Lengre opphold på hytta

Startet av hrac, januar 15, 2016, 06:41:18

hrac

Hei, vi planlegger et lengre opphold på hytta (rundt 3 mnd). Har lyst til å få ut gasskjøleskapet og heller gå over til 12V kjøleskap da jeg ikke er helt komfortabel med å ha gasskjøleskapet stående å brenne over så lang tid. Har ny batteribank (2x260AH) og ny styringstavle og batterilader (lader opp med en Honda i20).

Tror dere det kan funke å ha et 12V kjøleskap eller vil dette bruke enormt med strøm? Det er ikke noe annet som trekker særlig med strøm, litt lys er det jo, også er det fjernstyringsanlegget til Wallasen, men det kan jo eventuelt koble ut da vi ikke trenger det mens vi er der.

En annen utfordring er at det er ganske tynne kabler ut fra styringstavlen og inn til stua/kjøkkenet der kjøleskapet skal stå. Og ikke nok med det, men det er en sånn "bilkontakt" som man kan koble kjøleskapet inn i nå. Jeg vurderer å legge nye kabler og sette opp en bedre stikkontakt, men usikker på om det behøves?

Takk for hjelpen!

OS

Jeg ville gått for en liten inverter og 230V kjøleskap da de er mye billigere og utvalget mye større. Pengene du sparer kan du bruke på ett batteri til.

F.eks kjøleskapet nedenfor fra Ikea bruker 183 kWh/år. Deler en det med 365 får vi ca. 500Wh per døgn. Legger du til 10% tap i inverter og kabler kommer du på ca. 46Ah per døgn. Skal du ta ut 50% av batteriene dine (på sommeren) så varer det 5-6 dager. Om vinteren trenger du ikke kjøleskap. Da kan du lagre matvarene i en eske utenfor døra.

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/80281954/
Victron Multiplus 24/3000/70, Venus GX, BMV 702
Morningstar Tristar MPPT 60
12 stk Fuli 6V/200Ah AGM
Midnite Solar MiniDC sikringsskap

dybis

Hva er en liten inverter? Det finnes diverse tråder andre plasser e.g. http://forum.solar-electric.com/discussion/4725/minimum-inverter-for-small-refrigerator , men vanskelig å konkludere.

Et kjøleskap trekker en del strøm under oppstart, ikke bare for at det er en motor, men også p.g.a å få kjølevesken igang. Startstrømmen er en funksjon av temperatur, type kompressor, turtall på kompressoren og sikker mere. Et vanlig kjøleskap har også defrosting som inverteren må kunne takle. Jeg fant noen tall da jeg vurderte dette før, men det er vanskelig å vite hva som fungerer i praksis. Bare for å gjøre det litt mer komplisert ser det ut som at noen kjøleskap krever sinus-spenning men kanskje ikke alle. Jeg fant ut at det ble for mye tomgangs-strøm fordi man trengte stor inverter at jeg ikke valgte det. Men jeg er litt gjerrig på strømmen, vil ikke gå tom for strøm, og vil ikke ha for mange batterier, og jeg vil ha noe som alltid fungerer.

hrac

Hva slags løsning gikk du for dybis?
Ser uansett at det blir mer jobb enn jeg trodde, da kablene til kjøkkenet er ganske tynne og det ikke er en spesialkontakt der, bare "bilkontakt".

Takk for alle svar:-)

Røilern

En "liten" inverter er etter mitt syn er en lett og billig inverter.

Ellers dreier dette seg om energiforbruk.

Et Dometic RGE 2100, 97 liter propan skap har følgende spec:
124W max forbruk ved 230V (Absorbsjonsskap - bruker kun strøm til varme)
Strømforbruk pr døgn 2,6kwh
Gassforbruk pr døgn 270gr (= 3,4kwh)

Når sant skal sies så er oppgitt døgnforbruk på kjøleskap nesten litt latterlig. Det kommer nemlig an på hvor mye du putter inn i det, hvilken temperatur det har og hvor ofte du åpner døren.

Mitt Bosch skap av samme størrelse har en 80W motor, hvis denne går hele tiden (det gjør den ikke) forbruker den 1,9Kwh pr døgn. Standard døgnforbruket som oppgis er 250Wh/døgn (91 kwh /år). Jeg tror nok dette er for lavt for den typisk "hytteweekend" pga nødvendig nedkjøling av mat, 500Wh/døgn er kanskje mer realistisk.
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod