Pumpe vann fra innsjø, elektrisk via aggregat, eller bensindrevet?

Startet av Sæters, mai 20, 2020, 20:25:10

Sæters

Jeg har hytte ved, eller rettere sagt, nær et vann. Tomta ligger ca 70 meter fra vannet, selve hytta, ca 100 meter fra.  Stor høydeforskjell, ca 50 meter fra vann til hytte.

Jeg har mulighet til å koble meg til offentlig kloakk, men mangler vann på tomta. Drikkevann er ikke problem å skaffe, men vann til vask, toalett o.l. vurderes fra nærliggende vann i kombinasjon med takvann. Har et Honda EU 20 aggregat, lurer på om det kan gi strøm til en enklere pumpe, eller om jeg bør gå for bensindrevet. Lang vei og løftehøyde tilsier kanskje 2 etapper, via mellomstasjon? Det er snakk om å fylle en sisterne ved hytta, ikke direkte vanntilkobling.

Tips og erfaringer mottas gjerne.

jkirkebo

Om du bruker en brønnpumpe, slik som brukes i en boret brønn, kan du senke den ned i vannet og pumpe vann direkte opp til hytta. 50m høydeforskjell er null problem. En slik pumpe trenger 230V, så du bør legge 3G2,5 gummikabel sammen med slangen (som bør være 32mm PEM). Kan fint drives av inverter eller aggregat. Vår leverer ca. 5m3 i timen fra brønn, og trekker omkring 1150W når den går. Jeg anbefaler en type med softstart, vi har Grundfos SQE 3-55. Regn med en pris omkring 12-15.000,- for pumpa.

Du kan fint få vann nok til å fylle f.eks en vedfyrt stamp på ikke alt for lang tid.

En SQE 3-55 vil passe bra til deg også tipper jeg, den vil gi omkring 50 liter pr. minutt på 50m høyde og bruker 1,25kW (noe som Honda-aggregatet bør takle bra). Alternativt en 2-55 som vil gi omkring 35 liter pr. minutt og trekke 1,0kW.  

Vil du ha VIRKELIG mye vann er 5-70 tingen, da får du over 100L/min men så trekker den også 2,43kW så det er bare å glemme Honda EU20i. Da må du over på 3kW inverter eller større aggregat.

Sæters

Takker. Det var faktisk en løsning jeg ikke hadde tenkt på, som kanskje kan være smart. Har forøvrig tittet litt på nettet og merket meg et par alternativer fra Honda. WX 10, 37 meter høyde 120 l/min og WX15, 40 meter 280 l/min. Rimeligst pris på WX10 er drøyt 4000, den veier kun 8 kg og trenger bare 1" slange, mens 15 trenger 1,5 ". Mulig jeg da trenger en mellomstasjon i form av en sisterne nederst på tomta, den vil være innen rekkevidde for begge to.

Jeg har 4-5000 liter med sisternevan fra takrenner og har ikke kjempestort behov for vann, men vannet/tjernet ligger i nærheten, så greit å ha alternativ forsyningsmulighet. Et problem er at jeg må krysse nabotomt, så kan ikke ha fast opplegg, så mye taler for en så enkel løsning som mulig..

jkirkebo

Sitat fra: Sæters på mai 23, 2020, 07:34:46
Jeg har 4-5000 liter med sisternevan fra takrenner og har ikke kjempestort behov for vann, men vannet/tjernet ligger i nærheten, så greit å ha alternativ forsyningsmulighet. Et problem er at jeg må krysse nabotomt, så kan ikke ha fast opplegg, så mye taler for en så enkel løsning som mulig..

Går det ikke an å få lov å grave ned en 32mm PEM-slange over nabotomta heller? Det er mye jobb å kveile opp/ut så mye slange hver gang...

Sæters

Mulig jeg kan grave ned en slange, naboen er ganske grei. 😊  Problemet er å ha ork til det, må grave for hånd grunnet terrenget, og pensjonistkroppen er ikke helt grei i leddene. 😉

KjellG

Du bør kanskje ta en titt på ejektorpumpe også?

Da kan pumpa og alt elektrisk stå ved hytta, men du vil trenge to slanger ned til vannet så en må regne på kabel vs slange mm.

Sæters

Skal vurdere alle forslag. Nå har jeg fått tak i en 3000 liters sisterne, samt et par på 1200 liter. Skal se litt hvordan behovet dekkes inn med disse først.

Behovet kan fort forandre seg, om man f.eks på sikt vil ha stamp e.l.  ;D  Er inne på tanken om å lage meg en rocket mass heater, så et fint eksempel på å varme basseng med slik. Merkelig dette med å lese litt på nettet, idéene tar liksom aldri slutt.... :D

Takk for alle innspill.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod