Trenger anbefalinger vannopplegg og frost

Startet av Thelizz, januar 03, 2022, 09:43:12

Thelizz

Hei,
Skal legge inn vannopplegg i hytte og trenger noen anbefalinger
Jeg har innlagt strøm.

Planen er å ha en tank 100-200l i kjeller med trykkpumpe. Denne kommer jeg til å holde frostfri (kjelleren altså)

Utfordringen er rør til kjøkken vil måtte gå ca 1 meter under hytte hvor det vil rimelig gode muligheter for frost. (Hytta skal brukes om vinteren) Kjøkken hvor jeg skal ha vann vil også kunne fryse.

Min ikke helt gjennomtenkte plan er å ha et blandebatteri med gummipakninger og om mulig oppvaskmaskin på kjøkken.

Tanken var å frostsikre oppvaskmaskinen med en frostsikringskabel i kveil liggende under maskinen og at enden på denne legges sammen med vannrørene frem til kjeller for å frostsikre rørene og surre rundt med isolasjon. Når jeg ikke er på hytta tappes røret ned.

Vil dette funke? Hvor mye frostsikringskabel bør jeg i tilfelle legger under oppvaskmaskinen? Bygger sokkel rundt den, så det blir litt skjermet?

Trenger også anbefaling på hva slags type rør jeg bør bruke (Hurtigkobling)

Tenkte også å kjøpe pumpe og 10L varmtvannsbereder på Jula. Noen som har erfaringer med disse?

Tstens

Jeg bruker Sanipex rør i rør på min hytte . I tilegg så har jeg kveilet frostvakt på den delen som utsettes for frost . Har en tank i bakken m dykkpumpe . Slange i rør fra denne og en hurtigkobling i en boks i veggen , før røret går i vegg og inn i teknisk rom . Frostvakt(fra megaflis)på 10W pr meter . Den er på 2 meter så går lite strøm og holder koblingen frostfri ihvertfall ned mot 25 minus som jeg har opplevd som max siden jeg kjøpte den. Opplever nå at røret i veggen fryser(10 cm isolasjon bare i vegg) . Så planen er nå å ta av panel og isolasjon og kveile en nyinnkjøpt 6 meter frostvakt rundt rør og deretter rørisolasjon utenpå der igjen. Tilbake med isolasjon og panel . Det burde holde fint de kaldeste dagene . Har kun batteri, solceller og aggregat . Siden du har innlagt strøm forenkler det litt . Bruk en varmeovn der du har oppvaskemaskinen og frostvakt på røropplegget. Sanipex tåler frost ganske greit , men tenk igjennom og planlegg en grei måte å få tømt rør skikkelig når du ikke bruker anlegget . Jeg har en liten batteridrevet kompressor som jeg blåser ut av rør,kraner og vannvarmer   .Kjøp det meste hos vvs kupp eller billigvvs .
Ofte under halv pris . Kjøp kvalitet først som sist og ikke disse hvite plast settene som fåes
kjøpt . Sanipex rør og koplinger , Nito hurtig koplinger der hvor det trengs . Bra kvalitet lønner seg .
SMA Sunny Island 4,4M
SMA Sunny Boy 1,5
4X305w mono
8X 24v/35 ah AGM ,48v system
Honda EU70
230v stekeovn, kjøleskap,vannpumpe
Gasstopp ,gassvarmer
230v Jets
Servitek dieselvarmer 24v sta

Thelizz

Takk for fint svar. Dersom jeg går for Sanipex, må jeg da ha det spesialverktøyet for å få tette skjøter eller går det uten? Jeg skal ikke ha fordelingsskap. tar ut vann via ledd. Om jeg strengt tatt trenger rør i rør er jeg usikker på, da anlegget er tapet av nå jeg ikke er der

Tstens

Går nok sikkert greit m rørtang , men jeg fikk lånt en koffert m monteringsutstyr av en kjenning . Mitt står m trykk på konstant når jeg bruker det . Har en trykkstyrt pumpe. Greit at ting er montert korrekt da . Jeg som nevnt drenerer alle rør og blåser ut resterende . I tilegg så har jeg kobling i den boksen ute på veggen .Der kobler jeg ifra og bruker en sprøyte m litt størrelse og pumper inn glycol . Så vannet som står i røret under bakken ikke fryser . Er tilbakeslagsventil på pumpa så får ikke tømt den biten. Dette vannanlegget brukes ikke som drikkevann ,kun dusj og vask . Drikkevann henter jeg fra tappepunkt . Vannet i cisterne er filtrert takvann . Er ikke hver gang jeg er oppe på hytta , at jeg setter igang vannanlegget . Når jeg setter igang ,lar jeg vannet renne i 20-30 sek for å få ut glycol og luft . Funker greit . Vurdere å istallere propananlegg m nedgravd tank . Da kan jeg holde 10-12 grader hele året og kansje sluppet denne dreneringa etter hver gang jeg har brukt hytta på vinteren.
SMA Sunny Island 4,4M
SMA Sunny Boy 1,5
4X305w mono
8X 24v/35 ah AGM ,48v system
Honda EU70
230v stekeovn, kjøleskap,vannpumpe
Gasstopp ,gassvarmer
230v Jets
Servitek dieselvarmer 24v sta


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod