Spørsmål ang. solcelle system.

Startet av Sven, april 30, 2022, 23:33:57

Sven

Har ein liten eldre hytte uten strøm/vann/mobildekning, som eg trenger litt strøm på for å få trekk i pipen.

Skiftet ut vedovnen i fjor med ein ny (rentbrennende), og har etter det hatt problemer med røyk utslag når du åpner døren og opptennings problemer.

Så kikker nå på solceller for å kunne ordne dette.

Siden røykavsugeren bruker 230V, tenker eg at det letteste må være å basere heile anlegget på dette.

Planen er dog, ikkje å elektrifisere heile hytten, men bare røykavsugeren, eit lite kjøleskap og ein stikkontakt for lading av mobil/tablet.

Er kansje ein særing, men både eg og ungene liker oss på hytta med bare parafin lamper som lys, så blir ikkje lagt opp noko lys i første omgang.

Det eg har kommet fram til nå er:
24Volt 7,5kWh Litium batteripakke fra Alternativ Energi.
https://www.alternativenergi.no/shop/product/24volt-75kwh-litium-batteripakke-brukte-bilce

Solcellepanel 360Watt, ALL BLACK, mono fra Sparelys
https://www.sparelys.no/solcellepanel-360watt-all-black-mono


Med det trur eg det skal være muligt med ein helg på hytten uten sol. (Strøm regnskap under)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QxCu2RBJpzzf9eyU1-s2NIaVxmBGl3gCdlZot5JmJUU/edit?usp=sharing


Spørsmål:

1. Hytten er liten rett under 31m2 innvendig, med ein utvendig uisolert bod/utedass på 2.5m2 (vegg i vegg med hytta). Vil det skape noko problemer å lage eit lite isolert "skap", og sette batteripakken, lader og inverter der? (Er vel maks -20 om vinteren)

2. Plasseringen av solceller er eit problem, siden bare fronten av hytten får sol fra morgon, til rundt 14-15. Har lagt ved eit bilde, av ein mulig plassering av eit solcellepanel. Det er dog, bare plass til eit panel, vil det være nok med eit (1) 360W/39V panel for å kunne lade ein 24V batteri pakke? (Eller må eg ha to stk i serie for å være sikker på å få lading?)

3. Går nok for Victron lader/inverter, men er det best å gå for separat lader og inverter, eller kombo enheten deira? (Eventuelt, er det andre merker som dykk anbefaler istedenfor).

Sven

Ser at eg gløymte å legge med bilde av mulig plassering av solcellene.

Jutulhaugen

Bare en kommentar til at det kommer røyk ut når døren åpnes - det er ikke uvanlig og opplever det selv uten at det er noe galt med trekken i pipa. Åpnes døra før det er brent ned til kun glør, kommer det røyklukt ut i rommet. Det er også ihht brukermanualen (Jøtul 520).

4 x 300w solcelle
4 x 290Ah agm 12v
EP solar mppt 
2000w Inverter
Wallas 40CC
Jets 12v
Lofra gasskomfyr/ventilator
Gasskjøleskap
Honda EU30 TFS

Hyttesol

Man får nok et ryddig og flott anlegg med EasySolar. Minimalt med kabler og separate bokser og enheter. Eneste som er ulempen er at man ikke kan oppgradere komponentene individuelt og blir låst til enheten som den er. Jeg kjøpte derfor multiplus, laderegulator og koblingsboks for 230V sikringer som separate enheter fordi jeg ville ha litt fleksibiltet med et modulært system. Men hvis du er sikker på at du kjøper en kraftig nok enhet til at den vil dekke både dagens og fremtidens behov så er det nok ingen problem, og du sparer masse veggplass og penger på mindre kabling.

Bare et tips: Selv om du tenker beskjeden bruk nå, så er det fort gjort at når det først er kommet strøm, at også flere apparater finner veien dit fordi muligheten nå er der. Flere arbeidsgivere åpner for hjemmekontor, og plutselig finner man ut at man kan jobbe mer fra hytten, for eksempel. Ta høyde for fremtidig behov.

Slik jeg ser det skal det gå fint å få lading med bare 1 panel. Du har en margin på 10-11V å gå på. Det kunne ideelt sett vært litt mer for å være helt sikker, så du kan ikke ha for lange kabler, og bør vel helst kabler med stort tverrsnitt. Jeg vet ikke hvilken vei hytten din vender, men har du vurdert å ha noen på taket? Hvis du bare har sol deler av dagen og havner i skygge bak et fjell mot ettermiddagen, så kan det kanskje være mer gunstig å ha de pekende litt mot øst, heller enn rett syd.

Jeg synes det er litt synd at du skal ha et solcelleanlegg til flere titalls tusen der over halvparten av kapasiteten brukes opp av bare røyksugeren alene. Har du vurdert å se om du klarer å løse røykutfordringen uten vifte, ved å se at spjeld på ovn brukes riktig, pipe er i orden, og at det er nok tilluft i rommet og ikke undertrykk når du fyrer i? Det beste og billigste er ofte å ta tak i problemet "ved roten" om det lar seg gjøre. Om det så i verste fall måtte bety å skifte ovnen igjen til en annen modell.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

glamsland

Jeg hadde heller prøvd en slik trekkforsterkende pipetopp. Jeg har montert en slik en for en kunde med dårlig trekk i ny ovn. Fungerte knall.
https://www.pipehatt.com/categories/pipehatt-som-gir-god-trekk-i-pipe

Men selvsagt kjørt på med litt solcelle også. Kjempegreit.

80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/12kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.

Sven

Takk for kommentarer.

Ser eg kunne forklart litt meir ang. trekken i pipen. Det var problemer før den nye vedovnen og, bare ikkje så gale som nå.

Eg har satt på mekanisk pipe vifte for eit par år siden og det hjelpte litt.

Har målt trekk etter skifte av ovnen, og det rundt 4 pascal trekk før opptenning, og 9 pascal ved varm pipe. Dette er ein god del mindre enn anbefalt trekk fra pipen ved bruk av vedovn.

Eg tipper problemet er todelt.
1. Hytten ligger i eit dalsøkk, og det er som regel tilnærmet vindstilt (utenom vinterstid, då er det meir vind i perioder)
2. Rett under 10 meter fra hytteveggen er det eit skogholt med høye sika gran, desse er iallefall ein 20-25m høyere enn toppen av pipen.

Sammen gjør dette at det er vanskeligt å få nok trekk ut fra pipen.

Har snakket med fleire butikker for varmefag, og dei to løysningene eg har fått er, skifte ut pipen med stålpipe som blir lagt ein god del høgere over tak enn i dag (dog, ingen kan love at trekken blir bedre med denne løysningen). Den andre er å installere ein røyksuger.

SitatJeg vet ikke hvilken vei hytten din vender, men har du vurdert å ha noen på taket? Hvis du bare har sol deler av dagen og havner i skygge bak et fjell mot ettermiddagen, så kan det kanskje være mer gunstig å ha de pekende litt mot øst, heller enn rett syd.
Plasseringen er desverre den beste eg kan ha, utenom å sette opp eit stativ. Uansett om det er vinter eller sommer, så får hytten sol der, fra solen kommer over fjellet om morgonen, til solen treffer sika granene på andre siden på ettermiddagen.

Taket kunne vært ein mulighet, men det må måkes 1-3 ganger per sesong, med rundt 1-1.5m snø kvar gang. Så trur ikkje det er eit bra valg.

SitatSlik jeg ser det skal det gå fint å få lading med bare 1 panel. Du har en margin på 10-11V å gå på. Det kunne ideelt sett vært litt mer for å være helt sikker, så du kan ikke ha for lange kabler, og bør vel helst kabler med stort tverrsnitt.
Har ikkje reknet noko på det, men skulle tru 6mm2 kabel skulle fungere uten for mye spennignstap vist det er kobber (10-16m lengde, alt etter korleis den blir klamret). Eventuelt 10mm2. Kabel størrelser osv, må selvfølgeligt sjekkes etter utstyret er bestemt/planlagt.

SitatSelv om du tenker beskjeden bruk nå, så er det fort gjort at når det først er kommet strøm, at også flere apparater finner veien dit fordi muligheten nå er der.
Er enig i dette, og planen er å få eit anlegg som kan oppgraderes enkelt vist dette skulle bli aktuelt i framtiden.

Sven

For å følge opp spørsmålet mitt ang. oppbevaring av Lithium batterier i uoppvarmet rom.

Ser Alternativ Energi, skriver det kan lades godt ned i minus grader. Men tenker det kan være ein god ide og isolere batteripakken, og eventuelt ha ein varmekabel.

Nokon som har testet dette og som har nokon erfaringer å dele?

Hyttesol

Jeg har ikke erfaring med lithium. Men solcellepanelet du vurderer vil bare lade i ca 5% av batteriets kapasitet per time. Noen lithiumbatterier tåler fint å lade i lave temperaturer på lav hastighet, og det er helst hurtigere lading med aggregat eller hvis du har mange paneler at det blir et problem.

Men her er det individuelt mellom ulike typer lithium, så fasiten blir å følge datablad og med produsenten eller leverandøren slik du har gjort. Batteriet yter også dårligere ved lave temperaturer. Jeg ser at grafer sier at de yter best ved ca +25C. Mens ved -20C er man nede i 70% av oppgitt kapasitet. Å isolere og bruke varmekabel vil vel derfor kanskje gi ekstra kapasitet, men så skal jo også energien til varmekabelen komme fra et sted. Det spørs om vinningen da går opp i spinningen. Det er vel ofte kaldest den tiden det er minst sol.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Sven

Så har kommet fram til dette på svakstrøm siden:

24Volt 7,5kWh Litium batteripakke fra Alternativ Energi

Solcellepanel 360Watt, ALL BLACK, mono

Victron SmartSolar MPPT 75/15, laderegulator 15A

Kombi lader/inv til 24V 500W, Victron Multiplus 24/500/10


Etter å ha kikket på spesifikasjonene, så forstår eg det slik at desse skal kunne fungere sammen.

Vist nokon ser problemer med dette layoutet, vennligst gje beskjed :)

StefanPal

Jeg ville nok se på hvor lang tid du vil bruke på å lade opp batteriene igjen, på vinteren med et 360W panel å lade opp et 7,5kW batteri.

Eks. hvis du bruker 80% av batteriet når du er der så blir det 6.000W som skal lades med et 360W panel.
Hvis dette er på vinteren så beror det på hvor langt opp i landet du er hva du får ut av det.
Eks. for meg i Bergen i februar så fikk jeg ut 18kW med 1500W panel og en utnyttelsesgrad på 70%.
Det gir at du teoretisk maks vill kunne lade 6.171W i løpet av februar med et 360W panel.

Jeg hadde nok valgt en kraftigere regulator, slik at du kan komplettere med flere paneler senere og vurdert flere paneler for å raskere lade opp batteriene.
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

Sven

Sitat fra: StefanPal på mai 09, 2022, 09:23:18Jeg hadde nok valgt en kraftigere regulator, slik at du kan komplettere med flere paneler senere og vurdert flere paneler for å raskere lade opp batteriene.
Eg har kikket på dette, men siden eg ikkje har plass til meir enn eit panel nå, så tenkte eg at det nok er lettere å kjøpe større Mppt når eg eventuelt bestemmer meg for å utvide.

Sitat fra: StefanPal på mai 09, 2022, 09:23:18Det gir at du teoretisk maks vill kunne lade 6.171W i løpet av februar med et 360W panel.
Usikker på korleis du kom fram til 6kW, vist det er i forhold til tallet du nevner, burde den ikkje være rett over 4kW? Men ja, er klar over at eg har eit problem i vinter månedene, håper det vil gå bra ved å kutte strøm bruken til eit minimum og lading via generator vist det trengs.

StefanPal

Jeg kom frem til 6kW gjennom å bruke mine faktiske tall og regne om til din størrelse på panel
(18000Wh registrert ladning/1500W installerte paneler /0,7 utnyttelsesgrad * 360W din panel = 6171Wh)
Hvis man bruker januar tall så blir det 8640/1500/1*360 = 2074Wh, så det er desember og januar som vil være de mest kritiske månedene

Mht størrelse på regulator så trur jeg de fleste startet med en regulator beregnet på behovet når man investerte og mange har opplevd at når man har strøm så er det kjekt med litt mer... Så man ender opp med å kjøpe ny regulator og flere paneler...
 
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

Røilern

Sitat fra: StefanPal på mai 10, 2022, 08:18:46Mht størrelse på regulator så trur jeg de fleste startet med en regulator beregnet på behovet når man investerte og mange har opplevd at når man har strøm så er det kjekt med litt mer... Så man ender opp med å kjøpe ny regulator og flere paneler...
 

Dette opplever "alle" - Think big!
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Ygnastølen

Enig med Røilern, føler jeg har kjøpt 2-3 komplette anlegg på hytta før jeg er der jeg er fornøyd i dag🙈
Victron MultiPlus 5000W/120A 24V
Victron MPPT 250/100
Victron Cerbo GX
2040W solcelle paneler
20kwt lithium 16p7s, Rec Q BMS
Cami diesel/parafin ovn


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod