juni 03, 2023, 11:16:58


Nyeste innlegg

Sider1 2 3 4 5 6 ... 10
1
Elektro & Belysning / Sv: Batteridød
Siste innlegg av Rett - mai 29, 2023, 20:43:57
Takk for svar!
Jeg har åpnet korkene og sett den grumsete syren. Det mangler ikke veske.
11,9 V er etter separat lading. Jeg har midletidig satt et gammelt startbatteri fra generatoren (105 Ah) inn i systemet. Spenningen på de 4 batteriene i serien er nå ganske jevn.
Planen er å modernisere og øke batteripakken - med Lithiumbatterier til omkring 10 kWt.
Ønsker å kjøpe et ferdig produkt, som dette:https://www.farco.no/batterier/litium-hytte-og-bolig/dc-wall-10-kwh-powerpack
Men kunne tenkt meg å vente til markedet har mer å by på!
2
Elektro & Belysning / Sv: Batteridød
Siste innlegg av Hyttesol - mai 29, 2023, 16:29:09
Hvis det er åpne batterier av typen med korker hvor det kan fylles på nytt vann så er det egentlig mindre skadelig om du har for høy spenning, enn om du har for lav. Om den er litt for høy så gasser vannet bort fortere enn nødvendig, men man kan fylle på igjen uten at batteriet nødvendigvis blir svekket. Men er den for lav så vil batteriene sulfateres og miste ytelse/kapasitet permanent.

Det kan være at det ene batteriet har vært dårlig lenge, men at oppsettet likevel har fungert fordi det har stått parallellkoblet med en annen streng som har dradd mesteparten av lasset. Når alle batteriene nå er blitt seriekoblet, så blir det det svakeste batteriet alene som setter grense for hele systemet.

Jeg ville ha forsøkt å lade opp hvert batteri for seg selv for å se om batteribanken kan reddes. Men det er dessverre slik at når et batteri først har begynt å bli dårlig, så vil dette gjøre at det dårlige batteriet svekkes fortere og forverringen forsterkes over tid istedenfor å "jevne seg ut".


Når det gjelder å sette et nytt batteri inn sammen med de gamle, så er det ikke helt ideelt det heller. Det kan kanskje fungere en stund som en nødløsning, men igjen så ser jeg for meg at noen av batteriene vil slites ut fortere enn resten. Kanskje du klarer å skaffe et brukt batteri med omtrent samme alder og ytelse.  Laderen kan ikke vite ladestatus på hvert batteri, den ser kun den totale spenningen på alle tilsammen. Og den lader alle batteriene like mye, hvilket betyr at noen batterier overlades mens andre underlades.

Det finnes "Battery balancers", men de fleste er kun for 2 batterier i serie (da trenger du 3 balancere). De vil kunne forebygge at batteriene kommer ut av balanse, øke levetiden og kanskje bøte litt på problemet, men det er egentlig litt for sent å montere etter at batteriene allerede er blitt ujevnt slitt.
3
Elektro & Belysning / Sv: Batteridød
Siste innlegg av Rett - mai 29, 2023, 15:14:46
Hei igjen!
Ser at den gamle signaturen forsvant når jeg oppdaterte. Tidligere oppsett hadde 2 stk 120 W paneler med PWM regulatorer.
4
Elektro & Belysning / Batteridød
Siste innlegg av Rett - mai 29, 2023, 14:54:43
Hei!

Jeg har utvidet anlegget i forhold til spec oppsummert under.
Batterier 12 V 180 Ah tidligere koblet 2s 2p til 24 V, er nå 4s til 48 V. Det som tidligere hadde fungert i 4 år sviktet nå ved liten belastning. Batteriene lades av 2 kretser med paneler med totalt 1600 W kapasitet. 2 stk Victron smartSolar var begge i grunnstilling, som gir 57,6 V ved absorpsjon. Jeg har nå justert dette ned til 57,2 V. Et av batteriene var defekt, syren var blitt grå-grumsete og tomgangsspenning var 11,9 V. Spørsmål: Vil nedjustering av ladespenning gi sikker drift av oppsettet? Vil ett nytt batteri fungere sammen med de 3 gamle?
(Dette er mitt første innlegg, beklager evt feil)
5
Elektro & Belysning / Solis hybridinverter, en utfor...
Siste innlegg av Hyttesol - mai 28, 2023, 19:10:30
Jeg har et lite hobbyprosjekt i planleggingsfasen hvor jeg ser på forskjellige produkter og priser. Jeg ser da at Sparelys har en noen hybridinvertere fra "Solis" med støtte for batterilagring og UPS-funksjonalitet. Jeg vet ikke om de har hatt de i sortimentet lenge, for jeg trodde alle Solis-inverterne kun var "Grid tie".

https://www.sparelys.no/solis-1-fase-hybrid-3600-for-batterilagring-s5-eh13p-6k-l-1f-maler

Dette er i hovedsak også egentlig en grid-tie inverter myntet på å være tilkoblet strømnettet fast for å selge solstrøm samt lade egen batteribank for å være selvforsynt. Men om den settes UPS-modus vil den fungere mer som en Multiplus i off-grid modus. Av det jeg klarer å google meg frem til så bruker den rundt 30W i standby. Tar vi med summen av tomgangsforbruk for alle victron-enheter så tror jeg ikke de kommer ut så ulikt. De lover også ganske gode specs og tall på effektivitet og slikt "på papiret".


Prisen er ikke så ille heller. 22950kr for en 3.3kW inverter, lader, og ca 3kW MPPT-kontroller som kan ta 2 separate inputs med solcellepanel. Den kan også ta CAN-bus for å kommunisere med BMS. Skal man ha et ytelsesmessig sammenlignbart system fra Victron, så må vi opp på en EasySolar-II 5000 GX til 43000kr. Selv da, så har ikke multiplus muligheten til å selge strøm tilbake på nettet om man en gang skulle finne et nytt bruksområde til den, så her får man ekstra features på kjøpet til nesten bare halve prisen.


Er det noen som har erfaring med disse Solis-inverterne? Er det grei kvalitet, og holder de specsene som lovet? Selv om jeg er "Victron fan" så vurderer jeg å gi Solis en sjans om det blir noe av dette prosjektet.
6
Bad, Våtrom og Rørlegger / Tømming av snurredassen
Siste innlegg av glamsland - mai 16, 2023, 10:28:46
Hei folkens!

Har snurredass med4 faste kammer. Fungerer helt greit.  Mitt spørsmål til dere snurredassbrukere; 

Hva gjør dere med avfallet som spas ut? Føler det er noe tidlig å legge det rett i blomsterbedet.. 😁, så jegharfrem tilnåbare gravd et hull å dumpet det der. Men etter 10 år ++ så begynner det å bli lite med slik egnet plass å grave ned. Hva med videre kompostering? Kan det legges i en haug sammen med annet avfall, eller må det evt blandes inn ny jord?

Hva gjør dere?

Runar
7
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Arild68 - mai 14, 2023, 23:42:13
Jeg tenker å stort sett beholde det eksisterende 12V anlegget som er i dag, først og fremst for å kutte kostnader ift. elektriker.
I tillegg ser det ut til at forbrenningstoalettet (Cinderella gass) og komfyr krever 12V.

Utfra tilbakemeldingene jeg har fått, så blir det 48V batteribank. Grunnen til at jeg velger 4 stk. 12V batterier istedenfor 1 stk. 48V batteri, er en kombinasjon av vekt og plass. Jeg har ikke sjans å håndtere et 70kg batteri og plassen batteriene skal inn i passer akkurat de batterier jeg har sett for meg. Databladet sier at de kan seriekobles, men at det krever en ekstern battery-balancer - noe jeg kan leve med.

Takker for alle svar, det har vært informativt og veldig nyttig!
8
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Hyttesol - mai 14, 2023, 19:32:46
Det blir egentlig det samme uansett hvordan du kobler batteriene dine. Du kan maks dra 1800W fra hvert batteri.

Kobler du 4 i serie får du maks 150A, men totalt 48V. 150A * 48V = 7200W.
Kobler du de i 2s2p så får du 2 strenger hvor du i teorien kan trekke 150A fra hver, altså 300A totalt. Men spenningen er da bare 24V.
Men du får: 300A * 24V = 7200W som da er akkurat det samme. (må bare være obs på skjev fordeling, man kan ikke garantere at strømmen blir lik fra begge sider)

Men kablingen mellom batterier, inverter og lader må være tykkere, for som du ser så dobler strømmen seg ved 24V. Med samme kabelstørrelse vil du få 4x så mye effekttap i kablene på 24V, som det du får ved 48V.

Jeg vil si at 48V er å foretrekke hvis du skal ha et såpass stort anlegg som du har. Den eneste fordelen med 24V er egentlig at noe utstyr kan kjøres direkte på 12-24V uten omformer, mens med 48V er det sjelden det går. Men hvis det du har kun fungerer på 12V så faller den fordelen bort.

Kan jeg spørre hva du planlegger å kjøre på 12V? (kanskje det finnes andre løsninger?)

Vær også obs på at ikke alle litiumbatterier tåler å seriekobles uten videre, der må du sjekke databladet om de er godkjent for det, og evt hvor mange. Det har å gjøre med at hvis BMSen må kutte strømmen på et av batteriene, så kan de resterende 36V fra de andre batteriene legge seg over det ene batteriet som har kuttet, og ødelegge BMSen.
Jeg er ikke superkjent med litium, men jeg tror at litiumfolket foretrekker å heller kjøpe batterier som er 48V i utgangspunktet, og så parallellkoble flere av disse. Men der kan nok andre svare bedre enn meg. Noen batterier har BMSer som snakker sammen osv.
9
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av Arild68 - mai 14, 2023, 18:32:02
Jeg visste det var noe viktig informasjon jeg hadde utelatt.

I valget mellom 24V og 48V ligger det en bekymring på maks. effekt uttak. Hvis jeg kobler alle batteriene i én serie, kan jeg da bruke mer enn 1800W (150A * 12V)? I en 2S2P løsning skjønner jeg at maks effekt er 3600W, men jeg er usikker på hvordan dette fungerer med seriekobling.
Kanskje blir maks. effekten 150A * 48V (7200W)?
10
Elektro & Belysning / Sv: 24V eller 48V og antall so...
Siste innlegg av StefanPal - mai 14, 2023, 16:42:05
Det er vel å rekommandere 48V, hvis man skal bytte alt eller starte på ny. Gir mindre tap og lavere A i kablene.
Ja, et normalt panel gir ca 40V, så du må da ha 2 i serie for å starte lading på et 48V system.

Jeg hadde rekommandert så mange paneler som mulig for å raskere lade opp batteriene. Basert på ditt forbruk så har du har mindre enn 2 dagers drift uten sol.
Med 2 paneler på tilsammen eks. 700W vil du basert på min erfaring maksimalt få ut 2,8kwh fra dem på en bra dag og i snitt kanskje halvparten.
Hvis du bare skal bruke hytten i normale helger så vil det presis gå og med greit vær vil batteriene presis være ladet til neste helg.

Hvis du skal bruke hytten i lengre perioder og hyppigere så hadde jeg nok dimensjonert med flere paneler og ev. mer batteri, ellers blir det å kjøre aggregat.

Kan være lurt å kjøpe en MPPT lader som takler ev. fremtidig utvidgning med flere paneler og gå for en av samme  merke  som de andre delene i systemet.
Sider1 2 3 4 5 6 ... 10

Powered by SMFPacks Ads Manager Mod