Strømforsyning til overvåking av hytta

Startet av glamsland, november 02, 2021, 18:55:05

glamsland

Dere som bruker routere eller annet for overvåking og kontakt med div styringere m.m. , - hvordan er dette lagt opp i forhold til å driftes så energigjerrig som mulig? Vurderer å sette opp routeren/wifi til å kjøre hele året hvis det går. Jeg har nettilgang til regulator/lader/inverter via nett, men jeg har ikke lavvolt(24 eller12v) utgang på regulatoren, så hvis jeg kobler router og annet stæsj direkte på batteriet mister jeg overvåking av dette forbruket, og det er jo litt surt.. jeg kan jo starte inverteren og kjøre routeren via 220v, men da blir det jo litt mere strømtrekk, ihvertfall mere enn ønskelig på mørkeste vinteren.

Hvordan har dere gjort det?
80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/6.3kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.

ThomasR

Jeg har router på 24t 365 dager i året. Den går på 12V, så bruker en liten 24V/12V DC-DC omformer.

Alt forbruket mitt, også dette lille til omformer og router går gjennom min Victron BMV batterimonitor. Så jeg kan se alt forbruket via app.

Når alt annet forbruk i hytta er AV, dvs Multiplus er avslått, så ligger jeg på 6-8W forbruk. Det er altså inkludert ruter, DC-DC omformer og egetforbruket til Cerbo Gx
Hjemme: 4500Wp solcelleanlegg
Hytta:
- Cerbo GX m Touch
- 1200 Wp solcellepaneler
- Victron MPPT 100/50
- Victron Multiplus 24/3000/70-16
- Dometic Tec 29 aggregat
- 8,2kWt litium 8p7s LEV50

Hyttesol

Jeg står litt i samme situasjon som deg. Har 48V batteribank og planlegger å sette opp en CCGX med fast nettilgang for å kunne overvåke anlegget. CCGX'en vil få strøm direkte fra batteriene, mens til ruteren planlegger jeg å bruke noen 48V til 12V DC stepdown omformere som jeg kjøpte på ebay for en tid tilbake.
Eksempel: https://www.ebay.com/itm/401827174123?hash=item5d8ec416eb:g:MXcAAOSw7qddOl~o
Jeg valgte å gå for en omformer med "isolated" utgang, for å unngå at jordstrømmer kan ta feile veier via antenner og annet utstyr som er tilkoblet. Men ikke sikkert dette er nødvendig. Kobler CCGX til ruter med kabel istedenfor wifi, så jeg slipper wifi-dongle som også kan trekke 1-2W i seg selv.

Litt vanskelig å si hvordan du kan løse det uten å vite hvilke komponenter du har i solcelleanlegget ditt, og hvilken ruter. Er det 4G/5G ruter du har? Innlagt nett som fiber?

Men det er egentlig ikke verre enn å skaffe en stepdown DC-DC omformer for riktig inn- og utspenning som passer for batteribanken og ruteren din, og med DC-plugg som passer i rutern. Koble det på riktig side av eventuell batterimonitor. Så slipper du å kjøre inverter 24/7. Om du ikke stoler på ebayprodukter, så finnes det bedre kvalitet fra victron osv.


Nå vet jeg ikke hvor mye du har lyst til å fikle og undersøke selv, så jeg vil egentlig ikke anbefale deg eller andre å kjøre utstyr utenfor specs. Men vil bare tipse om at rutere ofte kan ta et mye større område med innspenning enn adapteren på f.eks. 5V / 12V som følger med. Grunnen til det er at rutere ofte er bygget på samme hardware som også skal tåle å ta inntil 48V fra PoE, og kanskje 24V fra lastebiler, samt 12V eller 5V fra en strømadapter. Mens elektronikken inni kjører på 3.3V og bruker sjelden spenningen rett fra adapteren direkte. Det går så å si alltid via en 3.3V omformer internt i ruteren, som da har sitt område med innspenning den kan tåle. Men her anbefaler jeg ikke å eksperimentere med mindre man vet hva man driver med, eller etiketten viser at ruteren kan ta f.eks. "5 - 24V"
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

glamsland

Takker for svar alle sammen! Mye inspirasjon her.  Joda, jeg liker å koble å fikle med det meste.. er utdannet radio/tv teknikker for mange år siden.. men det ble med utdanninga, så ble det en annen retning og et annet fag.. men har elektronikk som hobby. Men, bare fordi jeg vet forskjell på pluss og minus, så er det bra med flere kloke hoder som sitter inne med erfaringer som kan deles.
Jeg har nå byttet ut alt jeg hadde til mitt 12v annlegg. Nå går jeg for 24v lithium, jeg har i alle år brukt epever sine regulatorer og utstyr, så nå har jeg kjøpt meg en epever Upower hybrid regulator/lader/inverter. Full programerbar i alle retninger, men ser ikke at jeg kan ta ut 24v. Bare 220v. Men jeg skal sjekke om jeg kan hente 24v på rett side av den innebygde shunten.  Da får jeg målt og rdegistrert alt forbruk via nett.
Jeg har også en egen forbruksmåler på kabel fra batteriet, men den er ikke online.
Jeg har også en liten victron 24/12v som skal gå til 12v forbruk slik som router. Men kan som sagt tenke meg å få se forbruke av denne online. Blir det for mye, så kan jeg skru av med et rele jeg har på en annen gsm batteriovervåker(billig ebay duppeditt).
80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/6.3kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod