Effektivt flytte torv fra bakke til tak

Startet av fatso83, mai 06, 2023, 11:36:32

fatso83

Jeg har 400 sekker med torv som skal opp på taket i sommer. Det vil jeg gjøre mest mulig effektivt, så vi slipper å ta en og en sekk opp stigen. Det må da gå an å gjøre effektivt.

Ser ikke helt for meg hvordan jeg skulle laget en rigg oppå taket, men det hadde sikkert vært mulig for en hendig tømrer å smekke opp et taljesystem på 1,2,3 ... Jeg tenkte kanskje noe enklere. Har noen tips?

Ser for meg at man kanskje kan legge 2stk 2''x8'' (48x198) eller enda bredere plank mot noen stigetrinn, så man kan gå til taket og legge fra seg torva før den blir båret videre.  Vi blir 3 stykker.

Sæters

Jeg hadde samme utfordring når jeg hadde med stooor henger full av løs torv til hyttetaket. Fikset dette med å bygge "jernbane" fra henger til tak. "vogna" besto av plate med 4 hjul/trinser som ble trukket via kasteblokk/talje/trinse øverst på "jernbanen". "Skinnene" ble laget av 2 stk 2x8" bjelker skrudd sammen med lasker, så de passet til bredden på vogna og det ble skrudd fast planker på hver side av 2x8", så vogna holdt seg i "sporet".

Vi fylte torv i store murerbakker, måtte derfor bygge vogna høyere bak enn foran for at ikke torva skulle renne ut, dette slipper man nok med sekker, da en enkel planke som stopper bakerst vil være nok. Fant det enklere at personen nede trakk opp dunken, derfor kasteblokk/talje/trinse øverst. Jeg sto på hengeren og fylte dunkene, trakk deretter vogna opp med tau via kasteblokken, og kona sto på taket og tømte ut dunkene. Enkelt, raskt og smertefritt.

Kasteblokker kan være veldig kostbare, men jeg fant en på Biltema eller Jula, som jeg tror var beregnet på å skru fast på henger for å trekke opp små båter (ikke vinsj, kun blokka), men finner ikke denne igjen noe sted. Den var fin, for den hadde "ramme" med festehull og var passe kraftig. Ellers finnes nok andre hos f.eks Biltema eller Jula som er sterke nok og som ikke koster skjorta. Fant denne på Jula, burde holde.

https://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/garasje/lofteinnretning/loftetaljer/kasteblokk-334062/

fatso83

Endte opp med å lage noe lignende (flere bilder og video i albumet), bare at jeg benyttet seks hjul, der to av dem var på de sidestabiliserende blokkene. Selve tralla/sleden ble laget av en halv europall.
resized.b.jpgresized.a.jpg


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod