Plassering av lithiumbatteri

Startet av ksae, april 30, 2021, 11:23:59

ksae

Skal bygge hytte off grid ila året og den vil ha frostfri kjeller, samt frittstående aggregathus. Hvor bør lithiumbatteriene plasseres?

fossfor@hotmail.com

Hvor skal alt annet være som inverter,laderegualetor (regner med solpanel) sikkringer etc?
Frostfri kjeller hørest fint ut,men er det krypkjeller som er litt vanskelig og entre,eller full-høyde?

Er du redd for frost/lading av batteri i aggregathus kan du "kapsle" de inn i en kasse av vannbestandig kryssfiner med isopor på innsiden,liten 20-30w varmekabel vil holde batteriene dine varm nok for å ta imot lading.

ksae

Antar styringssystemet må stå sammen med batteriene, dvs enten i frostfri kjeller eller i aggregathuset. Det blir vel uansett et styringstablå inne i hytta. Kjelleren blir på 9 kvm og med takhøyde på 189 cm. 
Noen ønsker ikke lithiumbatteri i hytta, men skal den utenfor så blir den utsatt for kulde og må, som du skriver, kapsles inn på et vis. Hører fra noen at oppvarming av batteri vha varmekabler krever mye energi. I kjeller blir temperaturen jevn, noe som enkelte hevder er bra for batteriets funksjon/levetid.
Hva tenker dere er beste plasseringen for lithiumbatteriene?

fossfor@hotmail.com

Liten respons her ksae.
Hvor langt unna kjelleren/aggregathus skal panelene stå?

Skal du inverte til 230V?
Er dette tilfelle hadde jeg valgt lokasjonen som har kortest kabelstrekk mellom panel og batteri.

Det å ha batteriene i kjelleren er ingen risiko,alle hus som monterer panel og store batteribanker om dagen har dette i kjelleren.

Klart blir det brann brenne disse godt,men det gjør resten av hytta også,kobble  brannvarslere og sov godt.

Vedrørende varmekabel eller ikke,hvor står hytta,mange døgn med minusgrader?
Har montert min batteripakke på 7,5kw inne i ett skap på uthuset,denne ligger ved kystnærestrøk i midt-Norge.
Har ikke montert varmekabel enda,selger var ikke så veldig stressa med noen minusgrader med tanke på lading,så det får bli om det blir problemer.

Det var en annen tråd her att noen regna ut forbruket av en varmekabel,husker ikke i farten hvor.Men der var konklusjonen att den brukte mye mindre en ventet.

ksae

Ja, det blir 230V. Har enda ikke helt bestemt hvor mange solcellepaneler eller hvor de skal stå, men tipper det blir panel både på hytta (trolig ett) og på aggregathuset (håper å få plass til 3). Hytta ligger forøvrig på nesten 1000 m i Valdres, så, ja, kuldeperioden varer ganske lenge...

Oppsummert så langt slik jeg oppfatter anbefalingene: kulde tilsier plassering av batteriene i frostfri kjeller, men kabelstrekket tilsier aggregathuset som beste plassering. Usikker på hva jeg velger og tar gjerne flere synspunkter.

Hyttesol

Det mest kritiske er avstanden mellom batteribanken og inverter, samt mellom batteribank og ladekontroller/annen lader. De bør egentlig stå på samme sted, med kortest mulig kabel og bra tverrsnitt siden strømmen (A) blir høy her. Spesielt hvis du har 12V eller 24V batteribank.

230V er mindre kritisk, og med en god skjøteledning kan du gå ganske langt med 230V uten noe nevneverdig effekttap. Så det er ikke så farlig om du må ha litt lengde mellom aggregathus og kjeller, eventuelt om du skulle finne på å sette inverter i aggregathus sammen med batteriene.

Om solcellepanelene er seriekoblet, kan du også gå ganske langt med kablingen her før panelene kobles inn på ladekontrolleren. Jeg har et ganske langt strekk med 6mm2 på solcellepanelene mine, men de gir en ladespenning på rundt 100V, og er derfor ikke "veldig kritisk" mtp effekttap.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Røilern

Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod