12v avtrekksvifte

Startet av sagvoll, mars 05, 2010, 07:24:33

sagvoll

Har "surra" litt rundt på nettet på leting etter 12v avtrekksvifte for montering over komfyr.Det ser vel ikke ut for at det er veldig mange typer og velge i mellom her.Jeg ser at hyttetorget selger en type med veldig lavt forbruk  (motor og belysning) men "stusser" litt over kapasiteten.150m3/t er jo ikke veldig mye i kjøkkenventilatorsammenheng.Spørsmålet mitt blir da:er det verdt å bruke penger på dette?Noen her på forumet som har/bruker 12v ventilator og hvilke erfaringer har dere? Mvh.Sagvoll.

petter`n

Har en Biltema motorromsvifte 75 mm. som har funka i mange år. Ikke all verdens effekt, men tar det meste. Husk filter så slipper du kanalvask.

sagvoll

Takker for raskt svar petter`n! Ble litt nysjerrig jeg nå :) Løsningen din var jo kreativ(liker slikt) og ikke minst veldig rimelig. Du nevner også filter? Hvordan har du gjordt dette? Fikk jo da opp ideen om å bruke en 230v kjøkkenventilator,men selfølgelig da å ta ut denne motoren/innmaten for så å sette inn motorromsvifta på 12v.Men det er vel kanskje dette du har gjort :)

petter`n

Etter å ha sett de ventilatorene som selges dyrt, var det ingen tvil..fikse selv.
Filter er slipeduk (clasern side 414) som legges (gjerne 2 stk) over åpningen i bunn av overskapet. Viktig å feste filter så det ikke suges opp, fettet skal bli i filteret. Vaskes i oppvaskmaskin hjemme ved behov og legges flatt for å beholde formen.
Åpningen lages noe mindre enn slipearkene. Jeg har kasset inn motor så den kun tar luft inn fra overskapets bunn. En annen løsning kan være å legge motor på loft, men da er faren der for å glemme å slå den av.

sagvoll

Ok.Slik å forstå :).Løsningen din virker jo sikkert minst like bra som disse ferdiglagde 12v.ventilatorene med til dels dårlig kapasitet.Uansett takk for info.Må tenke litt videre hva jeg skal gjøre.Jeg har pr.dags dato en veldig "grei"kjøkkeninnredning,men denne har ingen overskap over komfyr.Men uansett om jeg går for din løsning eller evnt.bygger om en 230v.må dette "kasses"inn penest mulig,så det baller jo litt på seg.........Men det er jo ingen umulighet ;D    Andre sine erfaringer med 12v avtrekksvifter tas fortsatt i mot med stor takk :D                     

Geiri

Kjølevifter beregnet på bil bruker jo ganske mye mere strøm en hva en ventilator fra HB etc gjør...
Ser de laveste er opgitt til 7A!
Mens viftene til HB er 30 watt. (30/12= 2,5A) Dette er mange amps for en hytteeier på 12volt!

For å sette flere tall på det.
Om du har 100 ah batteribank kan du kjøre vifta fra biltema i:
100/7 = 14,5 Timer

Vifta fra HB
100/2,5 = 40 TIMER!!


Så spør du meg er nok den lavttrekkende viften det beste alternativet, koster riktignok noen kroner. Men du slipper å oppgradere batteri og solcelle for å kjøre en bråkebøtte av en batterkiller over ovnen din ;)

petter`n

Mener at motorromsvifta bruker ca. 3-4A, og et kvarters bruk om dagen er bare en pip i havet, biffen grilles jo ute på kølgrill ;D.
Skal vifta tusle flere timer om dagen så blir det noe annet ja, legg merke til hvor mye du bruker ventilatoren hjemme.

Geiri

De eneste de hadde på Biltema nå var ialefall en på 7 og en på 8amp
Ser også på hjemmesiden at dette er de eneste ;)
Forøvrig var det en god ide :D

petter`n

AH, ny katalog....jeg er ikke oppdatert, men Jula selger en som ligner på den fra gamle katalogen som trakk 55w. og klarte ca. 170 m3 i timen.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod