Sette opp laftet hytte på ca 20 kvm

Startet av KnutS, juli 10, 2011, 10:36:46

KnutS

Vi skal sette opp ei laftet hytte (20 kvm) om lag 3 km i luftlinje fra veg. Vi har kassa ink 3 takåser (dragere), vi har i tillegg begrenset kunskap og erfaring med slikt og har derfor følgende spørsmål:
Sansynlig befraktning er vha helikopter.

1) Fundament:
Grunnen er fjell men med noe myr over. Vi vurderer pillarer, evt: Antall, hvordan forankre til grunnfjell, diameter?
Andre råd?

2) Gulv:
Hvordan bygges gulvet opp, steg for steg? Hvilke anbefalinger mht lufting under?

3) Tak:
Oppbygging steg for steg.
Må det være torv, evt hvis mulig med tretak hvordan forankres taket?

4) Pipe:
Frittstående vedovn med stålrørspipe, hvordan forankres denne i takkonstruksjonen, hva med tilluft?


tmoen

Hei
Spennende.Satte selv opp en laftehytte i 2007 på 100m2.
Er selv hverken snekker eller murer men vet litt om løsningene som kan brukes.
For å begynne i bånn:
En laftet konstruksjon er TUNG uansett størrelse og for at det skal sette seg må du ha et tungt tak.(Skifer eller torv)

1. Dersom det ikke er for mye å grave ville jeg satset på en armert såle.Sett opp en dertil egnet ringmur med arnering..Fyll denne med løs leca.Oppå denne isolasjo(10cm isopor)+5cm isopor mot ringmur,deretter fuktsperre.Deretter armering(Ekstra armering under tømmervegger).Oppå dettestøper du gulvet.
Blir det mye graving og alternativet blir å sette hytta på stabber,kontakt en murer og hør om hviken metode du må bruke.(Husk at dette blir veldig tunkt)
2. Ønsker du ekstra isolasjon legger du 2"x3" tilfarere oppå betonggulvet med 75mm isolasjon.Her legger du også evt. strømkabler.På toppen kommer gulvet.
Dersom du ikke skal ha mer tilleggsisolasjon en disse 75mm kan du også legge en fuktsperre mellom betonggulv og tilfarere.(Sjekk med snekker)
Du kan også i samme operasjon legge ned i lecaen legge ventillasjonskanal til peisen ut under ring muren.
3. Hva gjelder taket vil jeg anbefalt en varmtaksløsning der en monterer feks rupanel (25-30mm) rett på takåsene for derette å sveise membranen før du legger torva.Før du legger torv må du montere vindskier og torvstokker etter hvor tjukt torvlag du skal ha.
4.Hva pipe gjelder må du forhøre deg med leverandør av peisen. Det finnes sikkert gjennomføreingmansjetter til dette bruk.Husk bare at taket siger mens tømmeret tørker.Det må det taes hensyn til ved innstallasjon av pipa.

Lykke til,håper dette var noe til hjelp.

Mvh
TerjeMerstokke

Det tradisjonelle er vel å fundamentere bare i hjørnene. Tidligere brukte man en kampestein i hvert hjørne og fylte på med mindre steiner mellom hjørnene for syns skyld. Da ble det fin lufting også. Til en hytte på bare 20 m2 burde en slik fremgangsmåte holde.

Bjelkelag utføres ved å legge lekter langs veggene som bjelkene ligger på. Så bygger man stubbeloft med isolasjon. Her er det viktig med tetting så du holder mus ute.

Taket skal være tungt, papp eller tretak er for lett.

Hver leverandør av piper har sin egen installasjonsveiledning.

Det kan være lurt å velge en peisovn som er forberedt for egen tilluftskanal. Så henter du lufta nede i krypkjelleren.

Tverrdalen

Det skal være en pillar under hvert hjørne, under hver lafteknute, og elles ca 2 meter mellom hver søyle. Bruker du pillarblokker, borrer du et hull i fjellet, som du setter armeringsjernet ned i . Pillarblokken trer du over, fyller med betong, og dermed er søylen forankret i fjellet.

Gulvbjelkene fester du til første lafteomfar, gjerne med bjelkesko.

Bruk varmt tak, med solid taktro. Tykkelse 35-45 mm, avhenging av forventet snømengde.. Festes kun til øverste ås, med solide spiker, eller skruer. Dette pga at tømmeret siger, etterhvert som det tørker. Husk å få på torv så tidlig som mulig, slik at taket blir holdt påplass av denne tyngden, om det skulle komme en storm.

http://guiden.rockwool.no/konstruksjoner/takkonstruksjoner/aastak-og-torvtak?page=1325

Pipen skal som tidligere nevnt, ikke festes til tak. Her brukes flere løsninger. En kan være en festering, som settes fast i tak, og som piperør glir gjennom. Snakk med pipeleverandøren, opplys om at hyta er laftet, og hvilken type tak du har valgt, så får du riktige deler. Husk at tømmeret siger 3-7 cm pr meter laftehøyde, alt etter hvor tørt tømmeret er ved montering.

Lykke til med et spennede prosjekt.


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod