Solventilator fra Zolas Energi

Startet av Hans, april 26, 2010, 18:49:50

Hans

Jeg så en artikkel i Hyttemagasinet om soldrevne lufttørkere fra et norsk selskap som heter Zolas Energi. På meg virker det som det er samme opplegget som SolarVenti, men er det noen som har noen erfaring med - eller kjenner noe til - dette produktet?

http://www.zolasenergi.com/index.php?1=solventilator&2=bruksomrader
Vi bygger hytte i Birtedalen i Fyresdal kommune.
Prosessen dokumenteres på http://byggehytte.wordpress.com/ og på http://twitter.com/ho_hodol

Per Inge

Jeg har den gode gamle SolarVenti på hytta mi. Den går så det suser og tørker godt opp. Eneste problemet er at den lager litt støy. Derfor står den av når vi er på hytta. Men da trenger vi den ikke heller.

abis

Hei, jeg var nettopp på hyttemessa på Hellerudsletta og så på produktet til Zolas Energi. Var litt nysgjerring da jeg har sjekket ut SolarVenti tidligere og hadde egentlig tenkt å kjøpe den. Prismessig kommer Zolas en del rimeligere ut, men har ikke noe styringspanel eller av og på knapp. De sa at Zolas sitt panel var laget for norske forhold, men jeg klarer ikke å se at dette panelet er noe bedre enn SolarVenti. SolarVenti har vært lenge på markedet, men Zolas Energi er helt nytt.
Det jeg konkluderte med er at jeg egentlig kan bygge en slik solfanger selv. Lette litt på nettet og fant faktisk en oppskrift som jeg har lyst å prøve. Trenger ikke koste mange kronene å lage det selv: http://www.123hjemmeside.dk/karinogsoren/13026367
;D

frank2

Har også en plan om å lage en selv.
Har fått tak i et lite  solcellepanel(12V/5W) og en vifte(24V) som går stille og fint ved passe solskinn.
Absorbatoren kan jo lages på mange måter, sorte aluminium takrennenedløpsrør, aluminium takplateprofil, eller bare en flat sortlakkert plate.
Utvendig glass eller dobbel lexanplate.
Andre ideer?
:)

abis

Utfordringen blir å finne en effektiv måte å få luften til å strømme gjennom i solpanelet flere ganger før den sendes inn i hytta. Hvordan har du tenkt å løse dette ved bruk av feks. aluminiumsplate?

frank2

Tror ikke nødvendigvis at luften må gå flere ganger igjennom, det vil jo gi høy lufthastighet, en eller flere paralelle kanaler vil gi lav og bedre overføring.
Det viktigste er vel en god og jevn varmeoverføring mellom luft og solpanel.
En annen ting er jo at absorbatoroverflaten vil ha mye å si, noen produsenter bruker tydeligvis en type filt.
Jeg vurderer også sort takpapp/shingel.

Ducato

Ett problem som oppstår med luftsolfangere, det er den høye temperaturen det kan bli inne i den når vifta står stille og solen steker på sommeren. Du må være klar over att temperaturen kan bli over 100 grader, og er den bygget av tre, kan du få selvantenning i treet. Dette oppstår fremst på veggmonterte paneler.

SolarVenti fikk patent på sin funksjon av ventilasjonen, da de løste dette problemet med en perforert stålplate i baksiden. Når panelet står stille, kommer den overopphetede lufta ut gjennom hullene i øvre delen av panelet, og kjøligere luft trenger inn i nedre delen av panelet.

En animasjon av funksjonen finnes på www.selkomotor.no, klikk på "SolarVenti" i menyen til venstre. Nede på høyre sida av sida kommer en link som heter "Slik virker panelet med avslått vifte"

Bygde selv en solfanger på taket av tre, den var på 3 kvadrat, med enkel glass i fronten (fra gamle vinduer), men skal skifte det ut med dobbel polykarbonatskive, da den isolerer bedre og høyer temperaturen med noen flere grader. Den er lettere enn doble glass også.

Jeg gjorde en "kanal" med en list så luften tvinges gjennom panelet i S-form, men jeg tror ikke det har så stor betydning. Brukte svart matte som reflektor, av den typ man bruker i hagen mot ugress.
Gjorde samme feil med ventilasjonen, som de fleste andre, så min må ned og bygges om.
Skal bore flere hull i baksiden så jeg får ut den varme luften på sommeren.

Monterer du på vegg, så må du ha en avstand til veggen, så luften bak kan sirkulere om du bruker samme ventilasjons-måte.  Bruk gjerne materialer av metall/aluminium, da tre er mere utsatt av vær og vind, samt de store temperatursvingningene.

Ett annet tips. Monterer du solcella utenfor panelet, får du høyere effekt. Dette fordi effekten synker jo varmere panelet bli innvendig.
Solceller taper litt effekt ved høye temperaturer.




1mammamia

Her er en lenke til hvordan man bygger en luftsolfanger selv. Enkelt og greit - steg for steg. Svensk men det er nok ikke noe problem.
http://24volt.eu/solfangare.php


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod