Dynamo spørsmål

Startet av glamsland, august 09, 2022, 09:49:34

glamsland

har et prosjekt gående..

Må presisere at dette er kun for testing og for morro, det er ikke sikkert at det vil fungere over tid. Vi får se...

Jeg har Hytte med solcelleannlegg,- div paneler, hybrid regulator/inverter, Lithium batteri. aggregat.

Alt fungerer utmerket.

Men,- på det mørkeste midt på vinteren holder ikke batteriet hele uka. Da me jeg fylle på litt med aggregat. Greit nok, men jeg har også en bekk ikke langt fra hytta... med et stort vannhjul/vannkraftverk i en foss der.

Denne er laget mest for morro skyld sammen med ungene. man kan åpne en luke , så styres vannet over i en vannrenne og bort til hjulet på Ø130cm/40cm bredde. der er det koblet til en girkasse og en reimskive. det stopper det idag..

Det jeg tenker:

Jeg har normalt ca 200watt kontinuerlig forbruk hvis jeg har på dovifte, tv, kjøleskap og lys.   

Hvis jeg kobler en 12v dynamo på vannhjulet( i et vanntett stålskap) , fører kabel derfra over til et nytt skap plassert tørt , med et 12v battery og en feks 12v/220v 100w inverter, (alt av sikkerhetsannordninger korrekt utført) kabel herfra og opp til aggregathuset mitt. der kan jeg hae en vender som kan velge "aggregat" eller "vannkraft" .

kabel derfra  inn til aggregat-inngang i regulatoren.

da vil jo vannkraftveket levere max 1000 watt til regulatoren.

flott det.. , men spørsmålet mitt er hva med dynamo og batteri? tåler egentlig et batteri å stå med konstant lading?(det er jo selvsagt en regulator på dynamoen).  batteriet tenkte jeg mest var der som en mottaker av strømmen fra dynamoen, litt som en buffer, - i stedet for å sende strømmen direkte inn i inverteren..

noen tanker om dette?

Det er jo helt Reodor felgen, men hadde vært morro å teste ut, vannet renner jo der 24 timer i døgnet..  blir jo også bare å bruke på det mørkeste , da fra vår til høst er jo batteriene "alltid" fulle uansett..

80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/12kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.

StefanPal

Låter som et gøy prosjekt.
Regner med at det er en 1000W inverter som du skal bruke.
(Hadde selv et lite vannkraftverk som leverte strøm til et batteri som så drev utebelysningen om natten, var bare en motor som genererte 20V likestrøm til en regulator, som så ladet et 12V batteri)

Dette vil vel vare litt som en bil fungerer, så det burde fungere så lenge input av strøm er høyere enn forbruk på batteriet over en bestemt kortere tid. Da vill utladningen av batteriet vare lav og levetiden på batteriet kan nok sammenlignes med et startbatteri på en bil.

Bare å tenke på, hvis det står uten tilsyn om vinteren så kan det bli is-dannelse som bygger seg opp på vannkraftverket og det kan påvirke funksjon/effekt
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

Automatiker

Spennende prosjekt, men er noen ting å tenke på. Skal du produsere 1000w trenger du en dynamo på minst 100A. Denne må du da gire slik at den kommer i riktig turtalsområde. Mange dynamoer skal ha fra 3000 omdreininger og oppover. Ville hatt en inverter med litt overkapasitet f.eks 1200w så ikke inverteren blir overbelastet når laderen trekker 1000w. En 100A dynamo går tungt, så du må ha skikkelig removerføring.(tannkrem, v-spor el.l)
 Jeg ville prøvd å finne ut hvor mye krefter du har tilgjengelig. Altså liter vann pr time og hvor høyt vannet faller og trekker med seg hjulet. Noen som er god i fysikk vil kunne regne ut hvor mye energi du har tilgjengelig   Er det kort avstand kan du vurdere DCDC omformer i stede for inverter. Hvis du ikke har 1200w tilgjengelig så ville jeg kansje vurdert en separat lader. 10A 24v (28v) vil gi 280w inn på batteribanken.

glamsland

Takk for tilbakemeldinger.

Ang ned-ising så vil dette bli et problem på riktig kalde dager. Men den er tiltenkt å bsre bruke når jeg er der, så kan isåfall ha litt tilsyn med den.

Tenker også at det kan være lurt å bruke en 1000watt inverter, men bare trekke ut 6-800 wstt slik at den ikke blkr overbelastet over tid.

Ang hastighet, så har jeg en girbox som bør ordne dette.  Vannhjulet er også såpass stort at det er et voldsomt moment i hver rotasjon.
80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/12kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.

Tottoa

Interessant prosjekt! Med rikelig tilgang på vann og et vannhjul á la oppgangssaga så bør det være mulig.

Det må finnes masse erfaring relatert til ising rundt omkring i landet vårt. Slike sager finnes flere steder, og der kan du sikkert få svar på noen av spørsmålene du har.

Flott om du holder oss oppdatert på prosjektet, gjerne med bilder.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod