Solcelleløsning til hytte

Startet av torbjorn2, mars 24, 2009, 15:41:04

torbjorn2

Vi skal bygge en hytte på 68 kvm + 22 kvm hems. Tomten er ikke tilknyttet strøm, men vil bli det innen et par år. Planen er å få elektriker til å legge opp vanlig elektrisk anlegg som er klart for tilkobling den dagen strømmen kommer.

I mellomtiden har vi tenkt å ha strøm til lys og tv via solcellepanel.

Hvilken løsning er å anbefale gitt disse forutsetningene? Vi er helt blanke på solcellepanel, og vet heller ikke hvordan dette monteres eller hvordan det fungerer. Pleier elektrikeren å ha kompetanse på solcellepanel?

Emil


Sitat fra: torbjorn2 på mars 24, 2009, 15:41:04
Planen er å få elektriker til å legge opp vanlig elektrisk anlegg som er klart for tilkobling den dagen strømmen kommer.

Veldig smart tenkt - Bra!

Sitat fra: torbjorn2 på mars 24, 2009, 15:41:04Vi er helt blanke på solcellepanel, og vet heller ikke hvordan dette monteres eller hvordan det fungerer. Pleier elektrikeren å ha kompetanse på solcellepanel?

Mitt inntrykk er at dette er noe de fleste elektrikere "på bygda" har god kunnskap om, men desverre tar BLODPRISER for å montere.

Lån de siste 10 årganger av Hytteliv eller kjøp noen bøker om emnet. Dette klarer dere med letthet selv med litt egeninnsats. Lykke til!


torbjorn2

Bør vi koble det midlertidige solcelleanlegget til det elektriske opplegget, eller bør vi la anleggene være helt separate?

Bør solcelleanlegget innstalleres under bygging eller går det greit i etterkant av at hytta er bygget?

Hvilket anlegg vil du anbefale for vårt bruk, belysning, tv m/ parabol (hytta vil bli flittig brukt i helger, og enkelte ganger i året opp mot 7 dager i strekk)?

OS

mars 26, 2009, 09:08:17 #3 sist endret: mars 27, 2009, 07:01:57 by OS
.
Victron Multiplus 24/3000/70, Venus GX, BMV 702
Morningstar Tristar MPPT 60
12 stk Fuli 6V/200Ah AGM
Midnite Solar MiniDC sikringsskap

Emil


Hva med å bare kjøre 220v aggregat i de 2 årene frem til strømmen kommer?
Kjøp et lite 2kw aggregat som støyer lite. Honda er et godt forslag.

Da kopler dere dette fast til sikringskapet og den dagen dere får strøm kopler dere til nettledningen fra energiselskapet.

Tror det blir billigste løsning for dere. Dere kan naturligvis ikke slå på varmekabelr og alt annet, men tv, leselys, kaffetrakter osv fungerer flott.
Kjøleskap kan dere sikkert kjøpe et billig brukt propankjøleskap til å bruke de neste 2 årene. Fungerer fint hos meg.


torbjorn2

Aggregat hørtes jo ut som en grei løsning, men vil ikke dette bråke mye? Tomten ligger i et område med hytter rundt, og vi vil ikke forstyrre fjellroen med et durende aggragat..?

Dersom aggregatet er så stillegående at det ikke sjenerer verken oss eller naboer ville det jo vært perfekt.., men dersom man skal være en helg, må da aggregatet svive kontinuerlig, og hvor mye drivstoff vil man da bruke?

Emil


Du får aggregater som er svært stillegående f.eks. Honda.
Du snekrer en liten kasse til denne et lite stykke unna hytta og sørger for at eksosen blåser inn i en lydfelle (buskas el.)

De fleste aggregater kan styres med fjernstart inne ifra hytta. Kjekt!

Du kan nok beregne 5-10 liter per døgn. Husk aggregatet trenger ikke gå kontinuerlig, og definitivt ikke om natten og midt på dagen. Min erfaring er at 16-22 er driftstiden på aggregatet. 6 timer.

torbjorn2

okei, så aggregatet skal svive noen timer for å lade opp x-antall batterier som igjen er tilkoblet 230V anlegget?

Emil


Nei, dropp batteriene.

Kople batteriene direkte til sikringskapet sli kat du har 230 v direkte.

torbjorn2

Men da vil man jo ikke ha tilgang til lys f eks med mindre aggregatet sviver og går? Min logikk tilsier at det bør være batterier tilkoblet strømanlegget som blir ladet opp av aggragetet, når batteriene begynner å bli tomme, kobler man på aggregatet til batteriene er ladet opp igjen?

Vi skal f eks ha forbrenningstoalett som vel og merke går på gass, men det må allikevel ha noe strøm, det betyr med din løsning at dersom noen skal på wc kl 0500 om morgenen, så må aggregatet startes?

ca119

Anbefaler deg å lese gjennom følgende link.

Tror du få de fleste svar der!

Hvis du går før løsningen med kun aggregat blir det av/på hver gang du trenger strøm! Da få du starte aggregat kl 5:00 når du gå på do ;)

Ellers må du kjøpe flere batterier og en 12V til 220V omformer.

Skal du har elektrisk eller propan på komfyr og kjøleskap?

torbjorn2

Har nå snakket med en som hadde lignende problemstilling i samme hyttefelt. Han har klargjort for tilkobling til strøm, men har plassert et aggregat i en lydisolert kasse under hytten (hyttene er bygget på pilarer) og koblet dette til batterier med tilsammen 800a. Totalkostnad for batteriene og aggregatet kom på ca 20.000,-. Da drifter han belysning, tv og cinderella forbrenningstoalett. Eneste utfordringen sa han, var at han kunne ikke se hvor mye kapasitet det var igjen på batteriene, så en del ganger satte han i gang aggregatet uten at dette egentlig var nødvendig..men her finnes det kanskje målere som kan brukes????

ca119: Planen er inntil vi får strøm, å ha gass kjøleskap og gasskomfyr. Dette regner jeg med er greit omsettelig dersom vi vil ha vanlig strøm kjøleskap og komfyr den dagen strømmen er klar.

ca119

Batteriebank på 800AH var forholdsvis stort.
Vel alt kommer jo an på hvor stor forbruk man har!

Hvor mye penger vil du egendlig investere for strømprosjektet inntill du får ekte 220V?

Ja, kapasiteten til batteriene kan man teoretisk måle vha et måleinstrument.
Sålenge batteriespenningen er over 12,5V er det ikke noe vits å lade. Dette gjelder uten belastning. DETTE KAN DU SI TIL NABOEN DIN!
Det finnes noe som heter SOC-tabelle (State of Charge,  nederst på denne siden).

Du få også kjøpte fine Batteriemåler - disse finnes i båtbransjen.
Batteri monitor - BM-1   Kr 1595,- - helt neders på siden.

For at batteriene skal holde noen år, skal man ikke lade dem ut for mye!
En solcelleregulatorer kobler av forbrukere på SOC 30%.
Levetid for batterier er ca 5 år ved NORMALT bruk.




Powered by SMFPacks Ads Manager Mod