Pwm lader og Agm batteri levetid

Startet av Indremedisiner, juni 14, 2016, 23:48:41

Indremedisiner

Sitter på hytta og har vært her nå i 2 uker og slo over på reserve batteriet Igår, 290 ah Agm litt under 3 år gammelt. Det lades av et 90w panel som har 72 celler og lager 18v spenning. Batteriet var på 13.1 v og nå 12.2 uten at jeg har brukt det veldig mye, anslagsvis brukt 40 ah, og det skal ha ladet noe siste 2 dagene. Er batteriet ikke helt i form og er dette pwm laderen sin skyld ? Har et 290 ah batteri til med samme pwm lader men det bruker mye lenger tid på å tappes men lades av 140w panel da. Enkelte skriver at pwm ødelegger batteriene men står ikke noe direkte om dette feks i brukermanualen til feks Victron blue solar. Jeg har Kina pwm om d skulle ha betydning.

stroller

PWM ladere skader ikke AGM batterier. De aller fleste ladere er jo PWM. Men det er viktig at laderen er innstilt på riktig batteritype. Er den innstilt på feil batteritype eller du ikke få valgt batteritype, så blir det kort levetid på batteriet.

Røilern

Regulatoren begrenser strømmen fra panelet til batteriet slik at batteriet får korrekt lading (under forutsetning at regulatoren er korrekt justert) All energi produsert over 15V(ish) fra panelet ditt dumpes bare av din regulator - det er den store ulempem med PWM regulatorer. Kan en dårlig regulator skape truble - Sure!

Hvis batteriet ditt faller raskt i spenning er det mye som tyder på at det ikke er helt friskt.
Det kan skyldes en rekke forhold:
-Alder
-For mange og for dype utladninger
-For dårlig lading (for lav spenning - for kort ladetis etc)


Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Indremedisiner

"EN PWM regulator "steker"AGM batteriet ditt. Det er kanskje bare en ulempe med AGM  :)batterier i tillegg til pris. De må ha nøyaktig ladespenning, og den er lavere enn for vanlig blybatterier. Et AGM batteri på for høy ladespenning vil tørke ut, og syren kan ikke erstattes". Dette er fra en tidligere post under 12v til 24v anlegg røilern, dette betyr i praksis at for mest mulig levetid på batteriene bør man ha mppt regulator eller er det bare selve ladekapasiteten som øker betydelig ved mppt va pwm ?

Røilern

Sitat fra: Indremedisiner på juni 20, 2016, 11:08:57
"EN PWM regulator "steker"AGM batteriet ditt. Det er kanskje bare en ulempe med AGM  :)batterier i tillegg til pris. De må ha nøyaktig ladespenning, og den er lavere enn for vanlig blybatterier. Et AGM batteri på for høy ladespenning vil tørke ut, og syren kan ikke erstattes". Dette er fra en tidligere post under 12v til 24v anlegg røilern, dette betyr i praksis at for mest mulig levetid på batteriene bør man ha mppt regulator eller er det bare selve ladekapasiteten som øker betydelig ved mppt va pwm ?

En PWM regulator "steker" ikke AGM batterier hvis den er satt opp korrekt. Dvs med korrekt ladespenning - det samme gjelder alle andre typer regulatorer

Det er riktig at AGM batterier skal ha litt lavere ladespenning enn vanlig bly-syre, og at fordampet syre ikke kan erstattes. Derfor er riktig ladespenning viktigere for AGM batterier enn for vanlig bly-syre batterier

Det er også riktig at en MPPT regulator leverer med energi enn en PWM regulator fordi den utnytter spenning over maks batteri ladespenning. Denne effekten hevdes å være opp mot 30% for gode MPPT regulatorer


Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod