Kraftpakker 230v

Startet av Lia, januar 26, 2014, 21:56:25

Lia

Vurderer å anskaffe kraftpakke 230 v fra Sunwind eller Smart Energy Station fra Powercontrols. Er det noen som har erfaringer med konseptet og erfaring med noen av leverandørene?

erstokke

Jeg har full pakke fra Sunwind med 2000w Victron. Funker bra, den. Spanderte Honda EU65is med fjernstart - knallfint (men ikke helt billig) aggregat.

Så vidt jeg har skjønt er "Smart Energy Station" tilsvarende, men alt ferdig bygget inn i et lite hus.

En viktig ting å tenke på, er effekttap i kabler fra solcellepaneler til regulator og til batterier. Det bør være kortest mulig avstand. Så ikke tenk på å ha solcellepaneler på hytta og batteriene i uthuset.

Sparelys.no har vel også gode produkter (Studer).

Min erfaring er at disse produktene i utgangspunktet er beregnet på det profesjonelle markedet (fyrlykter osv), så de holder høy kvalitet.

Sitat fra: Lia på januar 26, 2014, 21:56:25
Vurderer å anskaffe kraftpakke 230 v fra Sunwind eller Smart Energy Station fra Powercontrols. Er det noen som har erfaringer med konseptet og erfaring med noen av leverandørene?

Lia

Takk for svar, har du anbefaling på str batteribank?. Tenker å bruke til wallas parafinovn, lys, tv, dvd, radio, vannpumpe fra brønn, kjøkkenvifte, hårføner, kaffetrakter, etc + kanskje kjøleskap. Hva bruker du anlegget til?

Tenker også å kjøpe samme aggregat som deg, fungerer det bra med autostart ved lavt batterikapasitet?

Jeg planlegger å etablere alt i uthus og legge 230v inn i hytta, så tips om effekttap bør ikke være noe problem.

Har du laget sikringsskap med flere kurser, eller hvordan er dette løst innvendig i hytta?

Hva med jording, ser du behov for det?


Mange spørsmål, men dette blir jo en stor investering så det er greit å få tips.

erstokke

Jeg har 12 v led-lys i hele hytta samt Wallas med "Ring hytta varm". På 230v kjører jeg stereoanlegg, kjøleskap, kjøkkenvifte, internettruter, vannpumpe (brønn) og lading av mobiler/ipad. I tillegg til elektrisk verktøy og støvsuger. Vi har ikke TV på hytta og har ikke tenkt å skaffe det.

Jeg har to 85w solcellepaneler og to 500 Ah Rolls blybatterier. Virker fint det, men i dag ville jeg kanskje valgt AGM-batterier.

På grunn av en liten topp foran hytta, blir det lite solcellelading i desember og januar. Men ut over den perioden har jeg lite behov for lading fra aggregatet.

EU 65is er et nydelig aggregat - eneste problemet er prisen. Jeg har fjernstyring av aggregat inne på kjøkkenet, ikke autostart. Dette fordi jeg ikke vil at aggregatet skal starte på ukurante tidspunkter på døgnet. Det krever at jeg følger med på spenningen. Men aggregatet er ypperlig å kjøre med helautomatisk start også.

Jeg pleier å starte aggregatet når jeg skal bruke vannpumpen, støvsuger og el-verktøy. Da starter også batterilading automatisk med 80A.

I sommer og høst har jeg ikke hatt noe problem med å kjøre kjøleskapet på omformeren uten lading med aggregatet. Har et helt vanlig Ikea Frostig innbygget benkekjøleskap uten fryserom kjøpt i billigkroken. Det har lavt energiforbruk, A+ eller noe sånt.

Jeg er fornøyd med systemet og kapasiteten. Men jeg har ikke TV, DVD og lading av PC-er. Med litt mer bruk av aggregat skulle jeg nok klart det også.

230v-systemet er lagt opp av en elektriker. Aggregatet er jordet med jordspyd, det er bare en kurs med vanlig sikring med innebygget jordfeilbryter.

Wallas krever 12v og med "Ring hytta varm" må den være koblet direkte mot batteriene. Det kan utgjøre et problem å få 12v fra uthuset hvis batterier og alt er der. Hvis du bare legger inn 230v i hytta, må du ha omformer til wallasen. Men da må også anlegget alltid stå på med strømforbruk, og det ønsker du kanskje ikke.

Hvis du vil spare noen kroner, kan du kjøpe Honda EU20 og gå ut i uthuset å dra i gang aggregatet manuelt ved behov. Ikke like elegant, men helt ok løsning.

Hod

Jeg har en løsning som erstokke nevner.
Tok meg ikke råd til ett aggregat med autostart, så jeg kjører mitt honda eu20i ved behov(stort sett støvsuging, kaffemaskin sålangt). Ellers har jeg opptil 2kw fra min waeco combipower med 580ah batteribank. Dette holder til min 29" ledtv, alt av belysning(har 230v i stue/kjøkken) mens soverom&gang har 12v. Dette for å kunne slå av inverteren om natten, mens 12v gir lys til de som skal lese på sengen eller må ut på do ila natten. Jeg har ett 200w panel som ikke er optimalt plassert, så må kjøre aggregatet iblant i de mørkeste månedene. 

I ettertid så kunne jeg nok tenkt meg aggregat med fjernstart, men den kostnaden tar jeg om noen år. Lyd er forøvrig ingen problem, mitt står inni uthuset ca 10meter fra husveggen og hører ingenting.

lykke til! :)
300w solcellepanel
100/30 Victron mppt regulator
12/2000-80 multiplus
Victron batterimonitor
Honda eu20i aggregat

pt 2x 290ah batteri. Sunwind dritt


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod