Serie og parallell på solcellepaneler, og hvilke MPPT?

Startet av HBP, februar 12, 2022, 18:12:23

HBP

Hei!

Holder på å planlegge nytt 230volt anlegg til hytte som ikke er tilkoblet strømnettet, og lurer i den forbindelse på hvordan solcellepanelene burde kobles og med hvilke utstyr.
Tanken var å bruke alt av utstyr fra Victron, slik at det enklest snakker sammen og en får overvåket det på en god måte.
Har sett på Mulitplus-II 48/5000/70-50 som inverter, men lurer på hvilke laderegulator(e) og hvordan panelene burde kobles (serie/parallell) for å få maks effekt.
Har sett på paneler som er på 450W hvor det står beskrevet at en må ha en MPPT som tåler 60V.

Vi planlegger 4 stk paneler på tak, mot syd. Disse panelene vil bli dekket av snø om vinteren, og vi tenkte derfor også å utnytte deler av veggen mot syd med paneler.
Der er det plass til 4stk paneler på veggen mot syd, som da vil være ideelt for vinterhalvåret med lav sol.
Utfordringen er at i løpet av dagen så vil det kunne være litt skygge på panel nr 1 som henger på veggen, mens andre tider av dagen så vil det kunne være skygge på panel nr 2. Det er en pipe som vil kaste denne skyggen, så det er ikke mulig å gjøre noe med det.
Som en eventuell bonus så har vi mulighet til 2 ekstra paneler under panel nr 3 og 4.

Har sett litt på Victron SmartSolar MPPT RS 450/200.
Kunne en da koblet alle på taket i serie til den ene inngangen, deretter panelene på vegg i parallell til den andre inngangen (60V ganger 6 paneler og 15% sikkerhetsmargin er 414V). Har jeg forstått det riktig da og vil kunne utnytte maks ut av solen uten at skyggen ødelegger for resten? Må/burde dette løses med annet utstyr?

For ordens skyld så har jeg ikke tenkt til å installere dette selv, men ønsker å vite hvilke utstyr og hvordan dette henger sammen.

Røilern

"SmartSolar MPPT RS-solladere er Victrons løsning for systemer som har store seriekoblede solcellepaneler som lader 48 VDC-batteribanker. Produktet er perfekt for store off-grid og nnettilkoblede batterisystemer"

Dette er nok overkill for ditt planlagte antall paneler - kostbar også vil jeg si.

Kort:

- Flere i serie gir høyere spenning til regulator, lavere tap og tidligere lading i lite lys
- 48V krever minst 2 i serie (ved 30V ish per panel (300W) ) helst flere
- 450W er store paneler, "pålydende" Volt til disse må matche MPPT'en
- Ved skygge må du dele opp serien for å unngå at "hele veggen" strupes

Jeg har selv 9 panel, 6 flatt på vegg mot syd, og 3 på stativ (skrå mot syd/vest) Disse er alle koblet 3 i serie, og med +30V pr panel har jeg 100V på et 24V anlegg - det gir tidlig lading

Lykke til med prosjektet - Hr du satt opp et energi budsjett? Du finner en mal her på forumet 
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

HBP

Takk for tilbakemelding 😊

De 4 panelene på taket er jo relativt greit å forholde seg til, da en kan koble de i serie og til den delen er jeg enig i at den MPPT'en er overkill.
Derimot så er veggplassen er en begrenset ressurs, men ved å velge store paneler så får en utnyttet arealet best. Den er litt over 8 meter, og har 1,5meter høyde tilgjengelig (samt litt bonusplass under til et par paneler).
Her kan noen av panelene være skyggelagt til tider, men en det kan også skje at alle panelene er helt uten skygge og vil produsere.
Jeg ser at 450W panelene til Sparelys har for lite strøm til å kobles parallelt til ett 48V system, men med 500W panelene skal det gå uten å koble noen av panelene i serie først.

Hvordan kan en eventuelt utnytte den veggen på en annen måte?
Kan en ha flere MPPT til ett system? Bruker en bare en ekstra Lynx Power inn eller Distributor?

Jeg har sett på budsjettet på forumet, og jobbet litt videre med den. Er en liten stund siden nå, så alt av linker og priser er nok ikke riktig lenger..
Energi.xls(måtte lagre i gammelt excel-format, så usikker på om alt av formler fungerer hvis en endrer noe)
Noen innspill her også? :)

Røilern

Sitat fra: HBP på februar 19, 2022, 10:00:51Hvordan kan en eventuelt utnytte den veggen på en annen måte?
Kan en ha flere MPPT til ett system? Bruker en bare en ekstra Lynx Power inn eller Distributor?


Ja du kan ha flere MPPTer, Det er eneste løsning hvis du må ha forskjellige type strenger med paneler. Men det er også helt uproblematisk. Har du en vegg hvor noen panel blir skyggelagt så er oppdeling helt klart løsningen. Hvis de store panlene gir for dårlig oppdeling kan du kanskje lettere lage "grupper" med panel som ikke havner i skygge. 

Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod