Dimensjonere brønn/vannverk for fem hytter

Startet av Håvard, juli 04, 2019, 20:36:42

Håvard

Hei folkens. Vi planlegg å bore etter vann på hytta, og er no fire-fem interessenter. Er det nokon som har erfaring med anlegg av tilsvarande størrelse som har tips til spec/dimensjonering av eit slik anlegg?

Med såpass mange hytter bør ein ha ein viss kapasitet (3-5 m3/døgn?). Gjer dette at ein bør ha stor trykktank, eller kan ein klare seg med mindre tank og ei større pumpe?

Tips mottas med takk!

jkirkebo

Sitat fra: Håvard på juli 04, 2019, 20:36:42
Hei folkens. Vi planlegg å bore etter vann på hytta, og er no fire-fem interessenter. Er det nokon som har erfaring med anlegg av tilsvarande størrelse som har tips til spec/dimensjonering av eit slik anlegg?

Med såpass mange hytter bør ein ha ein viss kapasitet (3-5 m3/døgn?). Gjer dette at ein bør ha stor trykktank, eller kan ein klare seg med mindre tank og ei større pumpe?

Tips mottas med takk!

3-5m2 per døgn er ikke høy kapasitet, pumpa mi gir 4,8m2. Per time... Men det fordrer selvsagt en brønn med godt tilsig.

Er dette anlegg kun til sommerbruk?

Håvard

(går seint med svar i ferietida - travelt opptatt med hyttebygging...)

Det er snakk om eit heilårsanlegg, ja.

KjellG

Større akkumulatortank kan jeg ikke se hjelper. Tanken vil i normaldrift pendle mellom nær tom og 50%. Dersom tanken er nær tom og vannbehovet plutselig øker over pumpekapasiteten, vil den fortsatt tømmes og trykket i anlegget synker under innkoblingstrykk. Dersom du feilstiller fortrykket i tanken, vil du ha mer vann, men med dårlig trykk.

En bedre ordning kan være et større trykkløst kar. Dette holdes konstant nær fullt. Fra dette ny pumpe for trykk mot bruker. Her vil hele reservouarkarets volummstå som reserve for brukstopper og trykket bibeholdes.

Håvard

Dvs. som eit slags reservoar før pumpa?

Det ser ut til at fyrste trinn er å få bora no, for å få vurdert kva vi kan få av kapasitet på tilsig, så får vi vurdere alternativa oppå brønnen når vi veit noko meir.

Eit anna spørsmål som dukker opp er høydeforskjell og trykk. Ei hytte ligg ca 1 m over høgde på (planlagt) brønnhus, til ei anna må vannledningen opp ca 4 m før den går ned att til omtrent same høgde. Er dette noko som slike pumper handterer greitt?


KjellG

Hos oss er borehullet 120m, pumpa står på 105. Røret er ført opp i kjeller på øvre hytte med pumpestyring og akkumulatortank. Deretter 50m med 10 m fall til neste hytte.
Sagt på en annen måte, når pumpa løfter 100 m og mer, så betyr det lite med litt opp og ned på overflaten. Du vinner/taper ca 1 bar pr 10 m høyde. Mao, en må ev justere pressostaten litt etter om den står øverst eller nederst.

Som felles for flere hytter bør dere kanskje vurdere litt ekstra overvåkning av pumpa? Kontroll på ev faseutfallog tørrkjøring/evighetskjøring?

Våre hytter står lange perioder uten tilsyn. Derfor tømmer vi alltid ned akkumulatortank og mesteparten av rørsystemet ved fravær, just for sæifety. Selv foretrekker jeg 3-veis utekran slik at vann inn stenges og hytta dreneres ved fravær. Drypplekkasje er skummelt. Naboen fikk badegulvvet fullt av vann: drypplekkasje i hovedkran med påfølgende gjenfrysing av avløpet.

Håvard

Det gir meining det du seier om høgde/trykk...

Overvåkning er sikkert ikkje så dumt, kjenner du til noko løsning her som kan vere aktuelt?

KjellG

Vet at slike systemer finnes, men har ikke festet meg ved det.

Håvard

Ok, får starte med å sjekke med leverandør av pumpa

KjellG

Nødvann.
Om en vil, kan en lage en enkel nødvannstank av en gammel vvb. Enten en i hvert hus, eller en felles.
En kobler den inn på vanlig måte etter tilbakeslagsventil i hvert hus. Kv inn og ut fra vv tut videre som kv. Tanken vil mao alltid være kald, full og den gjennomspyles.
Ved pumpestopp åpnes en kv kran og nødvann tappes manuelt fra tappepluggen på vvb siden trykket er borte.
Det samme kan en få til med en stooor hydrofortank uten fortrykk. Da vil det alltid ligge mye «ubrukt» vann i tanken. Dette vil piple ut så lenge det er noe trykk igjen. Slutten må tappes manuelt.

Håvard

Sitat fra: KjellG på august 07, 2019, 10:46:55En bedre ordning kan være et større trykkløst kar. Dette holdes konstant nær fullt. Fra dette ny pumpe for trykk mot bruker. Her vil hele reservouarkarets volummstå som reserve for brukstopper og trykket bibeholdes.

Dette har kome opp som ei aktuell løsning. Med tanke på at vi skal kunne ta unna topper i høysesong vil ein slik buffertank vere veldig god å ha. Eit spørsmål vil vere kva slags tank vi snakker om. Eg ser Hyttetorget har nokre plasttankar for nedgraving (link) til ein ok pris (30k for 5000l tank). Er det nokon som har erfaring med denne typen tankar til vann? Det vi ser for oss er å grave ned denne ved siden av brønn, og sette brønnhus over kum til tank + brønn.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod