Hva er reglene for utkjøp at festet hyttetomt?

Startet av hytteskallen, november 13, 2018, 09:42:22

hytteskallen

Er det noen som kjenner til reglene for utkjøp av en feste tomt? Så vidt jeg har forstått skal man kunne ha krav på å kjøpe ut den festede tomten man har hytta på.

Fjellhytteeier

Slik jeg har forstått det (er ikke jurist):

1. Etter en viss tidsperiode (20 eller 30 år for hytter tror jeg - om ikke annet er avtalt) kan du kreve å innløse tomta.
2. Innløser du ikke tomta da kan du kreve å kjøpe den hvert 10 år - MEN det må varsles minst ett år i forveien.
3. Grunneier kan maks kreve 25x årlig festeavgift, eller 40% av råtomtverdi. Grunneier står fritt til å velge. (Kan selvsagt også kreve mindre enn dette, om vedkommende ønsker det.)
4. Grunneier og fester står selvsagt fritt til å avtale kjøp og salg når som helst - men da kan jo prisen bli en annen.
5. Om fester har startet prosessen med å kreve innløsing og finner ut at det blir for dyrt kan fester trekke seg uten kost.

Det er ganske mange gråsoner i dette, så med mindre fester og grunneier er helt enige i alle detaljer er det nok en god ide å benytte en profesjonell aktør til å hjelpe til. En del ting er også avhengig av innholdet i festekontrakten, så det er en fordel å forstå den.

stroller

Denne er kanskje av interesse:
https://www.hytteavisen.no/strid-om-innloesningsprisen-grunneieren-tapte-og-maa-betale-hytteeierens-advokatregning-paa-140-000-kroner.6160926-49617.html

Jeg sitter også på festet tomt med hytta og har ønske om å løse inn. Jeg har festepunkt, så har ingen tomtegrense. Noen som vet hvordan det spiller inn?


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod