Kan man selv stå ansvarlig for oppsett av hytte

Startet av Sj333, februar 28, 2009, 11:54:38

Sj333

Eller må man ha andre eller noen som er godkjente snekkere etc. for å sette opp byggesettet?

Hans

Stortinget har bestemt at det fortsatt skal være lov å være selvbygger i Norge. D.v.s. skal du bygge bolig eller fritidsbolig til eget bruk (ikke utleie), så går det an å søke om personlig ansvarsrett jfr. forskrift om godkjenning av foretak for ansvarsret. Den som søker om ansvarsrett etter § 17 nr. 2 må sannsynliggjøre at han har tilstrekkelige kvalifikasjoner.

Et annet alternativ kan være å gjøre en avtale med byggesettleverandøren om at de står som formelt ansvarlige for utførelsen selv om du gjør det meste som egeninnsats. Jeg har vært i kontakt med flere leverandør (bl.a. Drømmehytten) som tilbyr dette mot en viss betaling. Da vil en ansvarlig byggmester derfra komme på byggplassen for å sjekke arbeidet med visse intervaller i løpet av prosessen, og ellers kunne fungere som rådgiver.
Vi bygger hytte i Birtedalen i Fyresdal kommune.
Prosessen dokumenteres på http://byggehytte.wordpress.com/ og på http://twitter.com/ho_hodol

Sj333

Er det snakk om mange penger det firmaet tar da for å stå ansvarlig?

Hans

Det kommer sikkert litt an på prosjektets kompleksitet, geografisk beliggenhet og hvor mange sjekkpunkter som må legges inn underveis etc, men jeg har fått et anslag på rundt 15.000 kr.
Vi bygger hytte i Birtedalen i Fyresdal kommune.
Prosessen dokumenteres på http://byggehytte.wordpress.com/ og på http://twitter.com/ho_hodol

incognito

Dere skal vite at ved oppsett av hytte/hus så må man ha en ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende og kontrollerende av prosjekteringen, ansvarlig utførende og ansvarlig kontrollerende av utføringen. Man må ha ansvarsrett for å kunne utføre noe av dette. Har man ikke erfaring med dette skal man IKKE begi seg ut på prosjektering mm. Jeg tviler på at noen låner ut ansvarsretten sin gratis, så dette må man betale for.

Jeg synes kr. 15.000 høres VEEEELDig rimelig ut, man skal tross lage byggesøknad, prosjektere mm.

Uansett, lykke til
mvh
Incognito (ansatt i KMK PRO DA )

jada

I teorien er det mulig å selv stå ansvarlig for alt du vil, bygningsloven gir klart åpning for dette. Du må bare sannsynligjøre at du er i stand til det. Hvor troverdig sansynlighet du har varierer fra kommune til kommune. Noen kommuner vil forlange god dokumentasjon, andre kan klare seg med at du lister opp hva du har gjort før.

Har vært i kontakt med Nissedal kommune, de ser ut til å være veldig velvillig. Nå kan jeg dokumentere stor egeninstas på eget hus, og jeg har også en byggmester som dokumenterer mine kunnskaper. ut fra dette tror jeg at jeg skal få stå ansvarlig for grunnmur (her holder det med "leca selvbyggerkurs") og trearbeider.

For grunnarbeid og rørlegger må jeg finne noen andre.

incognito

Husk at det viktig med prosjektering avtak, og kontroll av det bør gjøres av tredjepart. Husk også dette med snø- og vindlaster for det spesifikke området. Jeg har selv en kunde som har kjøpt tre hytter fra Estland hvor prosjekteringen av tak er feil og resultatet er at den ene hytta må rives, de to andre får en påkost på ca 500.000,- hver. Så vit hva dere holder på med.
mvh
Incognito (ansatt i KMK PRO DA )

Hans

SitatJeg synes kr. 15.000 høres VEEEELDig rimelig ut, man skal tross lage byggesøknad, prosjektere mm.

Bare for ordens skyld, det tilbudet jeg har fått gjalt kun muligheten for å gjøre snekkearbeidet selv. Altså byggesettet koster x kr inkl all prosjektering, byggesøknad etc. I tillegg skulle de enten ha en viss sum for å sette opp ferdig råbygg, eller jeg kan stå for dette selv mot at de kommer og kontrollerer noen ganger i løpet av byggeprosessen. Det var denne tjenesten som jeg fikk et tilbud på 15.000 kr for.

Når en del leverandører leverer byggesett for selvbygging, så er jo dette nettopp fordi det skal være mulig å gjøre praktisk talt alt byggearbeidet selv dersom man ønsker det.

Jeg ville aldri handlet hos noen som bare "låner ut" ansvarsretten sin uten å følge dette opp på noe vis. På meg ville det virke useriøst. Jeg tenker i alle fall sånn at enten så må jeg søke personlig ansvarsrett - som lovverket åpner opp for - eller så må et profesjonelt byggefirma følge opp arbeidet underveis slik at de reelt sett også vet at de kan gå god for det arbeidet som er gjort.

Heldigvis er det da fortsatt slik at det finnes en del hytteleverandører som ser at det finnes et marked for prosjekter som gjennomføres i et slikt samarbeid med byggherren, og da gjelder det bare å finne gode ordninger i de enkelte tilfellene.
Vi bygger hytte i Birtedalen i Fyresdal kommune.
Prosessen dokumenteres på http://byggehytte.wordpress.com/ og på http://twitter.com/ho_hodol

Bente

Saltdalshytta tar ansvaret for prosjektering, utføring og kontroll selv om jeg gjør det meste selv. Det har jo alle beregninger, også tar de bare en kontroll på at ting er satt sammen riktig. Det koster ikke ekstra. De tar 3.000 for å fuylle ut byggesøknaden, men da ordnet de med kontroll av ansvarsretter også.
Du må ha ansvarlig godkjent rørlegger og en ansvarlig for grunnarbeidet.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod