk.no. Jeg kan se ned på verkstedet deres, så det ble ikke noe fraktutlegg på det. Jeg driver litt med blikk selv. Riktignok forming og ikke bretting/bøying, men jeg kjenner igjen fagmessig skikkelig utførelse. Og dette er skikkelig gjort og passet perfekt. God kundebehandling også, anbefales.

Inniblant all byggingen må man også feilsøke litt Volvo fuelrele.  8)

Shingel på vest gikk ikke så kjapt. Litt begynnerfomling pluss å få det skikkelig rundt pipa gjorde at det tok tid. Men på øst er det "flat mark" og den gikk unna på en litt lang dag.

Og da har vi nesten kommet til dags dato. Jeg har ennå ikke lastet inn bilder av vindskier som nå er satt opp mot syd. Det tok litt tid da de er 4,5m lange og dermed uhådterlige. Særlig når jeg egentlig ikke trives i en stige uten å klamre meg fast til noe annet enn et vindskibord som har egne meninger. Jeg satte alle skruer på forhånd. Og så en "hjelpegutt" i form av en stige jeg kunne hvile nedre enden på. Så kunne jeg bare passe på at den kom på rett plass i mønet og så skru til. Når man jobber alene er frodig fantasi en forutsetning.

Etter det må jeg lage en loftsluke til å tette det hullet jeg lagde i taket i gangen.
Så ned med panelet i stuetaket så jeg kan legge ny plast. Den gamle er altfor fillete. Da blir det en ny utfordring å få isolasjonen til å henge på plass mens jeg legger plast og bord. Tanken er å feste pakkebånd med kramper. Legge isolasjonen opp på dem og så plast og bord. Jeg tror ikke jeg kommer til for å legge isolasjonen helt ut mot raftet fra loftssiden. Når jeg kommer vekk fra raftet vil det gå bra, og jeg kan gjøre det enklere. Er det noen som har andre forslag?

Så skal det bygges dusj og toalett. Se mitt spørsmål i annen tråd. Men det blir jo bare moro ift. denne presenningballetten!

Såder! Ble det bedre nå Bidda?  :D

Einar_S

Her er litt planlegging av bad. Jeg tenker at det må bli der jeg har tegnet en rød firkant i tegning3.


Bidda


Einar_S

Takk det samme!

Denne helgen fikk vi på plass vinsdkiene og vannbordene på nordsiden. Litt knølete på den siden hvor strøminntaket sitter. Jeg måttet jo skjære ut en U for å tre den over. Jeg er ikke tøff nok til å lage midlertidig løsning og ta ut kroken.

De gamle vindskiene var beiset brun som hytta. Og jeg var spent på om hvitt ville ta seg ut. Og det synes jeg det gjør. De nye er malt, ikke beiset. Så regner jeg med det holder lenger til neste gang de må males. De ble grunnet og malt 2 strøk før de ble satt opp. Nye nedløp til takrennene skal også opp, og de blir nok likeledes i hvitt.

Jeg hadde hjelp av Øystein på lørdag, så trappa kom også på plass. Den hadde jeg lagd for bred! Så vi måtte skru den fra hverandre, kappe trinnene og skru den sammen igjen. Men det gikk kjapt. Like fullt var den tung som bly. Men når man har hjelpemann med sterke armer og hodet på rette plass så går alt som en lek. Han var også med på å få opp vindskiene.

Søndag var det fantastisk vær! Synd jeg ikke tok med sommerskjorte. Det var andre som også hadde funnet ut det, for det var mye båtfolk ute. Nå er det høstferie for mange og jeg er litt misunnelig, for det er meldt fint vær hele uka.

Høytrykkspyleren fikk også kjørt seg med å fjerne mose og skit på berget bak hytta.

Bidda

Du skal ha høst"ferie" du å  ;D

Einar_S

Høstferie? Ja jeg husker konseptet fra min skoletid, men etter det er det bare et ord.  ;)

Det blir nok noen flere hyttebesøk utover. Men så går jeg i "drodlemodus". Jeg har allerede gravd gjennom venteløkken (for skroting) av avdanket PLS utstyr og blir vel å finne ut hva de kan brukes til for å holde kontakt med hytta i vinterperioden. Jeg har vel ikke mindre sans for dippedutter enn det du har.  ;D Det er noen irritasjonsmomenter jeg mener kan løses med fjernstyring/overvåking. Sist helg fant jeg en åpen internet forbindelse (åpen med vilje, ikke snylt) jeg kan bruke til testing. Så får jeg gå for egen 4G om det funker.

Ellers er det fortsatt noe hammer og spiker arbeide som gjenstår. Fuktsperren over taket har fått juling når jeg har byttet deler av sperrene. Så jeg tenker jeg må ned med takpanelet i stua og bytte fuktsperren. Jaddajadda, jeg vet jeg er pirkete. Men jeg setter pris på god nattesøvn. Og alt inne er furu, furu, furu... og jeg har lyst på hvitt (sort of) tak og kanskje litt farge på veggene. Og disse ønskene kan jo kombineres.

Det minner meg på at jeg glemte å ta bilde av malerstativet mitt. men det ser ut som 2 svenskeantenner som peker rett opp og står etpar meter fra hverandre.  ;D

Bidda


Einar_S

Litt dårlig oppdatering her.
Takpanel i stua er byttet ut i sin helhet. Med ny plast over.
Øystein hjalp til her, så det gikk i 100. Jeg kan tenke meg å male det hvitt, Furu er vel ikke topp mote lenger, og øya trenger mer lys enn før så...

Ellers er (helårs) vannrør lagt inn, men ikke tilkoblet.
Drittdunk med pumpe er installert, men heller ikke tilkoblet.
Elektriker er på saken med oppgradering og tilkobling av pumpe og rørvarme.
Kjøkken i heltre eik er i boks, men står på lager til jeg kan få montert det.
Riving av vegger der bad skal være er godt i gang.

Prosjektliste på hytta er da:
- Få rørlegger til å koble til vann og avløp.
- Få tak i varmtvannbeholder, montere og gjøre klar for tilkobling.
- Bygge bad. Det går nok med mer enn en weekend der er jeg redd.
- Male innertaket.
- Montere kjøkken.
- Rørlegge kjøkken og bad.

I tillegg trenger jeg å male 2 yttervegger hjemme, putte på plass varmeapparat dashboard, motor og bygge nytt eksosanlegg på lekebilen.

Noe sier meg at denne lista neppe kommer til å være tom når sommeren er over.
Men lediggang er roten til alt ondt, så...

Og de 3 fingrene jeg puttet i planhøvelen er ennå ikke ferdig utgrodd. Jeg skal ikke legge ut bilde av hvordan de så ut etter 1 dag. Da legen sa at det kunne gro på nytt kjøtt hadde jeg litt vondt for å tro det, men det gjør faktisk det! Nå ser det nesten bra ut.Einar_S

Da er fingrene nesten brukbare igjen. Ikke akkurat noe å pille nese med ennå, men snart. Det har blitt stort forbruk av nitrilhansker for å slippe å grise til bandasjer.

Noe har likevel blitt gjort på hytta. Jeg har revet litt innervegg og det gamle vaskerommet. Det var bare en vask der tilkoblet sommervann og ikke noen våtromsnorm i sikte. Det er det lille rommet innenfor den røde merkingen på skissen lenger oppe. All innervegg mot gangen er revet. Nå må avgjørelsen ang. størrelse og form på badet snart tas.

Intrykket er at badet blir mer enn stort nok for en hytte. Skal det noengang vaskemaskin inn der så kan den få stå i kjelleren. Nå er også muligheten der til å rive det skapet som ikke er et løst skap, men en dør i et knøttlite rom. Og da kan det friste å flytte veggen i det lille soverommet en smule mot sør (til H i skissen). Jeg skal ha dusj, dass og vask på badet. Snuplass for rullestol kan vi overse da en rullestolbruker som har klart å komme seg opp/inn i hytta vil se ethvert bad som en ubetydelig utfordring. Jeg peiver fælt med armene når jeg dusjer, så vil ha skikkelig størrelse dusjkabinett.

Dette sagt vil jeg gjerne se litt synsing rundt dette med størrelse på badet. Maks er 3m*1m15 og da har jeg regnet innervegg 15cm tykk. Jeg ser for meg at det er en fordel om rør havner i innervegg selv om jeg kan leve med rør på vegg. Jeg kan også øke målet 1m15, men da må vinduet byttes til et smalere.

Som gulv tenker jeg å felle ned 22mm sponplate mellom eksisterende bjelkelag med betong (60mm?) over. Smøremembran og fliser. Og selvfølgelig varmekabler.

Bildene viser det som det er nå. Neste steg er å fjerne gulvet. Det er vinyl på linoleum på sponplate (15mm?) på 1-1,5" gulvbord. Jeg håper sponet ikke er limt til bordgulvet! I hjørnet prøvde jeg å fjerne belegget der et skap har stått, men skjønner at å gjøre det på flere kvadratmeter bare kan gå med Hilti og flatmeisel!
Så planen er å merke opp kvadrater, dra over med spikersøker og så følge på med håndsirkelsag eller dykksag forutsatt at spikersøkeren ikke finner noe. Snittdybde satt til å gå nesten gjennom sponplata.

Jeg ser stolen kom med. Merkelig plassering øverst i trappa, men det regnet, og jeg har ikke fått opp markisene ennå. (Ennå et punkt i prosjektlista, om ikke så tidkrevende).

Einar_S

Da ble det en rivningshelg på hytta.
Skapet bak stolen i første bilde forrige inlegg er revet. Det er også veggen bak krakken. Så nå er det minste soverommet og gangen ett stort rom. I bildet her står jeg i soverommet og tar bilde ut mot gangen. Planen er å gjøre soverommet ca 80cm lengre, noe som vil gjøre det til et romslig soverom. Der gulvet er kappet skal badet være. Jeg har revet gulvet litt lenger ut enn det skal, ellers ville jo veggen treffe vinduet ved siden av inngangsdøra. Men vinduet vil bli helt inntil veggen.

Det var ganske slitsomt å rive den veggen. Solid bygd så det var ikke akkurat nok å plukke den ned med fingrene. Gulvet bør også tåle betonggulv. Det er noen solide bjelker på 40cm c.c. Ganske bombesikkert. Det lille vinduet må forblendes. Så må jeg prøve å finne et mindre vindu uten leveringstid jeg kan sette inn lenger borte (i bildet). Noe som selvfølgelig også betyr at jeg må stokke om på panelet på utsiden.

Det blir lite plass i gangen i forhold til hva det var, men jeg er ikke i modus for å utvide bygningen. Dessuten var den romslige gangen mest misbrukt til å plassere utestoler, grill og annet skræp som egentlig burde vært i kjelleren.

Ellers har jeg fått svar på at jeg får inn 3x40A. Så da slipper jeg vel å finne frem kalkulatoren før jeg skrur på knottene på komfyren. Det blir dessuten kontaktorstyring på alle kursene. Elektrikeren hadde ikke noen invendinger der. Så da kan jeg kanskje realisere litt smarthus løsning. Men jeg har ingen erfaring med KNX e.l. så det må bli noe mer likt industriell automasjon som er min hjemmebane. Dvs. PLS og feltbuss. Og hvorfor dette ikke er mer brukt i smarthus begriper jeg ikke. Jeg ser for meg at dette kan være nyttig på en hytte som i vinterhalvåret blir brukt ganske sjelden. Og dessuten om tariffer blir lagt om til effektledd.

Einar_S

Det lille vinduet havnet som nevnt helt i veggen mot badet. Det synes jeg ble veldig upraktisk, så nå har jeg flyttet det en drøy meter inn i det nye badet. Nytt vindu er det bestilingstid på, så jeg flyttet det gamle. Det betyr at jeg måtte rive ut til og med ytterpanel, flytte noen stendere i reisverket og bygge veggen på nytt. Med gammel ytterkledning da jeg ikke hadde planlagt dette godt nok. Og ettersom jeg kjørte Purka (Leaf'en) ingen mulighet til å hente materialer. men det ble nå gjort på et vis, da jeg fant noen lengder med panelbord på loftet i annekset.

På bildet har jeg strekt Tyvek og satt opp underliggerene på ytterpanelet. En litt midlertidig løsning, da jeg har tenkt å bytte panel på den veggen også, og da blir det ny Tyvek på hele langveggen. Men neppe i år. Der krakken står på bildet blir dassen. Krakk for å prøvesitte plasseringen. Til venstre og mot kamera for Makita drillen blir dusjen, og til høyre for vinduet vasken. Det er ialfall planen så langt.

Jeg fikk også løftet skitdunken opp på noen XPS plater for å kasse den inn med isolasjon. Vannmåleren tåler visst ikke frost etter hva jeg har forstått, så jeg må lage et lite frostfritt rom i kjelleren. Så må jeg grave ned / støpe ned inntakskabel, male stuetaket og installere nytt kjøkken. Det er visse tegn som tyder på at sommerferien ikke blir kjedelig.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod