Varmepumpe utedel på fjellet sliter i ekstremkulde og snøfokk

Startet av Shrek, februar 26, 2024, 12:05:31

Shrek

Installerte for noen få år siden en Toshiba varmepumpe på hytta på fjellet. Den sliter tydeligvis i kalde og snøtunge vintere slik vi hadde nå, pga. kulde og snøfokk.

Lamellene på utedelen pakker seg med is og snø, og av-isingen den innimellom kjører klarer tydeligvis ikke å holde den isfri. I vinter er det ekstremt mye snø og snøfokk, så selv om utedelen står i sitt lille hus så drar den også inn snø i maskineriet, slik at gitteret foran vifta var helt tett av snø. Viftebladene var også dekket av snø. Var høylydt brumming og rakling fra den en stund, så jeg var redd den var kaputt.

Ble en periode med nullføre nå, så litt kjøring i kjølemodus fjernet snø og is. Så ut til å funke OK etter det.

Andre med erfaringer omkring dette? Avisingssyklusene klarer vel ikke å tine is og snø når det er 15-20 kuldegrader? Må jo pøse på med mye varme for å klare det?

Og avising ved å kjøre i kjølemodus funker vel heller ikke når det er ekstra kaldt?
Slyboy

Dette problemet ser vi ofte ved montering i hus og hytter som er dårlig isolert, eller at rommet der den står blir for stort for skikkelig sirkulasjon. Løsningen vi har benyttet er å sette en panelovn på 500 W under innedelen. Der må selvsagt være minimum 40-60 cm fra ovnen og opp til innedelen. Panelovnen setter du på 20 grader. Da vil den bare koble inn når tempen inne i hytta synker under denne temperaturen og da vil den hjelpe på med å skaffe varme til å få avrimet utedelen når det er på det kaldeste.

Du må jo også se om innedelen er ren og støvfri før kulden setter inn. Effekten avtar veldig mye med skitten innedel. Det er heller ikke en fordel at utedelen er plassert for nært veggen. Da blir sirkulasjonen for dårlig.
Victron Multiplus II 48/5000, Cerbo + GX Touch, BMW 712 Smart
Smartsolar 250/60 MC4, 6 x Hyundai 395W mono
2x7kW Chainpro 48V LiFePO4, Honda EU20 & EU30iFs
Wallas 40, Gassbereder, koketopp & ovn.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod