Strøm til avløpspumpe til offentlig avløp

Startet av solarekspress, juni 22, 2022, 19:24:36

solarekspress

Hei,
vedlagt finner dere bilde av kontakten som tilhører avløpspumpen på hytta. Pumpen er en kombinert kvern og pumpe som sender avløpsvann fra hytta omtrent 1 km fra en øy inn til land hvor vi er koblet på offentlig avløp.

Jeg mener kvern-pumpen får strøm direkte fra vårt Atlas Copco QAS 20 400v aggregat, altså at kvern-pumpen går på 400v. Dette er jeg for øvrig litt usikker på.

Spørsmålet er: Kjenner noen til denne typen kontakter? Er det mulig å få en overgang fra denne til 230v "normal" stikkontakt? Så vidt jeg kan se på spesifikasjonene til kvern-pumpen så kan den også kjøres på 230v.

Tanken er at jeg skal kjøpe et mindre 230v aggregat som back-up dersom Atlas Copco aggregatet skulle svikte.

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger!

Hyttesol

Jeg har aldri sett den kontakten. Men det ser ut som en eller annen 3-fase kontakt, så det vil si at du mest sannsynlig dessverre ikke vil kunne bruke en vanlig 230V stikkontakt siden den kun leverer 1-fase. Du vil også mest sannsynlig trenge et 3-faset aggregat med 3-fasekontakt for å drive pumpen. Motoren i pumpen er antagelig avhengig av 3 faser for å lage et roterende magnetfelt.

Om aggregatet må være 230V eller 400V, og hva de 6 + 1 pinnene i kontakten din er, kan jeg dessverre bare spekulere i. Men på generelt grunnlag så er det slik at 3-fasede generatorer, trafoer og laster i utgangspunktet har 6 koblingspunkter. 2 og 2 punkter danner en fase. Så med 2 + 2 + 2 ledere får du 3 faser. Den siste 7. pinnen blir da enten en jordleder, et nøytralpunkt, eller en blanding av nøytral+jord i et.

Det vanlige er likevel at istedenfor å gå med 6 ledere mellom strømkilden og lasten, så kobler man sammen noen av de 6 punktene i hver ende. Da trenger kabelen og kontakten imellom kun å ha 3 ledere/pinner + eventuelt en ekstra leder/pin til jord/nøytral. Hvordan man kobler disse sammen, er det som avgjør om koblingen blir "230V" eller "400V", samt hvilken vei motoren vil rotere.

De vanlige koblingene er:
- Delta-kobling / Trekantkobling, da blir det et 230V-system. (Da pleier kontakten å være blå)
- Y-kobling / Stjernekobling, da blir det et 400V anlegg. (Og kontakten pleier å være rød, som din)

"Problemet" er at det må gjøres identisk i begge ender, og må fysisk kobles om dersom man har en last som er i bruk på ulike strømnett.
Så for å gjøre en gjetting: Mulig den kontakten din rett og slett bare er 3 frittstående faser (6 ledere) som ikke er koblet sammen verken som Delta eller Y-kobling og ikke kan sies å være verken 230V eller 400V, men lar strømnettet/aggregatet avgjøre. Da kan pumpen brukes på begge deler uten fysisk å måtte koble om.

Men igjen: Dette er bare spekulasjoner/gjettinger fra min side, og ikke noe som går an å vite uten å se hvordan fasene er koblet sammen i aggregatet og pumpen. Jeg tror det beste vil være å få noen som er vant til å jobbe med trefaset utstyr til å se på det. Kobler man feil risikerer man at motoren går feil vei, eller at vindingene i motoren får feil spenning og blir ødelagt. Du ønsker sikkert ikke ødelegge pumpen, eller risikere å pumpe kloakken tilbake fra land og ut gjennom dassen :D
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Automatiker

Hei. Denne pluggen var ukjent, men hva står det på den. 616-6 eller noe slikt?  Hvis du ser ved siden av pinnene, står det der noe L1, N, etc


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod