Fra Off-grid til On-grid med Victron Systemet

Startet av fanten, november 15, 2022, 19:02:18

fanten

Da har de begynt å grave grøfter og jeg blir tilknyttet strømnettet med en 400 VAC TN  tilkobling i løpet av våren neste år. Det store spørsmålet er hva gjør jeg med det eksisterende Victron systemet? Derfor skriver jeg dette for å få kommentarer og andre forslag fra dere.

Jeg ser for meg to hoved alternativer:

1: Jeg selger alt utenom solcellene og kjøper en ny Grid Inverter f.eks Growatt 3000TL3-X.
Dette er en enkel og grei løsning. Jeg blir 100% avhengig av strømnettet, men kan selge overskuddstrøm eller bruke solkonto systemet som enkelte leverandører har.
Jeg må omgruppere solcelle sløyfene mine og kjøpe et par ekstra paneler for å få tilstrekkelig høy spenning til MPPT'ene i Grid Inverteren - men det er greit.

2: Jeg bruker eksisterende Victron løsning som kobles mot en fase og "rygger" strøm inn i systemet. Det gir en skjevbelastning i 3 fase systemet men jeg er blitt fortalt at de fleste leverandører tolererer opptil 16A skjevbelastning.
Da får jeg brukt batteriet og kan minimere forbruket av strøm fra nettet, jeg kan selge strøm over nettet og jeg kan bruke en AC out på Quattroen ved eventuelt strømbrudd som en UPS. Jeg kan også bruke generatoren men da begynner jeg vel å bli i overkant redd for strømbrudd/leveransestopp.

Det hører med til historien at forbruket mitt er knappe 4000 kWt i året noe som betyr at jeg produserer nok strøm fra solcellene til hele års forbruket. Det betyr at jeg over tid bare vil betale for nettleie, påslag og mva (som beregenes inklusiv all kWt med strøm som jeg bruker uansett om jeg betaler for den eller ei). Alt i alt blir det ingen stor strømregning.

Med strømtilkoblingen vil jeg nok også etterhvert skifte ut Wallas ovnen med en Luft/Vann varmepumpe og det vil gi et totalt strømforbruk opp mot 10.000 kWt.

Jeg har egentlig lyst å gå for alternativ 2, men er det egentlig verdt det?
15x320Wp solcellepaneler
2xVictron SmartSolar MPPT 250/70
Victron Quattro 48/8000/110
15 kWh Lithium MG HE - BMS MG Master
Honda EU70 is
Wallas 40EA - Vannbåren varme

fanten

Jeg har regnet på dette og funnet ut at det ikke lønner seg å beholde anlegget. Med et forbruk på bare 4000 kWt per år blir det bare rundt 1 000 kroner å spare per år på å ha en batteribank kontra å bruke en solkonto. Det er det ikke verdt.

Da legger jeg ut for salg et komlett og ferdigmontert 8kWt anlegg med 15kWt batteribank og et Honda eu70is aggerat ut til salg. Det eneste som mangler er solcelle paneler. Det følger med tre brytere for solcelle sløyfer hvorav to er parallell koblet. Anlegget er montert på plate av Sunwind og er 2.5 år gammelt.
15x320Wp solcellepaneler
2xVictron SmartSolar MPPT 250/70
Victron Quattro 48/8000/110
15 kWh Lithium MG HE - BMS MG Master
Honda EU70 is
Wallas 40EA - Vannbåren varme


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod