12V Kjøleskap med kompressor evt 230V + inverter?

Startet av Rypesteggen, november 10, 2015, 13:19:36

Rypesteggen

Har i dag et gasskjøleskap (Ventus 60), som varmer mere i kjøkkenet enn det kjøler inni, selv om skapet er nytt og har svært god lufting både rundt og ut.
Ikke alle som er helt komfortabel med gass-sikkerheten heller, og er derfor i tenkeboksen mht. kjøleskap.
Alternativene er derfor 230V med inverter eller 12V, kompressor-kjøleskap.
Har kald jordkjeller, så behovet for kjøleskap er kun juni-oktober, og har da greit med strøm.
Tanker rundt dette:

Fordel 230V kjøleskap er:
Bedre utvalg i kjøleskap under benk (H=max 85cm).
Bedre A-klasse/energieffektivitet.
Enklere kabling.
Ulemper:
Inverter må ha en viss størrelse for å drifte skapet.
Kostbar inverter(?)
Inverter bør skrues av ved fravær, pga strømforbruk. Dette er tungvint hos meg der inverter må stå i kjeller. (Fjernkontroll?)

Fordel 12V kjøleskap:
Ingen inverter.
Kan bruke eksist anlegg.
Ulemper:
Grove kabler (I mitt tilfelle ca 8m kabel fra batteribank)
Lite utvalg og dårlig energiklasse. Normalt ikke A merket.
Dyrere i innkjøp.

Hva er standard målemetode for oppgitt forbruk? F.eks 90kWt/år. Beskriver dette et tomt skap, eller typisk bruk med stadig åpning av dør, samt påfyll av varer med høyere temperatur?
Tar mye energi å kjøle f.eks 3L melk fra +15°C til +4°C ved ankomst fra butikken 1 time unna, eller når maten står en time på frokostbordet i solsteiken...
Typisk forbruk på 12V skap er gjerne oppgitt til 0,9A. Er dette et gjennomsnittstall under gunstige forhold, eller forbruk når kompressor går hele tiden?

Noen som vil dele generell erfaring med dette?
Ønsker også tips på kjøleskap/inverterkombinasjon som passer sammen, evt 12V DC-skap som egner seg.
Gjetter på at der er mange i samme situasjon.  ::)

Zappa

Vi har hatt akkurat samme tanker rundt gass og hadde ikke mulighet for jordkjeller. Vi endte opp med et A+++ skap på 230v og er veldig fornøyd med det. Vi har skapet på kontinuerlig fra påske til høstferien uten problemer. Nå hører det med at vi har 1000w solcellepanel så det vil nok hjelpe spesielt på overskyede perioder.

Vi valgte Liebherr TP1760 Premium som bruker 64 kWh/år. Det er et mye bedre utvalg og priser på 230v skap. Dette skapet har vist seg å også fungere godt når det er mindre enn spec på 10c grader. Dette visstnok fordi det ifølge Euronics er laget for temperaturer helt ned mot minus 20, men at det ikke er dokumentert fordi det ikke finnes klimaklasser lavere enn SN (+10c).

På regulatorsiden bruker vi en Victron Multiplus 3000. Det er nok overdimensjonert, men det er nok viktig med en god invereter. 

Inspirert av den økte komfort og av suksess med kjøleskapet fraktet vi også inn en gammel fryser av typen som har freon gass og tåler kulde.  Denne er vesentlig mere krevende å drive da den er dårligere isolert og bruker langt mere strøm, men jeg ser også at startstrømmen er langt mere brutal enn med et moderne A+++ skapet.  Fryseren skrur vi av mellom hver gang vi er på hytta for å ha kontroll på strømforbruket.
Multiplus II 48/5000/70-50
Victron SmartSolar 100/20
4x255w solceller (2p2s)
Honda EU65is aggregat
24kWt lithium Leaf 14p7s, Rec Q BMS, Venus GX
CAMI, El stekeovn, a+++ kjøleskap og fryser

Jgytterdal@gmail.com

Slenger meg på diskusjonen her.
Har også kjøpt e A++ kjøleskap (99kwh pr år) og kjørt dette fra påske fram til nå kontinuerlig. Har fungert helt perfekt.
j
eg har 2x260w paneler og 500AH batteribank.

Har ikke hatt behov for lading med aggregat en eneste gang.
Bruker en meget god Inverter 350W, Victron Phoenix 12/350 , som har meget lavt eget forbruk.
Har regnet med at kjøleskapet bruker ca 1,5 A i snitt.
mao: 1,5 x 24= 36ah pr døgn

12v DC skap har som regel stort strømforbruk i forhold
Victron Smartsolar 250/100 +150/35<br />MP 24/5000/120/100<br Inmesol 12kw gen set<br />6x350w + 3x270w <br />20kwt lithium 16p7s, Rec Q, Venus GX<br />Wallas 40CC, El stekeovn, <br />a++ kjøleskap,

kristianh

Hei,

Jeg har et Isotherm Cruise med ASU på 12 volt og er godt fornøyd med det. Det er oppgitt til 290 W/dag, så ikke så altfor mye mer enn et 230V skap (106 kWh/år). Kjøpte dette før jeg monterte inverter etc. Liker at du har eksternt kontrollpanel der du kan switche mellom auto og manuell samt justere temperatur. Pga lite plass på kjøkken måtte vi sette dette i et skap på soverommet. Vi pleier å justere ned temperaturen på dagtid, da lagres kulde i ASUen og så skrur vi opp temperaturen på natta. Kjøleskapet holder da på temperaturen hele natta uten at kompressoren går (greit mtp støy når det er på et soverom). Mye av det samme kan nok også oppnås med vannflasker i kjøleskapet (selv om kjølemediet i ASU har et frysepunkt over null såvidt jeg vet, slik at dette kan fryse uten at matvarene fryser). Iom at skapet er 12V var det forholdsvis enkelt å montere inn ei PC-vifte også, det bidro til litt bedre sirkulasjon rundt skapet og at kompressoren går mindre.

Nylig flyttet vi batteriene til et uthus (35 meter kabel), var skeptisk til dette mtp kjøleskapet, men det har gått bra. Bruker maks. ca. 60W ved oppstart etter det jeg kan se.

Når det er sagt ville jeg nok valgt et 230V skap om jeg hadde plass og inverter, og skulle velge på nytt :) Mest pga. pris, Isotherm-skapene er dyre... Ville ihvertfall dele vår gode erfaring med Isotherm.

Jokke

Jeg har nettopp byttet ut gasskjøleskapet med et på 230 volt fra IKEA, http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/90282298/#. Det slår ut min billig-inverter på 350 watt. Planlegger å bytte ut inverter med en Victron Phoenix 12-800 og regner med at det løser problemet. Hvis noen her på forumet tror det vil fungere med en Phoenix 12-350 så er jeg fristet til å prøve den i steden.

Rypesteggen

Takker for gode og velbegrunnede svar.
Blir nok et 230V-skap og inverter  :)

Kan se ut som at der er svært begrenset utvalg i kjøleskap med energiklasse A+++.
Og prisen er også deretter. Kanskje er et skap med A++ greit også.
Svært avgjørende hvor mye "varm" mat/drikke som puttes inn.

Noen som vet om det finnes en fornuftig måte å fjernstyre av/på-funksjon på inverteren?
Inverter må stå i kjeller, og ca100Wt pr. døgn i tomgangsforbruk må unngås.
KAN naturligvis kople forbi av/på-bryter, og legge frem ledning med bryter ved kjøleskapet. Men så var det garantien på inverteren da... :-\

Kom gjerne med flere inspill, hvis andre har erfaringer rundt kjøleskap-strømforbruk / batteribankstørrelse / solsellekapasitet og inverterstørrelse.

Jgytterdal@gmail.com

hvis du kjøper en inverter med relestyring (Victron Phoenix 12/350) kan du enten styre med releutgang på en "ring hytta varm" enhet, eller rett og slett en bryter du plasserer lett tilgjengelig i hytta.

de fleste av disse inverterne med relestyring , fungerer slik at når porten kortsluttes vil enheten skrus på
lykke til.
Victron Smartsolar 250/100 +150/35<br />MP 24/5000/120/100<br Inmesol 12kw gen set<br />6x350w + 3x270w <br />20kwt lithium 16p7s, Rec Q, Venus GX<br />Wallas 40CC, El stekeovn, <br />a++ kjøleskap,

Røilern

Proffe invertere er typisk designet for å kunne monteres et sted og styres fra et annet.

Enten slik jgytterdal skriver, eller med et eget panel  som samtidig forteller deg liitt om status til inverteren.

Jeg ville valgt et separat panel

Tenker du å slå av inverteren om natten?

Når det gjelder A+++++++, så er det enkelt, for hver + du tar bort så trenger du mer batterikapasitet. Mitt underbenken skap fra Bosch har årsforbruk på 91kwh. Det kostet 3000 på Elkjøp for noen år siden
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Rypesteggen

Takker for flere svar!

Jeg satser på en skikkelig inverter med fjernstyring :)
Når jgytterdal har testet at Victron Phoenix 12/350 i kombinasjon med 230V kjøleskap A++ / 99kWt/år fungerer, så tror jeg dette er løsningen også for meg.
Bedre med en god inverter/batteri/solcelle enn et ekstra +tegn på kjøleskapet.
Siste +tegnet vil mer enn dobble prisen på skapet...

Å skru av inverter om natten er ikke tema i sommermodus med kjøleskapsdrift.
Resten av sesongen derimot, er det være aktuellt hvis inverteren skal brukes kortvarig til andre formål, TV-forsterker etc.
Vinteren er det jo mindre tilgang på solcellekapasitet.
Inverteren skal uansett skrues av ved avreise.

Takker for meget verdifulle innspill.  :)

PS: Fortsett gjerne å øse av deres erfaring på dette tema. All informasjon her er nyttig.

erstokke

Jeg kjøpte ikea frostig kjøleskap i billigkroken for kr 990. A+ eller noe sånt. Kjører det på Victron.

jkirkebo

Sitat fra: Zappa på november 10, 2015, 14:48:42
Vi valgte Liebherr TP1760 Premium som bruker 64 kWh/år. Det er et mye bedre utvalg og priser på 230v skap. Dette skapet har vist seg å også fungere godt når det er mindre enn spec på 10c grader. Dette visstnok fordi det ifølge Euronics er laget for temperaturer helt ned mot minus 20, men at det ikke er dokumentert fordi det ikke finnes klimaklasser lavere enn SN (+10c).

Interessant info om Liebherr. Liebherr lager vel også skapene til Miele så det bør borge for god kvalitet. Spørs nok om det ikke blir et Liebherr-skap på oss når vi kommer til kjøkken-delen av hytterenoveringen ;)

Dette så jo bra ut: http://www.whiteaway.no/hvitevarer/kombiskap/integrert-kombiskap/product/liebherr-icp-3314-20-001/

Hytta er ikke kald når skapet slås på siden vi har en Wallas 40CC, men selv om det har blitt 15 grader i hytta tar det vel endel tid før den varmen "setter seg" i kompressoren og andre deler av et innebygd kombiskap. Greit da å ha noe som starter uansett :)

bambus

Hei folkens!
Er det viktig at inverteren leverer ren sinus 230 V strøm til et kompressorskap?
Eller kan man benytte såkalt trappetrinnsmodifisert sinus?
Mvh Bambus

jkirkebo

Sitat fra: bambus på november 04, 2016, 18:39:56
Hei folkens!
Er det viktig at inverteren leverer ren sinus 230 V strøm til et kompressorskap?
Eller kan man benytte såkalt trappetrinnsmodifisert sinus?
Mvh Bambus

Ren sinus er viktig når man skal drive motorer. Laster som likeretter strømmen kan derimot ofte bruke modifisert sinus. Men ikke kjøleskap, ventilatorer og slikt som har motor som går rett på AC.

Sæters

Jeg har i årevis brukt verktøy med forskjellig motorstørrelser drevet av helt enkle aggregater, uten at jeg har merket problem med det.

Jeg vet at enkelte produsenter sier at batteriene til deres elverktøy bør lades via ren sinus, da  det ellers kan ødelegge batteriene, men hva kan skje om man ikke bruker strømkilder med ren sinus til motorer?


jkirkebo

Sitat fra: Sæters på november 05, 2016, 08:34:40
Jeg har i årevis brukt verktøy med forskjellig motorstørrelser drevet av helt enkle aggregater, uten at jeg har merket problem med det.

Jeg vet at enkelte produsenter sier at batteriene til deres elverktøy bør lades via ren sinus, da  det ellers kan ødelegge batteriene, men hva kan skje om man ikke bruker strømkilder med ren sinus til motorer?

Varmvang, dårlig funksjon osv. Vi hadde et billig-aggregat på hytta tidligere. Når strømmen ble levert av inverter fungerte ventilatoren på kjøkkenet perfekt. Når aggregatet gikk for å lade batteriene leverte det også strøm til 230V-kursene i hytta. Om jeg da prøve å bruke ventilatoren sto den bare å brummet høyt. Prøvde ikke å la den gjøre det lenge, men det ville neppe vært sunt for den ;)

Nå har vi et Honda EU65iS aggregat med inverter og ventilatoren er happy også på aggregat-drift ;)

bambus

Vi kjøpte nylig et 44 liter 230 V kjøleskap til hytta. Testet så strømforbruket til 4,6 A,  ved å koble det til en 12 V inverter. Tenkte at en passe inverter på hytta måtte tåle 5 ganger denne last (Ca 300 Watt) for å kunne starte kjøleskapkompressoren. Kjøpte så en 375 W Victron sinus inverter til kjøleskapet. Den bare "brummet" når vi satte på strømmen. Var litt overrasket over dette. Passer ikke "femgangen" her? Tror jeg må kjøpe en inverter med minimum 500 W maxlast (til den dobbelte pris av kjøleskapet). Har noen på forumet lignende erfaring? 
Mvh Bambus

glamsland

Jeg har et 94kwå kjøleskap 230v  . Begynte med en 500w inverter.ren sinus. Fungerte egentlig greit, helt til ungene skulle se på film/dvd. Når kjøleskapet startet ble det slikt et spennibgsfall at tven slo seg av og restartet. Blinket også i lysene. Gikk deretter opp til en 1000watter , og etter det har det bare vært å kjøre på med alt jeg har i hytta uten problemer!
80m2 Hytte i sørlandskogen.
800w solcelle
"Suntracer" panelstativ
Epever 3000 hm 10022 hybridinverter.
24v/12kw lithium nmc  (kia Soul) el-bilbatteri.

HEL

 Vurderer dette skapet:

https://www.hyttetorget.no/liebherr-145l-a-

Bruker visstnok 5,5 watt, tilsvarer det f eks ca to stk LED pærer på 3 watt døgnkontinuerlig?

https://www.hyttetorget.no/hytteskap


Hva slags inverter trenger jeg?

Hvor kraftig solcelleanlegg må jeg ha?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

StefanPal

Jeg rekommaderer minst 800W inverter (Victron), for å kjøre kjøleskapet.
Jeg har et ca 150l kjøl/frys og prøvde først med 500W men startstrømmen løste ut overbelastningsvernet.

Du får begynne med å sette opp et strømbudsjett hvis du skal dimensjonere et solcelleanlegg
Det finnes bra slike her på forumet.

Du må så ta utgangspunkt i hvor lenge batteriene skal rekke uten sol, eks 3-4 dager (dobbel kapasitet på AGM som ikke skal lades ur mer enn 50%)

Mengden solcellepaneler avgjør hvor raskt batteriene lades opp igjen.
Generelt sett, ju mer desto bedre... De er ikke så dyre lenger.

Jeg har 1500W og får ut max 6kWh per døgn på sommaren.
I snitt over året ligger det på 2kWh per døgn
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

Røilern

Sitat fra: StefanPal på desember 30, 2020, 17:38:28
.....
Du får begynne med å sette opp et strømbudsjett hvis du skal dimensjonere et solcelleanlegg
Det finnes bra slike her på forumet.

http://www.byggehytte.no/index.php?topic=2718.0
Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

Jgytterdal@gmail.com

Jeg har tidligere beskrevet mine erfaringer med 230v kjøleskap og litt mindre invertere.
For noen år siden hadde vi et lite 85cm kjøleskap a++
Kjøpt på elkjøp.
Dette kjørte vi fint på en 300w inverter i et par års tid.
Dette var en Victron inverter som tåler ganske mye startstrøm.
Er ikke sikker på om dette ville gått like bra med en billig inverter på 300w
Victron Smartsolar 250/100 +150/35<br />MP 24/5000/120/100<br Inmesol 12kw gen set<br />6x350w + 3x270w <br />20kwt lithium 16p7s, Rec Q, Venus GX<br />Wallas 40CC, El stekeovn, <br />a++ kjøleskap,

HEL

Må man bruke autorisert elektriker når man monterer inverter?
(Pga 220 volt)
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

etsvends

Sitat fra: HEL på desember 31, 2020, 20:12:54
Må man bruke autorisert elektriker når man monterer inverter?
(Pga 220 volt)

Ikke på grunn av 230 isolert sett. Små inverter har en vanlig schuko kontakt så krever ingen kobling på 230v siden hvis man kun skal ha 1-2 forbrukere av gangen. Problemet er at man nok overgår effektbegrensningen for hva man kan gjøre på 12v selv.
Når det er sagt syndes det nok stort på dette området i det ganske land.
2x350ah AGM
355w panel
Victron smart solar mppt 100/50
Bmv-712
Victron multiplus 12/2000-80
Briggs & stratton 1,7kw aggregat

HEL

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

HEL

Med 12 volt kjøleskap slipper jeg elektriker og inverter.

Liebherr A+++ på 220 volt bruker til sammenligning 7 watt? Trekker inverteren noe?

Vi har lite kjølerom i gulvet som kan avlaste om vinteren dersom vi går tom for strøm. Og vi har stort aggregat.

Kan kjøre 700 w paneler og 300 Ah Lithium?Hva med disse?


Dometic kr 11690,-
52 cm bred
109 liter
15 watt pr time

https://www.marineshop.no/dometic/130383/dometic-coolmatic-crx-110-kjøleskap-ny-modell-med-redusert-strømforbrukSunwind kr 4490,-
49,5 cm bred
110 liter
17 watt time

https://www.sunwind.no/product/show/?id=2772&Kjoleskap-Cuisine-110-liter,-12-volt925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

StefanPal

Ja, en inverter trekker strøm, desto større inverter desto mer tomgangsstrøm.
En 800w Victron inverter som nok trengs trekker ca 7W
(Jeg prøvde med mindre til mitt kjøleskap men start strømmen løste ut den innebygde sikringen)
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

HEL

Da er jo ikke et 220 volt A+++ så effektiv som det høres ut som da? 7 watt inverter og 7 watt kjøleskap blir nesten det samme som et 12 volt skap?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

StefanPal

Ja, energien som går åt er den samme hvis kjøleskapet har samme energiklasse.
Men det er stor skilnad på kompressor kjøleskap og kjøleskap som går på gass/12v.
De uten kompressor trekker mye strøm...
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

HEL

https://www.sunwind.no/product/show/?id=2772&Kjoleskap-Cuisine-110-liter,-12-volt

Jeg tenker på dette.

Liebherr A+++ er jo mye mer energieffektivt ennn Sunwind 12 volt kompressorskapet jeg linket til over.

MEN, invertern trekkker strøm og jeg må ha elektriker.

Deilig å slippe flere håndverkere som aldri har tid men som koster masse.
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Jeg trodde jeg svarte i denne tråden, men innlegget mitt var av en eller annen grunn ikke kommet med.

Jeg lurte på om det var Multiplus 12/1200 du hadde sett på, HEL (mener du nevnte den i en annen tråd før du gikk bort fra idéen om å ha kjøleskap, men ser du nå vurderer kjøleskap igjen).
De fleste victron invertere har en sparefunksjon som heter "search mode" hvor den kan settes i en slags standby som ser om det er koblet til laster, og inverteren starter da ikke før den ser en last. Da bruker MP 12/1200 bare 3W. Er andre modeller som bruker mindre.

Siden de fleste kjøleskap har mekanisk termostat, så skal det i teorien fungere veldig bra med search mode, for termostaten kobler kjøleskapet "helt ut" (akkurat som om man drar ut støpselet) uten noe elektronikk som trekker strøm. Inverteren vil da bare gå når kjøleskapet går. Når du ser at kjøleskap er oppgitt til 5W og 7W så er det gjennomsnittlig strømtrekk. Når det går, bruker det kanskje noe slikt som 40-60W et par minutter om gangen, og 0W når kompressoren stopper.

Jeg ser jo problemstillingen med at tomgangsforbruk på inverter kan bli nesten like høyt som for selve kjøleskapet og at det er kjipt. Men husk at hvis du først kjøper inverter, så kan du også drive mange andre ting med den og slippe å skaffe 12V utgave av alt. Du får nok mer glede og fleksibilitet av anlegget slik.
Jeg gikk for mer eller mindre et rent 230V opplegg og bruker det til både lys, PC, TV, bredbånd og annen elektronikk, og har tatt høyde for at tomgangsforbruket på 12W (på min inverter) alltid er der. Jeg synes det 12W trekket er "verdt det" for å alltid ha 230V tilgjengelig, og kunne bruke vanlige apparater
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

Takk for svar :)

Jeg hadde en samtale med Sunwind i dag som oppklarte en hel del.

Alle som anbefaler Libeherr A+++ og inverter forutsetter at man også ønsker muligheten til å ha 220 volt til andre ting. Da forsvares muligens ekstraforbruket til inverteren, kostnaden til inverteren og elektriker. Men det har ikke jeg behov for.

Mitt behov er litt lys og lading av telefon/pad/pc. Har et 3kw aggregat til topplading av solcellebatteri og oppladbart elektroverktøy. Hytta er TV fri sone og litt av cluet er å gjøre det enkelt.

Sunwind 12 volt skapet gjør susen sammen med 2x185 w Maxpower paneler og et 200 eller 300 Ah Lithium batteri. De foreslo Victron MPPT 100/30 regulator og Victron Bluesmart 30A lader (med Schuko kontakt). Fikk spesifisert alle kabler. Knallgod service.

Min hovedprioritet var å slippe gass 24/7. Føler ikke det trygt.
Andrepri er å ikke ha et system som krever elektriker, det er dyrt og mindre fleksibelt.

(Aggregatet kobles til med kraftig skjøteledning ved behov via Shuko kontakten på laderen)

Den eneste tingen jeg skal  vurdere er om jeg går for 200 eller 300 Ah batteri :)

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Sitat fra: HEL på februar 25, 2021, 18:36:33
Alle som anbefaler Libeherr A+++ og inverter forutsetter at man også ønsker muligheten til å ha 220 volt til andre ting. Da forsvares muligens ekstraforbruket til inverteren, kostnaden til inverteren og elektriker. Men det har ikke jeg behov for.

Ja, det er jo et godt poeng. Man må velge "alt eller ingenting" for at det skal lønne seg.

Tidligere hadde jeg 2x 400W invertere der den ene for det meste bare kjørte kjøleskapet. Da vurderte jeg å se på muligheten for å tjuvkoble kjøleskapet litt slik at termostaten kunne "fjernstyre" inverteren ved å la termostaten fungere som Av/På-knappen til inverteren. På den måten kunne jeg eliminert tomgangsforbruket helt på den ene inverteren.

Men før jeg kom så langt, så røk en av disse inverterene og det ble da til at jeg kjøpte ny større inverter. Men for de som liker å fikle med litt "reodor felgen løsninger" så kan det også være en mulighet.

Angående 200 vs 300Ah, så er det sikkert lurt å kjøpe det største batteriet hvis lommeboken tillater det. Du skal se at så snart du får strøm så frister det å koble på flere ting enn du ser for deg i utgangspunktet. Hos meg startet det også med at "det skal bare være smått", men så har det balt på seg med både flere solcellepanel, større inverter, og nå plutselig idéer om både oppvaskmaskin og aircondition til sommerstid.  ;D
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Røilern

Faktisk forbruk på kjøleskap er vanskelig å beregne. Det er rett og slett for mange parametre.

Jeg tror det riktigste er å se på årsforbruket. Kjøp det skapet som du har råd til med det laveste årsforbruket.

Hva angår 12V kjøleskap så tenker jeg at disse i utgangspunkt er designet for båt og camping, og ikke er spesielt for å være supereffektive i en "off-grid" setting.

Boken https://www.victronenergy.com/upload/documents/Book-Energy-Unlimited-EN.pdf sier endel om dette - anbefales.

Victrons Easysolar / Easyplus enheter kan jo være en måte å reduserer regningen til elektriker.Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

haskibr

Sitat fra: HEL på februar 24, 2021, 20:44:25
https://www.sunwind.no/product/show/?id=2772&Kjoleskap-Cuisine-110-liter,-12-volt

Fungerer helt greit det kjøleskapet der. Min erfaring er at midt på sommeren bruker det strøm tilsvarende hva et 200W panel produserer. Jeg har 3*310Wp paneler og drifter det kontinuerlig fra påske til ca oktober (hytte på østlandet).

Om det ikke driftes 24/7 så synes jeg det blir fort kaldt når det startes.
Opplever noe is og må manuelt av-ise ila sommeren. Det er slikt moderne 230V kjøleskap fikser helt av seg selv.
3*310Wp paneler, Smartsolar 150/35, 2stk 48V 7kWh batteri fra Chainpro, BMV712, Multiplus II 48/3000, Orion TR48/12, Cerbo GX, Yamaha EF2800i, Wallas 26CC

HEL

Er det noe problem med å starte og stoppe 12 volt kjøleskapet hver gang vi er på hytta mtp is/vann som evt renner ut?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

etsvends

Sitat fra: HEL på mars 01, 2021, 20:41:04
Er det noe problem med å starte og stoppe 12 volt kjøleskapet hver gang vi er på hytta mtp is/vann som evt renner ut?

Min erfaring er at det tar litt tid å bygge opp stor nok mengde is til at dette blir et problem.
2x350ah AGM
355w panel
Victron smart solar mppt 100/50
Bmv-712
Victron multiplus 12/2000-80
Briggs & stratton 1,7kw aggregat

HEL

Fint
Og kanskje lurt å ha et sånt plastbrett under i tillegg?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

etsvends

Sitat fra: HEL på mars 02, 2021, 15:56:38
Fint
Og kanskje lurt å ha et sånt plastbrett under i tillegg?


Alle kjøleskap har et dreneringssytem der kondensvann dreneses ut i en beholder, gjerne bak et sted hvor det blir varmt slik at vannet fordamper. Stort sett er jo dette systemet ganske tørt og beholderen virker stor etter min mening. Jeg har liten tro på at det blir så mye is og kondens at denne renner over når dere forlater hytta etter en uke eller så. Har dere det stående på vil det heller ikke være noe problem.

Eneste gangene jeg har opplevd vann fra kjøleskap er når det ikke har blitt vansket slik at grums tetter dreneringshullet, da renner vann ut av døra, men dette er vel mer aktuelt hjemme.
2x350ah AGM
355w panel
Victron smart solar mppt 100/50
Bmv-712
Victron multiplus 12/2000-80
Briggs & stratton 1,7kw aggregat

HEL

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

HEL

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Det står at biltemakjøleskapet trekker 70W. Det er peltierkjøleskap, så ikke veldig effektivt. Det vil tappe ned begge batteriene dine på bare litt over 1 døgn, så vil ikke anbefale det.

Det er ikke ille strømforbruk på de to andre. Men de er ganske små da, og høy pris. Sikkert vanskelig å få en 1,5L colaflaske inni. Kjøleboksen kan bare fungere enten som kjøleboks eller fryseboks (men ikke begge deler samtidig) om jeg leser det riktig, og strømtrekket er oppgitt ved 4C.

Jeg vil tro du kan få et større kjøleskap og en 800W victron inverter med "search mode", til samme pris, og til samme strømforbruk. Liebherr kjøleskapene fra hyttetorget har for eksempel eget forbruk på 5.5W uten frys (0.46Ah per time @12V), og 9.5W med frys (0.79Ah per time @12V). De er på 122L og 154L i 85cm høyde (?) til å akkurat passe under kjøkkenbenken. Men de er 230V så må plusse på litt forbruk pga inverteren. Samtidig så kan jo inverteren også brukes til andre ting om du skulle ha behov, så du får litt ekstra fleksibilitet på kjøpet.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

Har lest litt om invertere og de bruker fort vekk 7w hvis jeg ikke tar feil?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Det stemmer. Men husk at det som oppgis fra kjøleskapet er snittforbruk. Kompressoren bruker kanskje 50-60W når den kjøres, 0W når den ikke kjører, og kjører kanskje 1/10 av tiden.

Hvis du skaffer en inverter med "search mode" så vil den bare bruke de ~7W egenforbruk akkurat mens kompressoren kjører. Mens når kompressoren stopper, stopper også inverteren og bruker bare kanskje 1-2W i "search mode" for å se når kompressoren kobles inn igjen. Og da starter inverteren igjen å gi strøm.

Så i praksis trenger den ikke å øke strømforbruket så mye at du får et konstant tap på 7W.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

Hvilken inverter er gunstigst til det minste liebherr kjøleskapet?
Trenger ikke inverter til andre ting
Og det må være Shuco kontakt sånn at det kan kobles rett i invertern uten behov for elektriker
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

HEL

Hyttetorget anbefaler denne. Har den search mode?


https://www.hyttetorget.no/inverter-12v-600w-ren-sinus


600W ren sinus inverter av meget høy kvalitet. Utstyrt med temperaturstyrt kjølevifte som går stille på moderat belastning. Perfekt dersom man har behov for å ta ut 230V fra en 12V batteribank.

• Kontinuerlig forbruk: 600W
• Maks peak (kortvarig): 1200W
• Utspenning: 230V
• Innspenning: 12V
• Effektivitet: 90%
• Alarm for lav batterispenning: 10,5V-11,5V
• Eget Forbruk uten belastning : <0,2A
• USB port: 5V 500mA
• utstyrt med sikringer både på inngang (DC) og utgang (AC)
• Inngang beskyttet mot lav spenning , høy spenning og kortsluning
• Kjølevifte: 2 stk temperatur styrt
• frekvens 50Hz
• 230V kontakt: 1stk Schuko
• Godkjenninger: CE, RHOS, FCC
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Det ser ikke ut som at den har search mode dessverre (eller tilsvarende under andre navn).
Victron Phoenix inverterne har det, og en bryter hvor man kan velge om den skal være i ECO eller helt på. Pluss den har schuko stikkontakt. Se produktblad:
https://www.victronenergy.no/upload/documents/Datasheet-Phoenix-Inverter-VE.Direct-250VA-1200VA-EN.pdf

Der kaller de det ECO mode.  1W standby forbruk i ECO mode for 12V/800VA varianten. 6W eget tomgangsforbruk når den går. Men koster rett i overkant av 3000kr. Likevel kanskje billigere totalt sett enn de to kjøleskapene du så på.

SitatECO mode
When in ECO mode, the inverter will switch to standby when the load decreases below a preset
value (min load: 15W). Once in standby the inverter will switch on for a short period (adjustable,
default: every 2,5 seconds). If the load exceeds a preset level, the inverter will remain on.

Kan for ordens skyld nevne at jeg ikke har testet dette selv, da jeg kjører min inverter 24/7. Så skal ikke gå god for at alle invertere og kjøleskap samspiller bra. Mulig andre her, eller butikkene har erfaringer med det.

Men i teorien skal det fungere bra sålenge kjøleskapet er av typen med mekanisk termostat (hjul man skrur inne i skapet for å regulere temperatur), og ikke har noe fancy elektronikk med digitalt termometer og digital styring av temperatur. Det er mulig at lampen i skapet ikke vil lyse ordentlig, og bare blinke kort når skapet er åpent. Fordi inverteren sender en kjapp puls for å "teste" om det er apparater som trekker strøm. Mulig pæren ikke drar nok til at inverteren skrur seg helt på.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

Nja og tja. Utfordringen er startstrømmen på kompressoren. Den kan være ganske høy, og trigge overbelastningen på inverteren. Og dessverre er dette sjelden oppgitt i specsene på kjøleskapet. Det kan fort bli litt 50/50 om det går eller ikke.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

StefanPal

Jeg var nødt til å opp til 800w Victron inverter fot å drive kjøleskapet, med lavere W så løser den ut pga h.y startstrøm på kjøleskapet (A++ 115l kjøl og 15l frys)
2090W Solcellepaneler (2x255W i serie x 4)
Victron SmartSolar MPPT 150/85
3 stk 24V 7,5kWh Lithium fra Elbil (AE)
Victron Phoenix Inverter 5kW/24V & 800W/24V
BMV-700 monitor og Kipor IG3000 aggregat

Jutulhaugen

En i familien har et lite Liebherr kjøleskap/med fryser (type str opp til kjøkkenbenken) på en 300W(350W?) Victron inverter, det har alltid fungerer fint.
4 x 300w solcelle
4 x 290Ah agm 12v
EP solar mppt 
2000w Inverter
Wallas 40CC
Jets 12v
Lofra gasskomfyr/ventilator
Gasskjøleskap
Honda EU30 TFS

HEL

Kan jo dobbeltsjekke med sparelys om noen kunder har hart problemer

Mtp kjøleskapdrift spesielt i sommerhalvåret. Hvor mye dårligere enn et Lithium heat 200 Ah er dette batteriet?

https://www.sparelys.no/agm-batteri-350-agm-solar-12v


(Jeg kan droppe kjøleskap i des-mars, har kjellerlem)
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

AGM og lithium har jo sine pros og cons. Totalt sett er sikkert lithium er "bedre" batteri når alle fordeler og ulemper er tatt høyde for. Men det kommer litt an på hva man legger vekt på, og hva man vil betale. Det ble diskutert litt rundt det i denne tråden her:
http://www.byggehytte.no/index.php?topic=2981.0

Men den ene viktige forskjellen er at et AGM batteri ikke bør tappes helt ned. Maks 50% er hovedregelen, så du får bare halvparten av de 350Ah på batteriet. Men du ødelegger ikke batteriet av å lade litt mer ut "en gang i blant", men bør helst kjøpe nok til at det ikke skjer regelmessig.

Ellers er jo AGM et litt mer "seiglivet" batteri som tåler litt mer mishandling og variert miljø enn et lithiumbatteri. Dess bedre man tar vare på det, dess lengre varer det, men ingen "enkelttilfelle" av overlading, underlading, høy/lav temperatur osv vil vanligvis ødelegge batteriet. Men det vil svekkes dess mer det mishandles. Når batteriet er iskaldt, vil det fortsatt fungere både til forbruk og opplading, men det vil tappes kjappere enn når det står i normal temperatur.

Der er lithium litt mer ømfintlig, trenger veldig presis styring på lading osv, og gjør man noe feil, kan man risikere at batteriet ødelegges eller blir brannfarlig.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

Da blir det Agm på meg. Det går igjen at på kalde norske hytter på fjellet så er Agm lurest. Risikoen for at et Lithium heat batteri går i stykker er tilstede. Og det koster.
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

AGM batterier er jo det som tradisjonelt alltid har vært og er godt testet, så man går ihvertfall ikke "feil" med de. Brukte elbilbatteripakker kan være et alternativ som prismessig kan konkurrere med AGM.
Nye lithium er jo flott om man har mye penger og vil ha "det beste som penger kan kjøpe". Men jeg er litt i tvil om de gode egenskapene til lithum (vekt, volum, ladesykluser, hurtiglading), kommer så bra til nytte i en strømløs hytte. Vekt og volum er sjeldent et problem når de står stasjonært i hytten. Det høye antallet ladesykluser oppnår man gjerne ikke med sporadisk hyttebruk, og panelene lader ikke så fort at man har behov for gode hurtigladingsegenskaper. Men man får derimot en utfordring med de negative egenskapene som brannfare, utfordring med lading i minusgrader, og at de svekkes når de står fulladet over tid.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

HEL

Da gjorde jeg avtale om å kjøpe 2x350 AGM av en hyggelig kar her på forumet.

Så blir det 2x100W allblack paneler.

Hvis jeg går for det minste Liebherr kjøleskapet og ikke nødvendigvis må bruke det i de mørkeste vintermånedene samt kjører aggregat ved behov.

Er dette da riktige komponenter for å slippe unna elektroinnstallatør? (Invertern har også vanlig stikkontakt)

Og kan jeg se info fra regulatoren fra mobilen?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Hyttesol

De tingene vil fungere sammen ja. Laderen er kanskje litt liten om den skal kjøres på aggregat. Det vil gå kanskje 12 timer å fullade fra halvt nedtappede batterier. Om 500W inverteren klarer liebherr kjøleskapet og om ecomode vil fungere ordentlig kan jeg ikke svare på. Mulig sparelys eller hyttetorget har erfaring med det.

Det har aldri vært noe klart svar på nøyaktig når den 48V 200VA regelen gjelder. Det er fullt mulig at bare det å koble inverteren til batteriet, hvor dette er tiltenkt permanent brukt, kan være nok til at regelen brytes. I disse dager må man nesten ha rørlegger for å skifte toalettsete.

Du kan bruke victron appen til å se info via bluetooth, når du står ved kontrolleren (du får ikke sjekket hjemmefra via nett). Den viser live hvor mye lading du har, og statistikk 30 dager bakover i tid. Og lar deg sette opp kontrolleren til riktig batteritype og når den skal kutte laster for å beskytte batteriet mot dyp utlading osv.
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Røilern

Sitat fra: HEL på mai 13, 2021, 20:23:58
....
Hvis jeg går for det minste Liebherr kjøleskapet og ikke nødvendigvis må bruke det i de mørkeste vintermånedene samt kjører aggregat ved behov.

Oppstart av elektromotorer er ganske krevende for invertere - Jeg synes nok selv at 500W inverter høres litt puslete ut.

Inverter 500W, Victron Phoenix 12/500 VE.Direct takler 900W peak og det er i tilfelle denne peak kapasiteten som gjør at det går bra. Jeg tror mitt Bosch skap drar +1000W i oppstartsøyeblikket.  Det betyr imidlertid at hver gang skapet starter så henter man ut denne ekstra kapasiteten fra inverteren - litt usikker på hvor bra det er for livslengden.


Hva angår det andre elementet - tilgjengelig energiproduksjon, så får jeg ikke helt regnestykket til å gå opp. Har du satt opp et energibudsjett?Victron Smartsolar Charge MPPT 150/100
9 x 300W  paneler
12x2V 1100Ah Getek AGM
Victron Multi 5000W/120A 24V
220V kjøleskap, fryser, komfyr, mikro, vaffeljern, kaffemaskin og brødrister
Honda E

HEL

Da går jeg opp til 800W invertern til Victron. Koster det dobbelte.

Finnes det større ladere med stikkontakt? Hva med skjøteledningen fra boden på 6 meter. Den bør være på 2,5 kvadrat?

Hvordan ser dette ut? De gule er jeg usikker på:925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

HEL

Ringte sparelys og han sa at så lenge jeg ikke passerte 50V på panelene kunne de være mye større enn 200W og montere selv uten elektriker?
925 moh - Victron: MPPT 75-15 / Bluesmart 30A lader / 375W inverter - Sunwind 260 Ah AGM batteri - 2x100 W panel - Pramac ES4000 3,1 Kw aggr - Wallas M4000 - Solfanger - Sunwind gasskjøl & ovn

Gjaevert

Jeg er igang med å byte ut et eldre gasskjøleskap og tenker 230V er naturlig. Har allerede en 375W Victron inverter til tv, kjøkkenvifte og div lading. Den må nok oppgraderes, men ønsker ihvertfall 230V.
Vi er stort sett bare på hytta Mai - September.

Har sett meg ut et Liebherr kjøleskap i klasse D og et forbruk på 187 kWh/annum. Raskt regnet anslår jeg det er et forbruk på ca 22W/1.8A og det ser ut til å være ganske strømgjerrig ifht pris.

Utfordringen er at med dette kjøleskapet så viser strømregnskapet at batteribanken vil være tom på dag 3 uten sol. Har et anlegg på 2*290ah og et 275W panel. Har et aggregat for påfylling, men ønsker jo ikke kjøre det daglig for å drifte kjøleskapet.

Har jeg valgt et for stort kjøleskap her, eller vil man alltid regne med et par soltimer(lading) uansett og kan overse de laveste kolonnene i tabellen?

Se tabell her: https://imgur.com/a/qhRvcp5

Setter pris på all input!

Hyttesol

Det vanlige er vel å regne dette ut uten å ta med lading fra solcellepanelene, rett og slett fordi strømmen man får derfra er for uforutsigbar. "Worst case", så kan man gjerne få en sammenhengende helg med tykke mørke skyer og minimalt med sol. Med mine 1800W paneler, så er det noen dager hvor er mindre enn 20Wh total lading høst-vinter.

Men alt kommer til slutt til hvor viktig det er for deg å slippe å bruke aggregat. Hvis du vet at du mer eller mindre er garantert et visst minimum sommer-høst og eventuelt kan godta å kjøre aggregat innimellom hvis du har uflaks med været, så kan du jo ta utgangspunktet i X antall soltimer per døgn i tabellen. Hvis du har en laderegulator som logger historikk, så kan du gå bakover for å få en viss pekepinn.

Ellers så er kanskje anlegget ditt litt i det minste laget for å kjøre et 230V kjøleskap, eventuelt skapet litt for stort/energikrevende (Man får kjøleskap med oppgitt strømforbruk under 100kWh/annum).
Husk også at de 22W (187kWh/annum) som skapet ditt er oppgitt til, er gjennomsnittet over et litt lengre tidsperspektiv med typisk husholdningsbruk over et helt år. Det vil antagelig gå litt mer strøm det første døgnet når skapet og mye halvlunken mat skal kjøles ned. (Det går mer strøm på å kjøle ned, enn å vedlikeholde allerede nedkjølte varer)
Victron Multiplus II 48/3000, Honda EU20i
Victron SmartSolar MPPT 150/35, 6x300W Mono
20x AGM 12V/86Ah (48V, 20.6kWh)
230V kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn. Gasskomfyr, gassvannvarmer, dieselvarm

Gjaevert

Takk for godt svar.
Vi er stort sett kun her mellom Mai - September og det er stort sett langhelger, så tenker jo at det burde gå. Men som du sier er vi kanskje litt underdimensjonert for dette skapet.
Spesielt med initiell nedkjøling som du sier og når kompressor kjører er jeg mest bekymret for.

To krav er at det er større enn et benkeskap og at det er et kombiskap (liten fryser) og da har jeg ikke klart å finne noe under 100 kWh, men kan lete litt til :D


Powered by SMFPacks Ads Manager Mod