Brønnvann som lukter (E.coli?) renseteknologi?

Startet av Bidda, september 27, 2020, 11:46:09

Bidda

Vi har en hytte fra 1988 med egen brønn og vann inn fra denne. Brønn ca 70m dyp. Vi merker på vannet når bonden har vært ute på nærliggende jorder å gjødslet.

Har alltid hatt med vann til drikke og matlaging hjemmefra, men ettersom at hytta blir mer og mer brukt også av andre i familien ønsker vi å få behandlet vannet som går til kjøkkenet.

Har filter på inntaket så tenkte å sette opp en resing mot en kran på kjøkkenet så vi slipper å forbruke uv-lampetimer mer enn nødvendig, er det lurt? Vannet ellers fungerer fint til WC/dusj/vask og annet.

Etter litt googling ser det ut til at riktig løsning er en eller annen form for UV-rensing, noen med erfaring? Linker til produkt? priser?


Bidda

Da har vi fått testet vannet og fått bekreftet at E.coli og koliforme verdier er for høye.
Etter litt fundering og prat med diverse spesialister, så har vi bestilt renseanlegg, bestående av forfilter, karbonfilter og UV-rensing. Ferdig sammensatt var dette å få kjøpt fra mange leverandører til 12-15' kr men vi kjøpte det i deler fra sparelys.no og endte opp med under 4' + at vi kjøpe en overdimensjonert uv-lampe da prisforskjellen var liten. Moterer også en timeteller på strømmen til uv-lampa. Delene kan også kjøpes billigere fra utenlandske nettbutikker..... Monteres i november og ny vannprøve vil bli tatt for analyse i desember.

Jings

Må gjøre noe slik jeg også på sikt.

Står UV lyset på hele tiden, eller er det innebygget en "flow switch" i selve enheten?

25mikron forfilter ser jeg, og så et 5mikron kullfiler?

Bidda

Ikke flowbryter. Vi slår av vannet når vi ikke er der så setter opp en bryter ved krana og monterer en timeteller. Starter å montere dette neste helg. Bilder kommer. Var ikke lurt å ha flowbryter da det korter levetiden på lysrøret ble jeg fortalt.

Bidda

Mekanisk montert og tatt i bruk. Merkbart mindre lukt fra vannet. Må tømme varmtvannstanken så alt vann er gjennom uv-steriliseringa før jeg kan teste vannet. Nå planlegge el/styring.

Bidda

La om litt rør og montert timeteller så nå er vi igang med rensinga. Tester vannet på nytt i slutten av mnd.

Røilern

Hvilken kapasitet er det å røret med UV-lys, og hva er strømforbruket?

Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Bidda

Vår type finnes i 2 varianter, vi valgte største:
25W (55W inkl ballast) 22 liter/min - L = 0,6m
55W (75W inkl ballast) 45 liter/min - L = 0,95m

Røilern

Ok, litt heftig strømforbruk på en batterihytte
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Bidda

Du kan jo montere flowvakt selv om det okke er driftstidsgunstig.

Bidda

Da har vi fått beviset på at rensinga fungerer  ;D
Legger ved bilde som viser resultat før og etter.

steinis

Hytta (offgrid):
- 8x305Wp solcellepaneler 4s2p
- Victron Smart Solar MPPT 250/85 Tr
- Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50
- Honda EM 5500 CXS
- 24kWh Lithium fra Nissan Leaf / REC
- Vannbåren v

Bidda

Koster 780kr for forenklet bakteriologisk analyse.

Hyttesol

Er jo supert det der.

Noen som har erfaring med kvaliteten på regnvann samlet fra takrenne? Vi har tak av bølgeblikk og takrenne av plast. Vannet sirkuleres ganske hyppig her i vest. Det er bare silt av med en grov sil for å få bort blader og slikt som havner der. Ellers ingen ordentlig filterløsning. Jeg vil tro at man kunne drukket vannet uten å dø av det (mennesker har jo måttet drikke ufiltrert vann før renseteknologi ble oppfunnet), men vi tar med til matlaging og bruker bare vannet til dusj/toalett/håndvask/oppvask.

Men selv om vannet sikkert er relativt rent fra regnet så lukter det litt mose/jord, sannsynligvis fordi det ligger løv i takrennen. Det kommer litt sollys på tanken så det kan bli noe algevekst. Det er heller ikke helt usannsynlig at det kan komme fugleskitt på taket. Men hvor mye det har å si på kvalitet vet jeg ikke.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Cornelius

Jeg renser regnvann, samlet opp i en 200L regnvannstønne. Når tønnen er full, så pumper jeg vannet gjennom et 25 micron filter, så et 1 micron keramisk filter og videre gjennom et aktivt kullfilter, og til slutt gjennom et 18W UV-filter.

Dette vannet lagrer jeg da i en 1000 L IBC tank som står beskyttet under et lite tak på nordsiden av hytta. Der har jeg en 12V trykkpumpe og et aktivt kullfilter til, på vei inn til krana... ;)

Filtre og hus er kjøpt på Jula/Clas med unntak av det keramiske filteret - det har jeg fra Sparelys. UV-filteret er opprinnelig til et gammelt Swim&Fun sandfilter, hvor jeg har designet og skrevet ut et eget filterhus på 3d-skriveren.

Jeg har ikke fått det filtrerte vannet analysert, men det er krystallklart og smaker godt, og har ikke hatt noe ubehag ved å drikke det... ;)


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod