Gammel fjellhytte - oppgradering og tilbygg

Startet av Pal.ah, mai 18, 2015, 20:37:00

Pal.ah

Hei.

For 2 år siden kjøpte vi en eldre fjellhytte. Bygget i 1950 med god beliggenhet på Dagalifjell. Hytten var godt vedlikeholdt utvendig, men med mye å ta tak i innvendig.

Positivt var det at strøm var lagt inn, kommunalt vann og avløp var forberedt og ført inn i kjeller (men ikke tilkoblet), kjørevei helt frem og beliggenhet på 1040moh. Toalett er snurredass.

Planløsningen var OK og vi så at hytta hadde et godt potensial.

Vi planlegger nå et tilbygg som gir oss bad samt gjesterom og gjerne litt til. Men først et lite tilbakeblikk på hva som har blitt gjort siden vi overtok.

Bak trærne ligger hytta med en super utsikt mot øst, sør og vest!
Innebildet viser litt av stue og kjøkken og at potensialet for forbedring er tydelig.

Pal.ah

Hytten ble etterisolert omkring 1995, med ny kledning, asfaltplater, 10cm glava, og trefiberplater før innvendig panel. Ingen lufting bak kledningen, da underliggeren ligger rett på asfaltplatene. Men kledningen er tørr og fin. Det hjelper sikkert med tørt og fint fjellklima.
Snekkerarbeidet og etterisoleringen ble forøvrig gjort av snekker.

Når vi overtok, så forstod vi at gulvet var kaldt. Ved undersøkelse, så var gulvet isolert med noe ugjennkjennelig fra 50-tallet som hadde sunket sammen. Så det var 5-7 cm med fri flyt av kald luft rett under gulvbordene. Vi bestemte oss fort for å etterisolere gulvene.

Første steg var å gjøre ferdig soverommene. Gulvet ble revet opp. Gammel isolasjon ble fjernet før grove bord som lå mellom gulvbjelkene også ble fjernet.
Deretter var det å bygge opp igjen gulvet. Brukt impregnerte terrassebord som ble skrudd fast under gulvbjelkene. Asfaltplater ble tilpasset og lagt ned i fakkene. Deretter klemlister. Alt ble skrudd og tilslutt tettet med akryl om det var noe trekk langs gulvbjelker eller bunnsvill.
Første bildet viser gammel isolasjon og det som var igjen av den,
Neste bilder viser krypkjelleren, som forøvrig var veldig tørr og fin, samt påbegynt oppbygging av gulvet.
Deretter et bilde som viser gulvet før isolering.
Gulvbjelkene var ca 15 cm høye og 7-8-9 cm brede. Og med et spenn på 2,5 - 3,5m så kjenner man at det er litt svikt. Men motivasjonen for å stive av gulvet var fraværende, og det som har fungert i ca 65 år frem til nå, får fungere fremover også.
Siste bilde viser gulvlegging! Heltregulv fra Sødra. 20*112(?)mm. Ferdig behandlet. Glad for at vi ikke skulle olje/vokse/lakkere gulvet. Det er komplisert nok som det er med et oppussingsprosjekt, 3 timers kjøring fra hjemstedet.

Bidda

Se her ja, godt i gang ser jeg, venter i spenning på fortsettelsen  8)

Pal.ah

Ja, det var en del arbeid, men så lenge motivasjonen er på plass, så er det bare ok å holde på...

Etter at soverommene ble ferdige (har dessverre ingen bilder, men lyse heltregulv og jotun panellakk på veggene, ny belistning, nye heltre dører og hvitt tak), så var det stue og kjøkken sin tur. Samme prosedyre: ut med gammelt gulv og bygge opp nytt gulv med isolasjon. Valgte litt tykkere gulvbord til stue/kjøkken (27mm) grunnet lange spenn på gulvbjelkene. Stivet også litt opp med kubbing. Gulvet er fremdeles litt mykt, men helt OK.

Det gamle kjøkkenenet bestod av utslagsvask, 2 kokeplater montert på hylleknekter, og 1 m kjøkkenbenk. I tillegg var det et spiskammers på ca 6 m2! Vi rev veggene til spisskammerset og åpnet opp mot stuen og fikk et meget bra kjøkken med god plass.


Pal.ah

 mer bilder...

Pal.ah

Viktig med verktøy. Så for å få et argument for å kjøpe dykksag, så la jeg gulvbordene over nedgangen til kjelleren.

Og med dykksag, så var det bare å sage ut kjellerlemmen. Brukte feinsag i hjørnene og vips var kjellerlemmen klar.

Skrudde på labanker på undersiden.

Hengsler kommer en vakker dag ;D

Bidda

Smart det med kjellerluka. Legger du på isopor på undersiden eller er det et isolert rom du har under?

Ligner mere og mer på "total makeover" 8)

Pal.ah

Kjelleren under er frostfri. Hytta har krypkjeller, men under kjøkkenet er det vanlig kjeller med full ståhøyde. Pussede vegger. Det er her det er inntak og avløp for vann. Perfekt når jeg vil koble meg til det kommunale vannledningsnettet. Foreløpig bruker vi vann fra eget pumpehus.
Har varmtvannstank i denne kjelleren og i vinter holdt kjelleren 4-5 grader. Ikke behov for ytterligere oppvarming.

Pal.ah

Kjøkken:
kjøpte et brukt strai kjøkken på finn. Stort kjøkken med mange skap og skuffeseksjoner, så det var lett å sette sammen kjøkkenet vi ønsket på hytta.
Frontene var heltre furu med profiler som passer godt på en fjellhytte. Frontene ble pusset, vasket med jotun husvask, grunnet med jotun kvist og sperregrunn + 3 strøk med Lady supreme finish i farge larvikitt.

Mot veggen ble det igjen en åpning på 15 cm. Laget da en smal hylle av et benkeskap.
Sokkler er hobbyplater.

Skapet for stekeovn var slitt i fremkant av skapsidene, så der fjernet jeg de ytterste cm og erstattet med heltre. Ble helt supert etter maling og gav godt feste for stekeovn.

Benkeplatene er heltre eik. Kjøpte en benkeplatejigg fra Aurus. Fungerte helt supert.

Hjemmelagde hyller over benkehjørnet. Lav takhøyde gav ikke plass til overskap.

Oppvaskkum med blandebatteri ble kjøpt på finn. Nye hvitevarer. Spot over kjøkkenbenk fra Elby.
Totalkost for kjøkkenet ble ca 25.000, der ca 17' er hvitevarer. (gulv/isolasjon kommer i tillegg).

Pal.ah

mere bilder...

Pal.ah

mere bilder...
Kjøkkenet er nå ferdig. Kjøleskapet ble gitt bort på finn (vår beste venn i denne perioden) og havnet på en hytte ved Sudndalen. Kjøper hentet på hytta og vi har senere kjøpt et kjøle/fryseskap som fyller høyden vi hadde satt av.

Pal.ah

Det er utrolig hva litt maling kan gjøre. På kjøkkenet stod det en gammel vedfyrt komfyr. Siden veggen er brannmur, så ville/kunne vi ikke sette kjøkkeninnredning foran denne veggen. Vi bestemte oss da for å beholde komfyren, men gi den en omgang med ovnsverte. Kobberplaten under ble pusset og vegg, lister ble byttet og mur ble malt. Vegger med Jotun panellakk. Ny heltre dør. Ble en fint hjørne synes vi.

Desverre synes ikke vedkomfyren på "før" bildet, men man ser blå lister og gul mur.....

Pal.ah

Framskap: På finn fant vi noen vitrineskap fra et kjøkken som skulle gis bort. Sinnsykt møkkete, men etter 3 runder med vask, så var de klare for sparkling, grunning og maling. Vitrineskapene skulle brukes til overdel på et framskap.
Underdelen var et overskap som fikk falske sider for litt ekstra skapdybde. Sokkel ble laget og kapp fra kjøkkenbenk ble topp. Deretter 5 cm sokkel som ble kledd med fotlist og vitrineskapene på toppen. Noen nye glasshyller og 2 spoter fra Elby, og framskapet var ferdig.

Pal.ah

mer bilder...

Pal.ah

Stue:
I stua var det mindre jobb. Veggene ble behandlet med Jotun Panellakk. Tak-, gulv og vinduslister ble skiftet fra blå til nye hvite. Og det ble satt inn ny ovn.
Møblene kommer fra finn. Spisestue med 6 stoler: kr 300. Malte understellet på bordet og trakk om stolene.
Slettvoll sofa med dunfyll og lenestoler ble gitt bort på finn. Rutete stoff er kan hende litt 90' tallet, men vi synes det passer bra på en hytte. Komforten er det ingen ting å si på. Sover godt på dunputer etter skitur ;D

Den gamle salongen ble solgt rimelig på finn og havnet i et anneks på Blefjell.

Pal.ah

mere bilder...

Pal.ah

Tilbygg!
Nå begynner den virkelige moroa. Nå er vi i nåtid og vi planlegger et tilbygg med større entre, bad, gjesterom og gjerne litt oppholdsplass for barna som snart er tenåringer.
Hytta fikk et tilbygg på 90 tallet med entre, bod og do-rom. Dette tilbygget ønsker vi å endre og utvide.

Vi har via bladet hytteliv fått tegnet et forslag til tilbygg og tilbygget, isolert sett, var veldig bra. Men vi synes tilbygget tar litt mye lys og utsikt fra spiseplassen, da et stort vindu blir borte i forslaget. Vi ønsker derfor å gå noen ekstra runder for å se om tilbygget kan optimaliseres.

Nedenfor er eksiterende planløsning, samt forslag til ny planløsning. Har også lagt ved situasjonskart med avstander til vei.

Innspill til hvordan tilbygget kan utformes for at vi kan beholde vindu mot spiseplass mottas gjerne ;D

Pal.ah

mere bilder

Bidda

Der har virkelig stått på og fått det veldig fint, imponert  8)

Har det litt for travelt i helga på egen hytte, men i løpet av neste uke skal i hvert fall jeg komme med forslag til en planløsning. Dekker Hyttelivforslaget kravet til funksjoner: antall soverom osv størrelse gang osv? Vet du hva reguleringsplanen sier om mønehøyde?

torn

Flotte løsninger!

Hvor fikk du tak i beslag for å ta opp kjellerluka?
Trenger to luker selv i forbindelse med parafintank og nedstøpt avtapping av innvendig rørsysten.

Bidda

Vel, mens resten av familien ser på MGP så har jeg laget et forslag til tilbygg:

- ved/sykkelbod utvendig, trekt ut taket
- skibod
- inntrekt hoveddør
- brukt lite soverom som garderobe rom med tørkeskap
- 1,5 etg med loftstue og sov i 2.etg
- skyvedør som gjør at en ikke trenger å fyre opp så mye når bare 2-3 personer på besøk
- sideskyvd møne så taket på tilbygget ikke blir i konflikt med hovedhytta
- delvis overbygd terrasse med markise for utvidelse av tørt areal/skygge
- VV-tank i plassert i kjeller
- plass til bøtte-/støvsuger-skap og vaskemaskin på badet i stede for badekar


Pal.ah

Sitat fra: torn på mai 23, 2015, 10:29:44
Flotte løsninger!

Hvor fikk du tak i beslag for å ta opp kjellerluka?
Trenger to luker selv i forbindelse med parafintank og nedstøpt avtapping av innvendig rørsysten.

Det beslaget ble feilkjøpt for mange år siden... Tror jeg kjøpte det hos hegdehaugsveien jernvare i Oslo. Men dette beslaget får du vel tak i "over alt"?

Pal.ah

Sitat fra: Bidda på mai 21, 2015, 20:39:17
Der har virkelig stått på og fått det veldig fint, imponert  8)

Har det litt for travelt i helga på egen hytte, men i løpet av neste uke skal i hvert fall jeg komme med forslag til en planløsning. Dekker Hyttelivforslaget kravet til funksjoner: antall soverom osv størrelse gang osv? Vet du hva reguleringsplanen sier om mønehøyde?

Takk for hyggelige tilbakemeldinger.

Ja, forslaget til Hytteliv dekker de ønskene vi har: et gjesterom, et kombinert gjesterom/stue der ungdom kan trekke seg litt tilbake, bad, litt større gang med litt mer veggplass og litt oppbevaringsplass til støvsuger, etc.
Blir det 5-6 soveplasser i tilbygget, der noen soveplasser gjerne kan være sovesofa eller madrasser på hems, så er det mer enn bra nok.
Jeg har reguleringsplanen liggende hjemme, så jeg skal sjekke mønehøyden. Men naboer har oppstugu, så tror hems er innenfor med god margin.
Når det gjelder areal, så er maks 150 m2.

Forslaget du har laget er veldig interessant. Foreløpig har jeg kun sett det på mobiltelefonen. Gleder meg til å se det på stor skjerm etter pinsen.

I mellomtiden: hva mener du med sideskyvd mønehøyde? Ser at månen ikke er i senter på tilbygget. Er det pga takhøyde over trapp? Eller er det for å unngå at nedre del av taket kommer i kontakt med mønet på gammel del?

Bidda

Sitat fra: Pal.ah på mai 24, 2015, 09:01:23

......Er det pga takhøyde over trapp? Eller er det for å unngå at nedre del av taket kommer i kontakt med mønet på gammel del?

Stemmer det, når en kommer opp trappa blir det for dumt å ikke ha takhøyde nok, samt at en da får inn dør inn til sov på loftet. Ved å gjøre dette minimeres behovet for å lage et høyere bygg, noe som er estetisk viktig da resten av hytta er lav og har lav vinkel på taket. Viktig at du får et harmoniskt bygg hvor ikke tilbygget blir for massivt. Har du noen fasadetegninger å legge ut så kan jeg skissere på de så dere ser hva jeg tenker på.

Blir spennende å høre hva dere sier om forslaget, det er laget med mine forutsetninger (familie med eldre som unge og med vinteraktivitet så vel som sommer) og kan selvsagt redigeres.... ::)

Bidda

Alternativt ett plan  ;)


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod